Ατμοσφαιρική ρύπανση και απώλεια μαλλιών

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την εμφάνιση φαλάκρας, καθώς τα σωματίδια που εκπέμπονται από τη χρήση αυτοκινήτων καταστρέφουν το δέρμα που κρατά τα τριχοθυλάκια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο 28ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στη Μαδρίτη, έδειξαν μέσα από μία σειρά εργαστηριακών εξετάσεων στα ανθρώπινα κύτταρα ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτίθενται σε ρυπογόνα σωματίδια, τόσο μειώνονται τα επίπεδα των σημαντικών πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες ώστε τα μαλλιά να διατηρούνται και να μεγαλώνουν.

Αν και στο παρελθόν πλήθος μελετών έχει εξετάσει το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων (π.χ. των πνευμόνων), η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που διερευνά το πώς αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια επηρεάζουν την εξωτερική επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι για τους ανθρώπους που ζουν σε πολύ μολυσμένα αστικά περιβάλλοντα, η σωματική άσκηση σε εσωτερικούς χώρους και όχι έξω ενδέχεται να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική καταπολέμησης της απώλειας μαλλιών.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για να εξετάσουν τη σχέση της απώλειας μαλλιών με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν η έκθεση των κυττάρων δέρματος του κρανίου που υπάρχουν στα τριχοθυλάκια σε διαφορετικές συγκεντρώσεις PM10 σωματιδίων που υπάρχουν στη σκόνη και σωματιδίων που εκπέμπονται από πετρελαιοκινητήρες. Αφού παρήλθαν 24 ώρες, οι επιστήμονες ακολούθησαν μια διαδικασία, που είναι γνωστή ως ανοσοαποτύπωση ή αποτύπωση κατά western, προκειμένου να προσδιορίσουν τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα.

Διαπιστώθηκε ότι η παρουσία σωματιδίων PM10 και σωματιδίων που εκπέμπονται από πετρελαιοκινητήρες μείωσε τα επίπεδα της β - κατενίνης, πρωτεϊνης που είναι υπεύθυνη για το μεγάλωμα των μαλλιών. Παράλληλα βρέθηκε ότι τα επίπεδα τριών άλλων πρωτεϊνών, της κυκλίνης D1, κυκλίνης Ε1 και της εξαρτώμενης από την κυκλίνη κινάση, που είναι επίσης υπεύθυνες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των μαλλιών, μειώθηκαν κατά την παρουσιά των σωματιδίων PM10 και η ελάττωση αυτή ακολούθησε αναλογκή πορεία με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των σωματιδίων.

Ο δρ Χιγιού Τσουλ Κουόν που διεξήγαγε τη μελέτη στο μελλοντικό επιστημονικό κέντρο της Δημοκρατίας της Κορέας εξήγησε πως, αν και η σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες, έχει μελετηθεί εκτενώς, οι μελέτες που εξετάζουν τη σχέση της με την απώλεια μαλλιών είναι πολύ περιορισμένες.

Μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε στην Κίνα, ότι οι νέοι άντρες 20 ετών εμφανίζουν φαλάκρα σήμερα πολύ νωρίτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές.

Στη Βρετανία τα δύο τρίτα των ανδρών, δηλαδή περίπου 7,4 εκατομμύρια άνδρες, χάνουν τα μαλλιά τους και οι γενετικοί παράγοντες θεωρούνται το βασικό αίτιο.

Ο Κουόν τονίζει ότι ειναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε τελείως την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, θα μπορούσαμε όμως να την ελαττώσουμε, αν σταματήσουμε να περπατάμε κοντά σε μεγάλους δρόμους, ιδιαίτερα κατά τις ώρες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.