Κόρνος και Πυργά διαμαρτυρήθηκαν για την εγκατάσταση ασφαλτικού

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, με μονόωρη αποχή των παιδιών από τα μαθήματα τους στα Δημοτικά Σχολεία Πυργών και Κόρνου, , ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει πολεοδομική άδεια για εγκατάσταση εργοστασίου ασφαλτικού σκυροδέματος από ιδιωτική εταιρεία μέσα σε κρατική γη, στην περιοχή Σταυροβουνίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί.


 
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών - Κόρνου, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων των δημόσιων Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων των δύο Κοινοτήτων.
 
Η μονόωρη αποχή από τα μαθήματα των παιδιών πραγματοποιήθηκε από τις 07:45 – 08:25 και στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων κάτοικοι των Κοινοτήτων Κόρνου και Πυργών και παιδιά των δημόσιων νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων των δύο Κοινοτήτων με βασικό σύνθημα «Η υγεία των παιδιών μας είναι πάνω απ’ όλα!».

Στο Δημοτικό Σχολείο Πυργών ο Ιωάννης Γέρου, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας ενάντια στην εγκατάσταση ασφαλτικού στην περιοχή Σταυροβουνίου, έστειλε το μήνυμα ότι «η υγεία των παιδιών είναι πάνω απ’ όλα και πάνω από κάθε συμφέρον. Σήμερα δυστυχώς αναγκαζόμαστε να βγάλουμε τα παιδιά στους δρόμους, για να δείξουμε ότι η εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή μας δεν θα γίνει και δεν πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε πως «αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της κυβέρνησης, του κράτους και της εταιρείας και σίγουρα της περιοχής μας».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι «βλέπουμε και ξέρουμε τις συνέπειες εγκατάστασης ενός εργοστασίου στη περιοχή μας, αφού υπάρχει το πραγματικό παράδειγμα στο Δάλι, όπου τα παιδιά υποφέρουν για χρόνια με πονοκεφάλους, αναγούλες, δεν μπορούν να κάνουν μάθημα και πρέπει να κλείνουν τα παράθυρα στα σπίτια τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το εργοστάσιο δεν το θέλουμε και δεν μπορούμε να το αφήσουμε να εγκατασταθεί στην περιοχή μας».
 
Αφού είπε ότι υπάρχουν παραδείγματα, ο κ. Γέρου σημείωσε πως «το εργοστάσιο στο Δάλι βρίσκεται στα δυόμιση με τρία χιλιόμετρα και βλέπουμε τις συνέπειες που υπάρχουν. Στη περιοχή μας υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο Μετόχι της Τριανταφυλλιάς στα 150 μέτρα, οι στρατιώτες βρίσκονται στα 300 μέτρα, το μετόχι της Αγίας Βαρβάρας είναι στα 600, οι κάτοικοι είναι στα 800 μέτρα και όλοι αντιλαμβάνονται τι θα γίνει εάν εγκατασταθεί ένα εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στη περιοχή μας».
 
Στο Δημοτικό Σχολείο Κόρνου, η Νικολέττα Λεωνίδου, εκ μέρους των Συνδέσμων Γονέων, είπε ότι «μέσα από αυτή την διαμαρτυρία στέλνουμε το μήνυμα ότι η υγεία των παιδιών μας είναι πάνω απ’ όλα και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το δικαίωμα τους για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον».
 
Ο Μιχάλης Θουκιδίδης εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου είπε ότι «η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας γίνεται ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει πολεοδομική άδεια σε εταιρεία στην περιοχή μας για να εγκαταστήσει ασφαλτικό». Το ασφαλτικό, τόνισε, δεν θα εγκατασταθεί εδώ και σημείωσε πως «σήμερα με τα παιδιά του Κόρνου και των Πυργών θέλουμε να αναφέρουμε ότι η απόφαση μας είναι κάθετη, ότι δηλαδή δεν θα εγκατασταθεί εργοστάσιο ασφάλτου στην περιοχή».
 
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πυργών ανέφεραν ότι δεν μπορεί να εγκατασταθεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο στην περιοχή γιατί «θα αναπνέουμε τοξικό αέριο και δεν πρέπει, γιατί θα πάθουμε σοβαρές ασθένειες και θα μολύνει το περιβάλλον».
 
Ανέφεραν ακόμα ότι θέλουν «το Σταυροβούνι να είναι καθαρό, έχουν δικαίωμα να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον και να αναπνέουν καθαρό αέρα όπως όλοι οι συνάνθρωποι τους».  

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)  
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:37

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογία 3ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
16:24
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Υπό κράτηση δύο άτομα για υποβοήθηση παράτυπων μεταναστών
15:41
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
15:30
Εντός Ιουλίου η αναδόμηση πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο «κτίΖΩ» (Βίντεο)
14:34
Τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιβεβαιώνει Αναλογιστική Μελέτη (Βίντεο)
14:12
Επαναρχίζουν τον Μάιο τα δρομολόγια Κύπρου - Ελλάδας
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Περιπολίες σκαφών της Κύπρου ανοικτά του Λιβάνου (Βίντεο)
12:46
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.