ΠτΔ: Μετεξέλιξη Αστυνομίας σε ευέλικτο οργανισμό. Μείωση σοβαρών υποθέσεων το 2019

Το μέγεθος και η σημασία του μέχρι στιγμής παραχθέντος έργου επιβεβαιώνουν τη βούληση της Κυβέρνησης για μετεξέλιξη της Αστυνομίας, μέσα από τολμηρές αποφάσεις και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό οργανισμό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως κατά το 2019 υπήρξε μείωση στον αριθμό των υποθέσεων σοβαρών αδικημάτων και αύξηση στο ποσοστό εξιχνίασής τους.

Μιλώντας κατά την τελετή διορισμού του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου και Χρήστου Μαυρή, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης, πέτυχε, "μέσα από τις καινοτόμες προσεγγίσεις που ακολουθήσαμε, την αναβάθμιση για πρώτη φορά από το 1960 των δομών της Αστυνομίας αλλά και την προαγωγή της λειτουργικής και επιχειρησιακής επάρκειας και αποτελεσματικότητας του σώματος και των μελών του".

Σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης, καθώς και ενός νέου πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, επεσήμανε πως "χωρίς αμφιβολία υπήρξαν και υπάρχουν αδυναμίες στη λειτουργία της Αστυνομικής Δύναμης, αδυναμίες που με οδήγησαν και σε οδυνηρές αποφάσεις, παρά ταύτα δεν παραγνωρίζω κανενός τη θετική προσφορά".

Από την πλευρά του, ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε πως "με βαθύ το αίσθημα ευθύνης, σε συνεργασία με τον Υπαρχηγό κ. Χρήστο Μαυρή που διορίζεται σήμερα, την υπόλοιπη ηγεσία και όλο το αστυνομικό σώμα, θα εργαστούμε έτσι ώστε να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, όπως αυτή πηγάζει από το Σύνταγμα και τις σχετικές νομοθεσίες, με απώτερο στόχο τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας".

"Οφείλουμε στους συμπολίτες μας διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανάπτυξης", υπογράμμισε, και σημείωσε πως "προτεραιότητά μας είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας στην κοινωνία μας, αφού η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και της άσκησης των δικαιωμάτων των πολιτών".

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ο απερχόμενος Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης και άλλα μέλη της ηγεσίας της αστυνομικής δύναμης.

Απευθυνόμενος στους κυρίους Παπαθεοδώρου και Μαυρή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε πως «αναλαμβάνοντας σήμερα τα δύο ύπατα αξιώματα, της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, καλείστε, να επιδείξετε απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους συνάδοντας με αυτό νόμους προκειμένου να ανταποκριθείτε με αφοσίωση στη σημαίνουσα αποστολή που καλείται η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου να επιτελέσει».

Μια αποστολή, πρόσθεσε, επιφορτισμένη από την Πολιτεία με το καθήκον αφενός της διασφάλισης συνθηκών ευταξίας και ευνομίας στην κοινωνία και αφετέρου της υπεράσπισης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «καθοριστικής σημασίας για τη λήψη της απόφασης του διορισμού σας υπήρξε η άρτια κατάρτιση, η τριβή, η γνώση και η εμπειρία που αποκομίσατε στην επί σειρά ετών παρουσία σας σε διάφορα τμήματα του αστυνομικού σώματος, αλλά πρωτίστως το ήθος, η συνέπεια και ο επαγγελματισμός που σας χαρακτηρίζει».

Εχέγγυα, σημείωσε, «απολύτως απαραίτητα προκειμένου να μπορέσετε να συνεχίσετε και να ενισχύσετε τον εν εξελίξει εκσυγχρονιστικό σχεδιασμό του αστυνομικού σώματος».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο πλαίσιο αυτό, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την πολιτική προϊστάμενο της Δύναμης, πρωταρχικό τους μέλημα θα είναι η περαιτέρω αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της Αστυνομίας και των μελών της και η ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση, πρόσθεσε, «είναι που κινηθήκαμε τα τελευταία χρόνια, με μια συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχουμε μέσα από τις καινοτόμες προσεγγίσεις που ακολουθήσαμε, την αναβάθμιση για πρώτη φορά από το 1960 των δομών της Αστυνομίας αλλά και την προαγωγή της λειτουργικής και επιχειρησιακής επάρκειας και αποτελεσματικότητας του σώματος και των μελών του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης, καθώς και ενός νέου πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού».

Ανέφερε ακόμη πως εμπεδώθηκε η αξιοκρατία, μέσω της υιοθέτησης αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης των μελών της Αστυνομίας, και πως «προσαρμόζουμε τα κριτήρια ανέλιξης, απόδοσης και μισθολογικής αναβάθμισης των μελών της Αστυνομίας, με βάση την εκπαίδευση και βεβαίως την κατάρτισή τους».

Επίσης, αναφέρθηκε στα νομοσχέδια για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «αποτέλεσμα μιας χρονίζουσας ανάγκης, τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής καθώς και στη σύσταση ξεχωριστής ομάδας διερεύνησης του οικονομικού εγκλήματος, δημιουργώντας πρόσθετα νέα τμήματα αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Δημιουργήθηκε, πρόσθεσε, εξειδικευμένη Διεύθυνση για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συστάθηκε Ειδική Ανακριτική Ομάδα για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Είπε ακόμη πως εκσυγχρονίστηκαν και ενισχύθηκαν οι διαδικασίες συλλογής πληροφοριών, η επεξεργασία, η ανάλυση και η αξιολόγησή τους για καθορισμό επιχειρησιακών στόχων και προτεραιοτήτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και γενικότερα το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «ενισχύσαμε την Αστυνομία με περισσότερα ανακριτικά εργαλεία για πάταξη του σοβαρού εγκλήματος, όπως είναι η ψήφιση της νομοθεσίας για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με δικαστικό διάταγμα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Είπε πως «καταπολεμούμε τη διαφθορά στη βάση ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου και μηχανισμών, όπως η λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού  Ελέγχου που προστατεύει τα μέλη της Δύναμης από παρεμβάσεις. Ενισχυτική της προσπάθειας αυτής είναι η λειτουργία ανώνυμης τηλεφωνικής γραμμής, αλλά και η παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής αναφοράς παραπόνων», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου πως «προχωρούμε με την πλήρωση 250 θέσεων Αστυνομικών, ενώ εντός του 2020 θα προκηρυχτούν άλλες 200 θέσεις Αστυνομικών και Ειδικών Αστυνομικών» και πως «επενδύσαμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης, με στόχο την επίτευξη της ασφάλειας μέσω της στενής συνεργασίας της Αστυνομίας με τους πολίτες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε επίσης ότι διπλασιάστηκαν οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς στα αστικά κέντρα και πενταπλασιάστηκαν στις κοινότητες, ενώ ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αριθμεί περίπου 113.223 μέλη σε 30 Δήμους και 311 Κοινότητες, σε σχέση με το 2012 που είχαμε 4.000 εγγεγραμμένους Παρατηρητές της Γειτονιάς σε μόνο 3 δήμους/κοινότητες.

Είπε πως τα όσα προανέφερε επιτελέστηκαν και με τη συμβολή του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας, ενώ επαίνεσε και συνεχάρη τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και τον αποχωρούντα Αρχηγό Κύπρο Μιχαηλίδη, σημειώνοντας πως επί των ημερών τους έγιναν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σώμα.

«Λειτουργώντας αμφότεροι με γνώμονα τη χρηστή διοίκηση, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, σας καλώ να εργαστείτε άοκνα για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες μέσα σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου», ανέφερε απευθυνόμενος στους κύριους Παπαθεοδώρου και Μαυρή και καλώντας τους να επιδείξουν αποφασιστικότητα και να είναι αμείλικτοι απέναντι στη διαφθορά και το έγκλημα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στην όποια αμέλεια ή τη μη εφαρμογή του νόμου και της τάξης.

«Η σημερινή διαβεβαίωση δεν αποτελεί παρά τη δέσμευσή σας έναντι της Πολιτείας, της πολιτικής ηγεσίας και του προσωπικού της Δύναμης, αλλά κυρίως έναντι της κοινωνίας και των πολιτών, ότι θα καταβάλετε το άπαν των δυνάμεων σας να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας και να δικαιώσετε τις υψηλές προσδοκίες στις οποίες εδράστηκε η επιλογή σας», ανέφερε, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα έχουν την αποφασιστική στήριξη τόσο του ιδίου όσο και της Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και ολόκληρης της Πολιτείας στο έργο τους.

Απευθυνόμενος στον Κύπρο Μιχαηλίδη του είπε πως αποχωρεί σήμερα από την αστυνομική δύναμη έπειτα από 40 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας «με απόλυτα δικαιολογημένο το αίσθημα της περηφάνιας για την άψογη επιτέλεση των καθηκόντων σου και το πολύπλευρο έργο που προσέφερες».

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε ότι είναι εμφανείς οι αλλαγές που επήλθαν στην εξέλιξη και διαφοροποίηση της σύγχρονης εγκληματικότητας. Ανέφερε πως η παράτυπη μετανάστευση, η εμπορία ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά, τα εγκλήματα στο διαδίκτυο και η απειλή της τρομοκρατίας αποτελούν κύριες μορφές της εγκληματικότητας και  οδηγούν στην αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισής τους.

«Από την επιτυχία μας κρίνονται η νομιμότητα, η ομαλότητα και η κοινωνική συνοχή», ανέφερε. Σημείωσε εξάλλου ότι η Κύπρος σήμερα  είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου "και ως τέτοια πρέπει να τη διατηρήσουμε».

Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ακόμη ότι η Αστυνομία μέσα από την πολύχρονη ιστορία της έχει αποδείξει την αξία της στην κοινωνία και ενώ έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες παραμένει αλώβητη. Αποδεικνύει ότι είναι παρούσα με όλες της τις δυνάμεις στο καθήκον που της έχει ανατεθεί, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εμπορίας ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, της ενδοοικογενειακής βίας, της παράτυπης μετανάστευσης, των τροχαίων συγκρούσεων και κάθε θεσμικής εκτροπής θα βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητές μας».

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη ενός περιβάλλοντος ασφάλειας όπου θα δεσπόζει ο πλήρης σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους συνανθρώπους μας», σημείωσε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:19

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.