Το 60% των άγριων ειδών καφέ απειλείται με εξαφάνιση

Οι ασθένειες, η κλιματική αλλαγή, και η αποψίλωση των δασών απειλούν περίπου το 60% των άγριων ειδών καφέ του πλανήτη με εξαφάνιση.

Ενώ αυτό δεν έχει ακόμη θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια προσφορά καφέ, θέτει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα του καφέ απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Στα πλαίσια νέας έρευνας, βοτανολόγοι και γεωπόνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 75 από τα 124 άγρια είδη καφέ απειλούνται τώρα με εξαφάνιση, βάσει των ευρέως χρησιμοποιούμενων κριτηρίων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άγρια είδη κατέχουν το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς, ζωντανής και γευστικής προσφοράς καφέ.
«Ο καφές που πίνουμε σήμερα υπάρχει λόγω της πρόσβασης σε άγρια είδη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Άαρον Ντέιβις, των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιου του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.
Ένα από τα δύο πιο δημοφιλή είδη καφέ σήμερα, η ποικιλία robusta, ήταν ελάχιστα γνωστή μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Αποτελούσε απλά ένα άγριο είδος, που αναπτυσσόταν σε απομακρυσμένα δάση.
Περίπου το 72% των άγριων ειδών καφέ εμφανίζονται σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά σε πολλούς από τους δρυμούς τα μέτρα προστασίας δεν επιβάλλονται αυστηρά και τα είδη καφέ σπάνια περιλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισης των πάρκων. Επιπλέον, μόνο τα μισά από όλα τα είδη άγριου καφέ εμφανίζονται σε γενετικές συλλογές, που αποτελούν κρίσιμους πόρους για την παραγωγή πιο ανθεκτικών ποικιλιών καφέ στο μέλλον.
Η γενετική ποικιλομορφία των ποικιλιών arabica και robusta, τόσο σε προστατευόμενες περιοχές όσο και σε συλλογές, είναι ιδιαίτερα φτωχή. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Ντέιβις, διότι αυτά είναι τα κυριότερα είδη καλλιεργειών καφέ στα οποία βασίζεται ένας τομέας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παραγωγή καφέ βασίζεται επίσης στα 100 και πλέον εκατομμύρια μικροκαλλιεργητών που βασίζονται στον καφέ για κάποιο ή το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.