Επ. Διοικήσεως: Συνεχής η προσπάθεια εξάλειψης κακοδιοίκησης

Υπάρχει συνεχής προσπάθεια για εξάλειψη της κακοδιοίκησης εκεί και όπου υπάρχει, δήλωσε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, επιδίδοντας το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την ετήσια Έκθεση της για τα έτη 2018 και 2019.


Η κ. Λοττίδη επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτός από τις δύο εκθέσεις για τα έτη 2018 και 2019 και έκθεση υπό την ιδιότητα του θεσμού του Μηχανισμού για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, η οποία έχει ήδη σταλεί στην αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

Επιδίδοντας τις εκθέσεις της αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε το Γραφείο της στη διεκπεραίωση του έργου του αλλά και «στη διερεύνηση συγκεκριμένων παραπόνων, με κυριότερη αυτή του έφηβου».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής προσπάθεια για εξάλειψη της κακοδιοίκησης εκεί και όπου υπάρχει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας τις εκθέσεις, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση παρέμβαση της Επιτρόπου σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και για την αντικειμενική καταγραφή δεδομένων, καθώς και για τις παρατηρήσεις της «που συμβάλλουν στην επικράτηση του κράτους δικαίου, της πρόληψης και της αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων».

Ευχήθηκε, παράλληλα, συνέχιση του έργου του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «πάντα με την αναγκαία αντικειμενικότητα και τις ευαισθησίες που πρέπει να διακρίνουν το λειτούργημα» της Επιτρόπου.

Σε δηλώσεις της στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Λοττίδη είπε ότι «παραδώσαμε τις εκθέσεις του 2018, 2019 και παραδώσαμε και μια ειδική έκθεση που αφορά την αρμοδιότητα μας ως Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων».

«Είναι μια έκθεση που ετοιμάστηκε μετά από πολλά χρόνια, παρότι φέτος κλείνουμε δέκα χρόνια από την ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει έχουν γίνει πολλές ενέργειες, πολλές επισκέψεις. Η εν λόγω η έκθεση έχει μεταφραστεί ήδη και στα αγγλικά και έχει σταλεί στην αρμόδια υποεπιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, όπου όντως πήραμε πολύ καλά σχόλια», ανέφερε.

«Όσο για το υπόλοιπο περιεχόμενο των εκθέσεων, στέκομαι στην έκθεση που υποβάλαμε μετά από την διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του εφήβου που έφυγε τόσο πρόωρα», πρόσθεσε.

Είναι μια διαδικασία, συνέχισε η κ. Λοττίδη, την οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί λόγω του ότι έχει σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ορίσει δύο ανακριτές για τη διερεύνηση πιθανών ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων. Αναμένουμε και αυτό το πόρισμα για να δούμε κατά πόσο θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είτε με πειθαρχικά είτε με την ποινική δίωξη των πιθανών εμπλεκομένων», σημείωσε.

Η κ. Λοττίδη υπογράμμισε ότι ο έλεγχος της κακοδιοίκησης πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτος, «ούτως ώστε να προλαβαίνουμε, αλλά και με την πιθανή είτε «τιμωρία» είτε με διόρθωση να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και ως κοινωνία γενικότερα, στην οποία θα πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, να βελτιώνουμε την κοινωνική συνοχή και να μην αποδεχόμαστε καμία διάκριση σε κανένα άνθρωπο» .

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι για «να απευθυνθεί κάποιος κοντά μας πρέπει να επηρεάζεται άμεσα και προσωπικά».

«Δεν είναι απλά και αόριστα να απευθυνθεί να καταγγείλει μια περίπτωση διαφθοράς γενικότερα. Πρέπει να τον επηρεάζει άμεσα και προσωπικά για να μπορέσουμε να το εξετάσουμε. Βέβαια, έχουμε τη δυνατότητα ως θεσμός Επιτρόπου Διοικήσεως να παρεμβαίνουμε και αυτεπάγγελτα για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, οπότε οτιδήποτε περιέλθει στην αντίληψη μας εμείς μπορούμε να παρέμβουμε με εισηγήσεις, συστάσεις, ακόμα και κάποιες γενικές επισημάνσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η περίπτωση του εφήβου ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν, η κ. Λοττίδη απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση γιατί ήταν μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία.

«Ήταν ένα θλιβερό αποτέλεσμα, επιτρέψτε μου να πω, κακοδιοίκησης που φανερώνει βαλτωμένες νοοτροπίες και είναι αυτές που θέλουμε να αλλάξουμε. Τις βαλτωμένες νοοτροπίες και πρακτικές, ούτως ώστε να μην οδηγούμαστε σε αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα», σημείωσε.

Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, είπε η κ. Λοττίδη.

«Ήταν μια ευαίσθητη διαδικασία, -και ήταν και εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες-, που ήθελε τον χρόνο μας, των λειτουργών του γραφείου μου και εμένα, όχι μόνο στο ενδεικνυόμενο χρονικό δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο, αλλά και νύχτα και απογεύματα, μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλαμε να φτάσουμε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε για τα ευρήματα που είχαμε οδηγηθεί», κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.