ΥΠΑΜ: Σταθερή η θέση ΠτΔ για επίτευξη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού

Είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, μιλώντας στο μνημόσυνο του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου, Ευάγγελου Φλωράκη, και αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, στα Κούκλια.

Το μνημόσυνο των πέντε που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος, λόγω της πτώσης του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς στο οποίο επέβαιναν στις 10 Ιουλίου του 2002 στα Κούκλια, τελέστηκε στην παρουσία του κ. Πετρίδη, της πολιτειακής, στρατιωτικής, εκκλησιαστικής ηγεσίας, συγγενών και φίλων.

Του μνημοσύνου του Ευάγγελου Φλωράκη, του Διοικητή της Αεροπορίας Αντιπτέραρχου Στυλιανού Δεμένεγα, του Επισμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, του Πλωτάρχη Νικόλαου Γεωργίου και του Σμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, που τελέστη στον Ιερό Ναό Αποστόλο Λουκά στα Κούκλια από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Κουκλιών και τους Συνδέσμους Καταδρομέων Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου, προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως “αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής, στους ήρωες μας, στους ήρωες της σύγχρονης ιστορίας μας που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος στις 10 Ιουλίου του 2002, o αρχηγός μαζί με τα παλικάρια του, τους αξιωματικούς, Αιώνια Αθάνατοι”.

Εξάλλου στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως παραμένει σταθερή και  αδιαπραγμάτευτη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας  η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, και να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Θέλουμε, είπε, “ μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα”.

Επιθυμούμε, ανέφερε,  μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή συνέχισε,  θα είναι και η καλύτερη τιμή, η καλύτερη αναγνώριση της θυσίας του αρχηγού Φλωράκη αλλά και των υπόλοιπων ηρώων του μοιραίου ελικοπτέρου αλλά και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη λύτρωση της Κύπρου μας.

Αναφερόμενος στους πέντε ήρωες, ανέφερε πως αυτοί κατέθεσαν στον βωμό του καθήκοντος ό,τι πολυτιμότερο  είχαν, την ίδια τους  τη ζωή. Σήμερα, τόνισε , περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θυσία σας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Εφαρμόσατε, σημείωσε, “στο έπακρο τον όρκο του Έλληνα αξιωματικού, πως ταχθήκατε να υπερασπιστείτε μέχρι την τελευταία σας πνοή την πατρίδα μας και τις σημαίες μας”. Η κοινή θυσία σας, συμπλήρωσε, “Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, υπήρξε σύμβολο ενότητας, σύμβολο δεσμού που ενώνει τους απανταχού Έλληνες”, προσθέτοντας πως “είστε για μας η πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη, για να συνεχίσουμε τον δύσκολο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση”. Σήμερα, είπε ο Υπουργός Άμυνας,”περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η θυσία σας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας”.

Σε ομιλία του ο κοινοτάρχης Κουκλιών Μιχαλάκης Νικολάου ανέφερε πως έχουμε χρέος να αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές στους πέντε ήρωες μας γιατί θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο, τη ζωή τους, υπηρετώντας την πατρίδα.  Οι σημερινές συνθήκες λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, είπε, μας επιβάλλουν να αντλήσουμε δύναμη και θάρρος από το σημερινό μνημόσυνο και  να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα του καθήκοντος προς την πατρίδα.

Ακολούθησαν τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων στο σημείο συντριβής του ελικοπτέρου στην περιοχή Άγιοι Πέντε Μάρτυρες, στο μνημείο πεσόντων, ενώ δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου μετέφεραν φλόγα από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα εξ αποστάσεων.

Οι δρομείς μετέφεραν την φλόγα καλύπτοντας την απόσταση που σε λίγα μόνο λεπτά θα κάλυπτε το μοιραίο ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οι πέντες άντρες, δηλαδή από τη Βάση Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το μνημείο στα Κούκλια.

Επίσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.