Η αλλαγή του κλίματος εχθρός των αμπελιών

Η Μιρέια Τόρες είναι η πέμπτη γενιά μιας οικογένειας Ισπανών οινοποιών. Κατέχουν την τέχνη του κρασιού για περισσότερα από 150 χρόνια. Ποτέ δεν είχαν αντιμετωπίσει απειλή όπως την κλιματική αλλαγή.

Οι ραγδαίες εναλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες απειλούν το μέλλον 4.000 οινοποιείων σε ολόκληρη την Ισπανία. Ένας κλάδος που ετησίως συνεισφέρει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ

«Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν ο πατέρας μου παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ. Μια δυσάρεστη αλήθεια με την οποία σοκαρίστηκε. Και μαζί με τα δικά μας δεδομένα, όπου όλο και περισσότερο έχουμε πάνω από 30 ημέρες το καλοκαίρι υψηλές θερμοκρασίες συνειδητοποίησα με το πρόβλημα και αρχίσαμε να αναζητούμε λύσεις», λέει η Τόρες.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση των βροχοπτώσεων θα καταστήσει την καλλιέργεια των αμπελιών ανέφικτη στη Νότια Ευρώπη μέχρι το 2070. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει το κρασί όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 

«Ορισμένες από τις ποικιλίες που είναι επί του παρόντος εμπορικές, που παράγουν πραγματικά κρασιά υψηλής ποιότητας στα περισσότερα από τα ισπανικά οινοποιεία, μέχρι το τέλος του αιώνα δεν πρόκειται να παράγουν παρόμοια» τονίζει η Μιρέια Τόρες.

Σε αναζήτηση ηπιότερων θερμοκρασιών, η οικογένεια Τόρες ανέβηκε στα βουνά. Οι ψυχρότερες νύχτες των καταλανικών Πυρηναίων επιτρέπουν στα σταφύλια να ωριμάσουν στο τέλειο επίπεδο γλυκύτητας και χρώματος.

«Όταν η οικογένεια Τόρες αγόρασε αυτό το κομμάτι γης 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν περίμενα ποτέ ότι θα φυτέψουν αμπέλια σε αυτό. Οι χειμώνες μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλοι και δυνατοί εδώ στα καταλανικά Πυρηναία, Και το ερώτημα είναι απλό Οι αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου θα γίνουν σύντομα ο κανόνας αν δεν σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη», λέει ένας αμπελουργός ο Χάμες Βελάσκες.

Με σχεδόν ένα βαθμό λιγότερο ανά 100 μέτρα υψόμετρο, ο Τσάβι Ερμέλα διευθυντής του αμπελώνα Σαν Μιγκέλ πιστεύει ότι τα αμπέλια θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

«Στις πεδιάδες, στις κατώτερες ζώνες, οι αμπελώνες έχουν προβλήματα από τους καύσωνες, με αποτέλεσμα τα κρασιά να χάνουν φρεσκάδα, άρωμα ... Δεν υπάρχει ισορροπία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Τσάβι Ερμέλα.

Οι Ισπανοί παραγωγοί στην κοιλάδα, είναι αναγκασμένοι να ανακτήσουν παραδοσιακές ποικιλίες σταφύλια που εγκαταλείφθηκαν πριν από δεκαετίες Και αυτό για να υπάρχουν περισσότερες εμπορικές ποικιλίες.

Αμπέλια καλά προσαρμοσμένα στις ακραίες καιρικές συνθήκες οι οποίες απειλούν μια πολύχρονη παράδοση παραγωγής κρασιού.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.