«Κλειστά για επισκευή»: τα νησιά Φερόε, ένα δανέζικο αυτόνομο αρχιπέλαγος στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχθούν τουρίστες το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Απριλίου 2020, αλλά μόνο εθελοντές που θα αναλάβουν να συντηρήσουν το τοπικό οικοσύστημα.
Ένα νέο ενδημικό είδος που συναντάται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, αναγνωρίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωση της BirdLife Cyprus. Συγκεκριμένα το BirdLife International, η Αρχή για την Κόκκινη Λίστα για τα Πουλιά και ο κορυφαίος ειδικός στη διατήρηση πουλιών, αναγνώρισε το κυπριακό Θουπί ως ξεχωριστό είδος πουλιού, το Otus cyprius.
Με συμβιβαστική συμφωνία ολοκληρώθηκε η σύνοδος της Μαδρίτης για το κλίμα.Η ατολμία που επέδειξαν οι μεγάλες χώρες στην λήψη δραστικών μέτρων προκάλεσε επικρίσεις από τις μικρότερες χώρες αλλά και ακτιβιστές για το περιβάλλον.
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και οι φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, για την απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την εγκατάσταση νέου εργοστασίου ασφαλτικού σκυροδέματος σε δημόσια γη στην περιοχή Σταυροβουνίου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από Κοινότητες, το Σταυροβούνι και στρατόπεδα.
Σε δηλώσεις του ο Ιερομόναχος Γρηγόριος Σταυροβουνιώτης εκ μέρους της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, ανέφερε ότι «20 περίπου δεκάρια της γης ανήκουν στη Μονή και εδώ συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με εθνικές και θρησκευτικές προεκτάσεις, γιατί απειλείται μία Μονή 1700 χρόνων και τα στρατόπεδα των Καταδρομέων που αποτελούν συνέχεια του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Η Μονή Σταυροβουνίου μη θέλοντας να είναι συνεργός σ’αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, επειδή η εγκατάσταση του εργοστασίου στο δάσος Σταυροβουνίου, αποτελεί ένα καρκίνωμα, αποφάσισε τη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ και με τη λήξη του συμβολαίου ενοικιάσεως απαιτήσαμε από την εταιρεία όπως προχωρήσει στην περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου και στην αποχώρηση της».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «να εισακουστούν οι προσπάθειες μας, να γίνουν καλύτερες σκέψεις και να μεταφερθούν αυτές οι επενδύσεις σε χώρους που να μην επηρεάζουν κατοίκους. Δεν είμαστε εναντίον της αειφόρου ανάπτυξης αλλά ζητούμε να σεβαστούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα μας στην υγεία, το περιβάλλον και στους ιερούς και εθνικούς μας χώρους» ,σημείωσε.
Ο Ιωάννης Γέρου εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου αναφέρθηκε στα δύο ασφαλτικά που υπάρχουν το Γέρι και το Τσέρι, στη περιοχή Ιδαλίου, που βρίσκονται σε απόσταση πέραν των δύο χιλιομέτρων με αποτέλεσμα όπως είπε «οι κάτοικοι της περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης να υποφέρουν από οσμές, σκόνη και ρύπους και να μην μπορούν να αναπνεύσουν».
Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή που για την περιοχή Ιδαλίου, διορίζεται Διυπουργική Επιτροπή και μελετά την απομάκρυνση των δύο ασφαλτικών μονάδων, στο Σταυροβούνι στη περιοχή Πυργών – Κόρνου, ετσιθελικά επιμένουν να εγκαταστήσουν εργοστάσιο ασφάλτου που θα βρίσκεται πολύ κοντά στις Κοινότητες, σε Μετόχια και σε στρατόπεδα. Είναι παράλογο να λέμε ότι στα δυόμιση χιλιόμετρα υπάρχει πρόβλημα και τα εργοστάσια πρέπει να μεταφερθούν αλλού, ενώ εδώ ερχόμαστε να εγκαταστήσουμε εργοστάσιο ασφάλτου». Συνεχίζοντας είπε ότι «θέλουμε κάποιοι να αναλάβουν τελικά τις ευθύνες τους και να αλλάξουν αυτή την τραγική απόφαση που έχουν πάρει».
Στις δικές του δηλώσεις ο Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριος ανέφερε ότι «σήμερα συμπαραστεκόμαστε στη Μονή Σταυροβουνίου που αποτελεί πνευματικό πνεύμονα για τη Μητρόπολη και στις Κοινότητες Πυργών και Κόρνου που θα επηρεαστούν αν εγκατασταθεί μονάδα παραγωγής ασφάλτου. Απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση να εξεύρει τόπο και να υποδείξει στην εταιρεία για να μετακινηθεί και να αλλάξουν σχέδιο για να μην εγκαταστήσουν εδώ τη μονάδα τους».
Πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής ανάπτυξης ούτε έχουμε εχθρότητα απέναντι σε οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά η ανάπτυξη πρέπει να μην γίνεται εις βάρος των κατοίκων του τόπου, ούτε εις βάρος μνημείων και Μονών που προσφέρουν πολλά. Γι’ αυτό αναμένουμε ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και περιμένουμε από τη κυβέρνηση ότι θα δείξει ευαισθησία, γιατί σε αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου, είναι κρίμα να εγκατασταθεί μια μονάδα που μπορεί να επιφέρει οικολογική καταστροφή».
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας είπε πως «οι άνθρωποι των Κοινοτήτων Πυργών και Κόρνου, που αγωνίζονται για την επιβίωση τους, είναι σήμερα αντιμέτωποι με μια απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει στο συγκεκριμένο χώρο εργοστάσιο που θα γίνει εστία μόλυνσης. Παρακαλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφαση της γιατί να είναι βεβαία ότι εμείς δεν αλλάζουμε και ως Εκκλησία είμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται, επιθυμώντας να γίνει ειρηνική συνδιαλλαγή».
Εδωσε επίσης τη διαβεβαίωση «ότι υπάρχει χώρος κατάλληλος και τους καλούμε να αφήσουν το Μοναστήρι και τις Κοινότητες να ζήσουν και να απολαύσουν το χώρο που τους χάρισε ο Θεός για κατοικία».
Ο Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε πως «είμαστε εδώ όχι για να πούμε λόγια αφού από λόγια έχουμε μπουχτίσει. Είναι ώρα των έργων, είναι ώρα της δράσης και το Κίνημα είναι εδώ για να υποστηρίξουμε τις Κοινότητες μέχρι το τέλος και αυτό είναι να κλείσουν οι σκυροθραυστικές μονάδες και να μην ανοίξει ασφαλτικό εργοστάσιο».
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου ανέφερε ότι «από τη πρώτη στιγμή το Μέτωπο βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία όλων των ανθρώπων. Οι κυβερνώντες μπορεί να επικαλούνται το περιβάλλον και την προστασία του όταν πρόκειται να αποκομίσουν ψήφους, αλλά στην ουσία εφαρμόζουν μια πολιτική που οδηγεί σε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και είναι εναντίον της υγείας των κατοίκων».
Σκοπός, συνέχισε είναι «να δικαιωθούμε» και ανέφερε πως το ΕΛΑΜ βρίσκεται στη περιοχή επειδή «το Σταυροβούνι αποτελεί για μας τόπο ιερό και έχουμε καθήκον και υποχρέωση να το προστατεύσουμε».
Η Αννα Θεολόγου επικεφαλής του Κινήματος «Ανεξάρτητοι» είπε πως «μόνο ενωμένοι μπορούμε να παλέψουμε για να πετύχουμε τα αυτονόητα που είναι να διεκδικούμε τη υγεία μας καθημερινά από όλα αυτά τα συμφέροντα τα οποία μόνο αυτό δεν εξυπηρετούν. Πρέπει να συνεχίσουμε ώσπου να καταλάβουν ότι εμείς δεν τα βάζουμε κάτω και ότι πρέπει να δημιουργήσουν επιτέλους ζώνη βαριάς βιομηχανίας».
Ανέφερε ακόμα ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα όπως να χρηματίσουν τους μοναχούς και τους κατοίκους της περιοχής Ιδαλίου για να σταματήσουν να μάχονται και να σταματήσουν να παλεύουν για τα δίκαια τους».
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Θέα Νικολάου εξέφρασε λύπη γιατί όπως εξήγησε «πρέπει να παλεύουμε για τα αυτονόητα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, οι ζωές δεν έχουν τιμή, αρκετά ανεχτήκαμε και αρκετά χρόνια θυσιαστήκαμε κάνοντας τους κριτές του καναπέ» είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε μαζί με τους διαμαρτυρόμενους σε όσους αγώνες και αν χρειαστεί γιατί η υγεία των παιδιών μας δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό».
Σημειώνεται ότι στη περιοχή υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη ενώ μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε δεντροφύτευση.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)
Οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τελικά σε ενιαία θέση για την κλιματική αλλαγή, παρά τις σοβαρές διαφωνίες.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις περιμένουν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες που συνέρχονται στις Βρυξέλλες με θέμα τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050, που βρίσκεται στο κέντρο της Πράσινης Συμφωνίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά συναντά τις αντιρρήσεις των τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι προσανατολισμένες προς την εκμετάλλευση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.
Εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών έχουν αντιδράσει με οργή στην προσπάθεια, όπως επισημαίνουν, των μεγάλων ρυπαντών να μπλοκάρουν τις αποφάσεις για δυναμική δράση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Μιρέια Τόρες είναι η πέμπτη γενιά μιας οικογένειας Ισπανών οινοποιών. Κατέχουν την τέχνη του κρασιού για περισσότερα από 150 χρόνια. Ποτέ δεν είχαν αντιμετωπίσει απειλή όπως την κλιματική αλλαγή.
Η μείωση του ποσοστού οξυγόνου στους ωκεανούς απειλεί σοβαρά πολλά είδη ψαριών και προκαλεί πολλά προβλήματα σε οικοσυστήματα σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.
Για δεκαετίες οι καταρράκτες της Βικτώριας στη Ζιμπάμπουε, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων παραθεριστών για την εκπληκτική τους θέα.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου