Καταρράκτης Φοινιού: Μαγευτικό δημιούργημα της φύσης

Ο καταρράκτης του Φοινιού, βρίσκεται στην περιοχή Χαντάρα και θεωρείται δημιούργημα της φύσης που μαγεύει και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Η πρόσβαση στον επιβλητικό καταρράκτη γίνεται μέσω ενός σύντομου χωματόδρομου. Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου παρθένου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδι και κουμαριές. Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τις μυρουδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας, σε συνδυασμό με τις εξαίσιες μελωδίες της φύσης, το ρόχθο του νερού καθώς πέφτει, και το γλυκό κελάδημα του αηδονιού.

Το νερό του καταρράκτη πέφτει ορμητικά από ύψος οκτώ μέτρων, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα. Το αφρώδες νερό κυλάει πάνω στα σκληρά ηφαιστειογενή πετρώματα του γάβρου τα οποία γέμισαν με μικροσκοπικά βελούδινα βρύα, ενώ δίπλα ο κισσός σφιχταγκάλιασε τους ευθυτενείς λιγνούς κορμούς των πλατανιών.

Παίρνοντας το όνομα του από την «αντάρα» που στα χωριά της περιοχής σημαίνει «θόρυβος νερού», ο καταρράχτης της Χαντάρας με την απαράμιλλη ομορφιά του προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές δροσιάς και ξεκούρασης.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που το επισκέπτονται για να θαυμάσουν την ομορφιά που προσφέρει. «Είναι ένα υπέροχο τοπίο, το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια», μας λέει ο κοινοτάρχης Φοινιού Φυλακτής Ηρακλέους.

Ο καταρράκτης συνδέεται και με την διάδοση μύθων που θέλει την Θεά Αφροδίτη να λουζόταν στα νερά του.
«Εικάζονται διάφοροι μύθοι. Ένας μύθος που μας λέγανε οι παππούδες και οι πατεράδες μας είναι ότι στα νερά του καταρράκτη λουζόταν η Θεά Αφροδίτη και ότι μια ξαφνική νεροποντή την πήρε στα Κούκλια, εκεί που είναι το ιερό της μέχρι και σήμερα».

Η τοποθεσία με αυτό το φυσικό φαινόμενο άρχισε να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια στον κόσμο προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

«Αξίζει τον κόπο να έρθει κάποιος να το επισκεφθεί. Ίσως είναι ένα από τα καλύτερα τοπία που έχει να παρουσιάσει ο τόπος μας. Έχει πρόσβαση. Υπάρχει χωματόδρομος, ένα χιλόμετρο από το χωριό τον οποίον φροντίζουμε να τον έχουμε επιδιορθωμένο. Ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα βρούμε κάποιες χρηματοδοτήσεις για να τον φτιάξουμε. Η ανάπτυξη της περιοχής εμπίπτει στην δικαιοδοσία του δασαρχείου, εμείς φροντίζουμε για την καθαριότητα στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Ηρακλέους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.