Με αναφορές στην Αγ. Σοφία η απάντηση Μαυρογιάννη στην Τουρκία

Με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, απαντά σε επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου, στις 6 Ιουλίου, με την οποία παρατίθενται οι γνωστές θέσεις με τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παράνομη εισβολή και παρουσία της στη νήσο.

Η επιστολή Μαυρογιάννη εστάλη στις 10 Ιουλίου και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Ο Κύπριος πρέσβης υπογραμμίζει ότι το Κυπριακό δεν είναι μια ελληνοτουρκική διαμάχη, αλλά μια σύγκρουση που δημιουργήθηκε από την παράνομη χρήση βίας της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο κατά τη διάρκεια της Τουρκικής επίθεσης, όσο και της κατάστασης που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα, την οποία η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί μέχρι σήμερα.
 
«Οποιεσδήποτε χαλκεύσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνουν ότι ο ιστορικός ρεβιζιονισμός είναι ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας της Τουρκίας. Η απόλυτη ασέβειά της για την ιστορία επεξηγείται ξανά σήμερα, στην απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, το οποίο δεν μπορεί παρά να συγκριθεί αναλογικά  με τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξαλείψει την χιλιετή πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στο τμήμα της Κύπρου που κατέχει», γράφει ο κ. Μαυρογιάννης στην επιστολή του.
 
Υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές προσπάθειες να «ξαναγράψουν την ιστορία» δεν είναι εφικτές, καθώς τα ιστορικά γεγονότα του κυπριακού ζητήματος έχουν τεκμηριωθεί με βάση πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων από πολλές έγκυρες πηγές της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας, που περιλαμβάνουν εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, εκθέσεις φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, φυσικά, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επαναλαμβάνει στην επιστολή του ότι δεν υπάρχει καμία νομική ρύθμιση ή συνθήκη μεταξύ κρατών που να επιτρέπει τη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους από κάποιο άλλο κράτος. Η λεγόμενη Συνθήκη Εγγυήσεων, η οποία επιβλήθηκε στην Κύπρο ως προϋπόθεση για τη ανεξαρτησία της, δημιούργησε την υποχρέωση των συμβαλλομένων μερών της να προστατεύουν την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Κύπρου, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή νομιμότητα και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ωστόσο να παραχωρεί κανένα δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο.
 
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει ο κ. Μαυρογιάννης, να διαβρώσει αδιαμφισβήτητα γεγονότα και να προβάλλει προσχήματα για να αποκρύψει τα πραγματικά γεγονότα, ότι η χρήση βίας κατά της Κύπρου ήταν μια πράξη επιθετικότητας και σαφή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούν να την απαλλάξουν από την πλήρη ευθύνη της για διεθνώς παράνομες πράξεις και εγκλήματα, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν κατά της Κύπρου.
 
Καταλήγοντας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας στο σύνολο της και ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι να μην αφήνει το ισχυρό κράτος σε οποιαδήποτε σύγκρουση να παραποιεί το παρελθόν, προκειμένου να τροποποιήσει το μέλλον σύμφωνα με τις δικές του σκοπιμότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:58

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.