Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων έγινε την Τετάρτη το πρώτο κοινοβούλιο στον κόσμο που υιοθέτησε πρόταση για κήρυξη «περιβαλλοντικής και κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Επιστήμονες εντόπισαν... κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες που ζουν σε αλμυρό νερό, στο πλαίσιο μελέτης διάφορων ποταμών της Βρετανίας σχετικά με την παρουσία χημικών ουσιών.
Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες από τις 7 σήμερα το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.
Όπως αναφέρει το Τμήμα, βροχές, κατά διαστήματα, και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή. Η συνολική βροχόπτωση δυνατό να ξεπεράσει τοπικά τα 50 χιλιοστόμετρα, σε χρονική διάρκεια 6 ωρών.
Καλεί, επίσης, το κοινό να είναι ενήμερο για τη δυνατότητα εκδήλωσης τοπικής πλημμύρας σε μικρό αριθμό περιουσιών και προβλημάτων σε εξωτερικές δραστηριότητες. Επίσης αναφέρεται σε «δύσκολες συνθήκες οδήγησης λόγω περιορισμένης ορατότητας και ολισθηρότητας του οδικού δικτύου».
Η κίτρινη προειδοποίηση ισχύει από 16.01.2021 07:00 έως 16.01.2021 17:00.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Στην ΕΕ, περίπου το 41,5% των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώθηκε το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότερα από τα μισά απόβλητα πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώθηκαν. Το 2018, το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών καταγράφηκε στη Λιθουανία (69,3%) και ακολουθούν η Σλοβενία (60,4%, στοιχεία 2017), η Βουλγαρία (59,2%), η Τσεχίας (57,0%), η Κύπρος (54,3%), η Σλοβακία (51,4%) και η Ισπανία (50,7%).
Αντίθετα, λιγότερο από το ένα τρίτο των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώθηκε στη Μάλτα (19,2%, στοιχεία 2017), τη Γαλλία (26,9%), την Ουγγαρία (30,0%), την Ιρλανδία (31,0%), τη Φινλανδία (31,1%), τη Δανία (31,5%), την Αυστρία (31,9%) και το Λουξεμβούργο (32,3%).
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurostat, καθ `όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020, η αγορά εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ ανέκαμψε σε κάποιο βαθμό, καθώς τα μέτρα COVID-19 χαλάρωσαν στα περισσότερα κράτη μέλη.
Μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2020, 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21,1% όλων των ανέργων το δεύτερο τρίμηνο του 2020) βρήκαν εργασία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 6,9 εκατομμύρια (56,5%) παρέμειναν άνεργοι και 2,7 εκατομμύρια άτομα (22,4%) κατέστησαν οικονομικά ανενεργά.
Σύμφωνα με τη Eurostat, από όλους όσοΙ είχαν αρχικά απασχοληθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2020, 2,3 εκατομμύρια (1,5%) κατέστησαν άνεργοι το τρίτο τρίμηνο του 2020 και 3,7 εκατομμύρια (2,4%) περιήλθαν σε οικονομική αδράνεια. Από εκείνους που αρχικά υπολογίστηκαν ως οικονομικά ανενεργοί το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ένας 4,1 εκ. άτομα (4,0%) μπήκε στην απασχόληση το τρίτο τρίμηνο του 2020, και ομοίως ένας υψηλός αριθμός 5,1 εκατομμυρίων (4,9%) περιήλθε σε ανεργία.
Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2019, τα περιβαλλοντικά φορολογικά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανήλθαν σε 330,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,4% του ΑΕΠ. Οι περιβαλλοντικοί φόροι της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 5,9% των εσόδων από φόρους και κοινωνικές εισφορές το 2019. Αυτό το μερίδιο διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η Βουλγαρία (10,3%), η Ελλάδα (9,8%), η Εσθονία και η Λετονία (από 9,6%) και η Κροατία (9,2%) κατέγραψαν τα μεγαλύτερα μερίδια στην ΕΕ, υπερδιπλάσια από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο (από 4,4%), που κατέγραψαν τα μικρότερα μερίδια.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου
Το 2019, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 34% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, με ελαφρά αύξηση από 32% το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό ήταν 0,6% το 2009, 9,4% το 2018 και 9,8% το 2019 (τρίτη θέση από το τέλος). Στην Ελλάδα αντίστοιχα το ποσοστό αυτό ήταν 11% το 2009, 26% το 2018 και 31,3% το 2019 κοντά και κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (από 35% ). Η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται προήλθε από ηλιακή ενέργεια (13%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (9%). Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008, αντιπροσώπευε μόλις το 1% στην ΕΕ
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, περισσότερο από το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2019 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές στην Αυστρία (75%) και στη Σουηδία (71%). Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν επίσης υψηλή στη Δανία (65%), στην Πορτογαλία (54%) και στη Λετονία (53%), αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε αυτές τις χώρες.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν 10% ή λιγότερο στη Μάλτα (8%), στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο και στην Ουγγαρία (από 10%).
Πηγή: ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου
Το 2020 βρέθηκε, μαζί με το 2016, στην ψηλότερη βαθμίδα των πιο ζεστών ετών στον κόσμο, στην κορύφωση μιας δεκαετίας με θερμοκρασίες ρεκόρ που καταδεικνύει ακόμη περισσότερο την «επείγουσα ανάγκη» να αναληφθεί δράση κατά της ανόδου της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).
Οι πρόωροι θάνατοι λόγω μικροσωματιδίων ΡΜ2.5 προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 55% μεταξύ του 2005 και του 2030, αν εφαρμοστεί πλήρως το σύνολο των πολιτικών που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της δεύτερης έκθεσης καθαρού αέρα, η οποία παρουσιάζει τις προοπτικές μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030 και μετά. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα αποφέρουν περισσότερα οφέλη από το κόστος για την κοινωνία.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα εν λόγω μέτρα θα συνεπαγόταν πτώση κατά 28% του εκτιμώμενου αριθμού των εν λόγω πρόωρων θανάτων μεταξύ του 2020 και του 2030.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στα εθνικά σχέδια θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εν λόγω μείωση μεταξύ του 2020 και του 2030, επιτυγχάνοντας μείωση κατά 31%. Αν θεσπίζονταν τα μέγιστα μέτρα για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 44 % μεταξύ του 2020 και του 2030. Ωστόσο, ακόμα και έτσι θα σημειώνονταν ετησίως περισσότεροι από 130 000 πρόωροι θάνατοι στην ΕΕ μόνο εξαιτίας της ρύπανσης από ΡΜ2.5
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι "από το 2005 (έτος βάσης για τις μειώσεις εκπομπών βάσει της σχετικής οδηγίας ΕΑΟΕ) και ακόμα νωρίτερα, οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων στην ΕΕ μειώθηκαν σημαντικά χάρη στην ενωσιακή και την εθνική νομοθεσία. Όπως καταγράφεται, από το 2000 το ΑΕΠ της ΕΕ αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% ενώ οι εκπομπές των κύριων ατμοσφαιρικών ρύπων μειώθηκαν κατά 10% έως 70% αναλόγως του ρύπου".
"Η εν λόγω πτωτική τάση πρέπει να διατηρηθεί μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών, ιδίως όσον αφορά τους ρύπους που έχουν επιδείξει μικρότερη μείωση. Για παράδειγμα, οι εκπομπές αμμωνίας έχουν παραμείνει σταθερές από το 2005 και μάλιστα αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ορισμένα κράτη μέλη", αναφέρεται.
Η έκθεση αναφέρει ότι "παρά τη συνολική αυτή μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, στα περισσότερα κράτη μέλη η ποιότητα ζωής σε ορισμένα κομβικά σημεία παραμένει επιβαρυμένη διότι ακόμη δεν πληρούνται τα πρότυπα ποιότητας του αέρα". Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις αστικές περιοχές, όπου ζει η πλειονότητα των Ευρωπαίων. Ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων εξακολουθεί να εκτίθεται σε συγκεντρώσεις ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων που υπερβαίνουν τις οριακές τιμές ή τις τιμές-στόχου που καθορίζονται στις οδηγίες για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ ακόμα περισσότεροι εκτίθενται σε επίπεδα που υπερβαίνουν αυτά που συνιστώνται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του αέρα. Το 2018 περίπου το 4 % του αστικού πληθυσμού της ΕΕ των 28 ήταν εκτεθειμένο σε επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ2.5) άνω της ενωσιακής ετήσιας οριακής τιμής, ενώ πάνω από το 70 % ήταν εκτεθειμένο σε συγκεντρώσεις που υπερέβαιναν τις τιμές των κατευθυντήριων γραμμών της ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα .
Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι ο πρωταρχικός περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία στην ΕΕ, αποτελεί δε αιτία χρόνιων και σοβαρών νόσων, όπως άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνος του πνεύμονα 16 , καθώς και σοβαρό υγειονομικό και περιβαλλοντικό ζήτημα για τους πολίτες της ΕΕ.
Ομάδες χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με προβλήματα υγείας τείνουν να υφίστανται δυσμενέστερες επιπτώσεις λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αναφέρει η έκθεση.
Ενώ οι εθνικές δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών βάσει της οδηγίας ΕΑΟΕ άρχισαν να εφαρμόζονται το 2020, η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή της ΕΑΟΕ έδειξε ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν αμέσως και ουσιαστικά τις εκπομπές τουλάχιστον ορισμένων ρύπων προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αμμωνία. Το ίδιο προκύπτει επίσης από την ανάλυση της απόκλισης μεταξύ των πλέον πρόσφατων στοιχείων που υποβλήθηκαν σχετικά με τις εκπομπές (που αντιστοιχούν στο έτος 2018) και του επιτρεπόμενου ορίου εκπομπών βάσει της οδηγίας ΕΑΟΕ για την περίοδο 2020-29 , γεγονός που υποδεικνύει ότι πολλά κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους έως και κατά 10 % μέσα σε διάστημα μικρότερο των 2 ετών. Όσον αφορά τα ΡΜ2.5 και τα οξείδια του αζώτου (NOx), έξι και πέντε κράτη μέλη αντιστοίχως πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους τουλάχιστον κατά 30%.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους προκειμένου να συμμορφωθούν με τις πιο φιλόδοξες υποχρεώσεις μείωσης των εκπομπών για το 2030 δυνάμει της οδηγίας ΕΑΟΕ. Σε σύγκριση με τα επίπεδα των εκπομπών τους το 2018, πέντε κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές ΡΜ2.5 κατά το ήμισυ και 15 κράτη μέλη θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές NOx κατά περισσότερο από 30 % σε σύγκριση με το 2018. Επιπλέον, 15 και 13 κράτη μέλη αντιστοίχως θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές NMVOC 25 και αμμωνίας κατά έως και 30 % ή περισσότερο.
Όσον αφορά την ποιότητα του αέρα, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα λόγω υπερβάσεων των οριακών τιμών της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα, όπως καθορίζονται στις οδηγίες για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Για το 2019, 23 κράτη μέλη ανέφεραν υπερβάσεις τουλάχιστον ενός προτύπου ποιότητας του αέρα, για τουλάχιστον έναν ρύπο, σε τουλάχιστον μία τοποθεσία —αυτό αφορά 17 κράτη μέλη με υπερβάσεις των ενωσιακών προτύπων ποιότητας του αέρα που αφορούν το NO2, 14 για υπερβάσεις ΡΜ10, 4 για υπερβάσεις ΡΜ2.5 και 1 για υπερβάσεις SO2.
Από την 1η Δεκεμβρίου 2020 βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικά 31 διαδικασίες επί παραβάσει κατά 18 κρατών μελών λόγω είτε υπερβάσεων των επιπέδων συγκέντρωσης ΡΜ10, PM2.5, NO2 ή SO2 είτε λόγω ελλιπούς παρακολούθησης. Δέκα από αυτές τις υποθέσεις παραπέμφθηκαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πέντε εξ αυτών έχει εκδοθεί απόφαση.
Τέλος όπως σημειώνεται, πέραν τις εν λόγω θετικές εξελίξεις, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς τα επίπεδα εναπόθεσης αζώτου εξακολουθούν να διατηρούνται πολύ υψηλότερα από τα κρίσιμα φορτία 49 και απειλούν τη βιοποικιλότητα, ιδίως στις περιοχές Νatura 2000. Αν εφαρμοστεί το σύνολο της νομοθεσίας, οι περιοχές Νatura 2000 που υπερβαίνουν τα κρίσιμα για ευτροφισμό φορτία θα μειωθούν κατά 8 % μεταξύ του 2020 και του 2030. Αν εφαρμοστεί και το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τα κράτη μέλη στα ΕΠΕΑΡ τους, η μείωση θα μπορούσε να φτάσει το 15 %. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση περισσότερες από τις μισές (58 %) από τις περιοχές Νatura 2000 παραμένουν υπό την απειλή του ευτροφισμού. Αν θεσπίζονταν όλα τα τεχνικώς εφικτά μέτρα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το ποσοστό αυτό θα μειωνόταν στο 46 % το 2030, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό βελτίωσης, καταλήγει η έκθεση.
Πηγή: ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ
Το 2021 είναι η χρονιά μείωσης χρήσης των πλαστικών αντικειμένων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Παναγιώτα Κουτσόφτα, Συντονίστρια του έργου Keep our Sand and Sea Plastic Free.
Ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο χαιρετά το 2021 με ένα ξεχωριστό μήνυμα και την ευχή να είναι ευτυχισμένη η Νέα Χρονιά για όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Twitter του BBC Earth, συνδρομητικού τηλεοπτικού καναλιού του BBC Worldwide o Βρετανός φυσιοδίφης, τηλεοπτικός παρουσιαστής, αφηγητής ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας αναφέρει:
«Σας μιλώ από το σπίτι μου, επειδή, όπως πολλοί από εσάς πέρασα ένα μεγάλο μέρος του περασμένου έτους σε εσωτερικούς χώρους, μακριά από φίλους, οικογένεια και πρόσβαση στον φυσικό κόσμο.
Ήταν δύσκολοι μήνες για πολλούς από εμάς, αλλά η αντίδραση σε αυτούς τους παράδοξους καιρούς έχει αποδείξει, ότι όταν συνεργαζόμαστε, δεν υπάρχει όριο σε αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε».
«Σήμερα βιώνουμε περιβαλλοντικές αλλαγές όπως ποτέ άλλοτε, και η ανάγκη ανάληψης δράσης δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα.
Φέτος, ο κόσμος θα συγκεντρωθεί στη Γλασκόβη για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα έτος για θετική αλλαγή, για τον εαυτό μας, για τον πλανήτη μας και για τα υπέροχα πλάσματα με τα οποία τον μοιραζόμαστε».
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Καταστροφές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά και κλιματολογικά φαινόμενα είχαν «καταστροφικά αποτελέσματα για εκατομμύρια ανθρώπους» σε πλούσιες και φτωχές χώρες το 2020, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους και απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid.
Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 28/12, η οργάνωση αρωγής καταγράφει 15 από τις πιο σοβαρές κλιματικές καταστροφές της χρονιάς -- από τις δασικές πυρκαγιές στις πλημμύρες και τις καταιγίδες μέχρι τις επιδρομές ακρίδων-- εννέα από τις οποίες προκάλεσαν ζημιές τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων η κάθε μία, όπως καταγράφηκαν από ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Το οικονομικό κόστος τείνει να είναι υψηλότερο στις πιο πλούσιες χώρες καθώς έχουν πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2020 ήταν καταστροφικά σε πιο φτωχές χώρες, με γενικά υψηλότερους απολογισμούς θανάτων παρότι μπορεί να παρουσιάζουν μια χαμηλότερη ονομαστική τιμή, σημειώνεται στην έκθεση.
Η συντάκτρια της έκθεσης Κατ Κρέιμερ, επικεφαλής κλιματικής πολιτικής της Christian Aid, δήλωσε πως η «κλιματική κατάρρευση» επιδείνωσε τις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 σε ευάλωτες περιοχές.
«Τα καλά νέα είναι πως, όπως με το εμβόλιο για την COVID-19, τώρα ξέρουμε πώς να 'διορθώσουμε' την κλιματική κρίση» είπε. «Πρέπει να κρατήσουμε τα ορυκτά καύσιμα κάτω από το έδαφος, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και να βοηθήσουμε εκείνους που υποφέρουν στην πρώτη γραμμή».
Ακολουθούν ορισμένες σχετιζόμενες με το κλίμα καταστροφές το 2020 όπως περιγράφονται στην έκθεση με τίτλο «Καταμετρώντας το κόστος του 2020: Ένας χρόνος κλιματικής κατάρρευσης» ("Counting the cost 2020: A year of climate breakdown"):
-- Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, καθώς δύο περίοδοι κυκλώνων-ρεκόρ και δασικών πυρκαγιών-ρεκόρ, συμποσούνται σε απώλειες τουλάχιστον 60 δισ. δολαρίων. Μπορεί οι πυρκαγιές να είναι ένα φυσικό μέρος ορισμένων οικοσυστημάτων, όμως ένα πιο ζεστό, πιο ξηρό κλίμα, που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, επηρεάζει την έκταση αυτών των πυρκαγιών, σημειώνεται στην έκθεση.
-- Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία που ξεκίνησαν στα τέλη του 2019 και ενισχύθηκαν από επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες, κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια, σκότωσαν περισσότερα από ένα δισ. άγρια ζώα και προκάλεσαν τουλάχιστον 34 θανάτους, με το κόστος να εκτιμάται στα 5 δισ. δολάρια. Η ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution υπολόγισε πως η παγκόσμια υπερθέρμανση αύξησε τον κίνδυνο πυρκαγιών τουλάχιστον κατά 30%.
-- Ο κυκλώνας Άμφαν ήταν μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες στα χρονικά στον Κόλπο της Βεγγάλης και ο πιο κοστοβόρος τροπικός κυκλώνας της χρονιάς, με απώλειες που ανέρχονται σε τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια στην Ινδία, στο Μπανγκλαντές και στη Σρι Λάνκα. Θερμοκρασίες ρεκόρ στον Κόλπο της Βεγγάλης 30-33 βαθμών Κελσίου μπορεί να προκάλεσαν τη ραγδαία ενίσχυση της καταιγίδας, δήλωσε ο Ρόξι Μάθιου Κολ, κλιματικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας της Ινδίας.
-- Έξι από τα δέκα πιο κοστοβόρα κλιματικά φαινόμενα φέτος συνέβησαν στην Ασία, με πέντε από αυτά να συνδέονται με μια ασυνήθιστα βροχερή περίοδο των μουσώνων. Πλημμύρες που εκτείνονταν στη διάρκεια αρκετών μηνών στην Κίνα και στην Ινδία υπολογίζεται πως κόστισαν 32 και 10 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
-- Στην Ανατολική Αφρική, τεράστια σμήνη ακρίδων κατέστρεψαν σοδειές και βλάστηση σε πολλές χώρες, προκαλώντας καταστροφές το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 8,5 δισ. δολάρια. Ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κυκλώνων στον Ινδικό Ωκεανό --που οφείλονται εν μέρει στις αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας-- έφεραν τεράστιες ποσότητες βροχής στις ερήμους του Ομάν, δημιουργώντας τέλειες συνθήκες εκτροφής για τις ακρίδες.
-- Η Ευρώπη επλήγη από τις ανεμοθύελλες Κλάρα και Άλεξ που κόστισαν σχεδόν 6 δισ. δολάρια και προκάλεσαν τον θάνατο 30 ανθρώπων. Αυτοί οι «έξτρα τροπικοί κυκλώνες» αναμένεται να γίνουν πιο συνηθισμένοι και να προκαλούν καταστροφές στην Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται με την παγκόσμια υπερθέρμανση, σημειώνεται στην έκθεση.
-- Στο Πακιστάν, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια των μουσώνων προκάλεσαν 420 θανάτους, με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια. Η φετινή εποχή των μουσώνων ήταν αφύσικα βροχερή στην Ασία, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει πως η αυξημένη βροχόπτωση συνάδει με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.
-- Το Νότιο Σουδάν βίωσε κάποιες από τις χειρότερες πλημμύρες στα χρονικά μετά την έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε υπερχείλιση του Νείλου και άλλων ποταμών. Οι πλημμύρες σκότωσαν 138 ανθρώπους, επηρέασαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άλλους και κατέστρεψαν σοδειές. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι επιστήμονες αναμένουν περισσότερα τέτοια βαριά 'κρούσματα’ βροχών, σημειώνει η έκθεση.
Πηγή: ΑΠΕ
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Κίνηση Κύπρου, Φίλοι της Γης Κύπρου, Let’s Make Cyprus Green και Terra Cypria, κατέθεσαν από κοινού έγγραφο με τις θέσεις τους, για τη νέα νομοθεσία για τα πλαστικά, στη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Οι πόροι που διαθέτει ο πλανήτης δεν είναι ανεξάντλητοι ως εκ τούτου οι κινήσεις μας επιβάλλεται να στραφούν υπέρ των πράσινων πολιτικών της κυκλικής οικονομίας, είπε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου σε δήλωσή της για την 5η επέτειο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου