Eκστρατεία προώθησης της χρήσης ποδηλάτου

Στοχεύουμε, στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους ευάλωτους χρήστες, τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας διακίνησης με λιγότερο αυτοκίνητο και ανακατανομή του οδικού χώρου μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς, με προτεραιότητα στους πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες των δημόσιων μεταφορών, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου στην διάσκεψη Τύπου με θέμα την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και την ενημέρωσή σας για τις βασικές αρχές του «Περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμου του 2018» που τέθηκε σε εφαρμογή την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η κ. Αναστασιάδου ανέφερε ότι στη Δήλωση του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Μεταφορών το 2015, το ποδήλατο καθορίζεται ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο για τρεις πολύ βασικούς λόγους:

Περιβάλλον.  Η ποδηλασία, είπε, είναι η πιο οικονομική μέθοδος διακίνησης μετά από το περπάτημα. Παράλληλα, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διακίνησης σε ό,τι αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου τόσο στο στάδιο παραγωγής όσο και στο στάδιο της συντήρησης και λειτουργίας.  Υπάρχει δε προοπτική, να αυξήσουμε το ποσοστό χρήσης ποδηλάτου για να καλυτερέψει η ποιότητα ζωής.

Υγεία.  Η ποδηλασία, σημείωσε, ωφελεί την κοινωνία.  Παιδιά που ποδηλατούν μέχρι το σχολείο συγκεντρώνονται καλύτερα στο μάθημά τους απ’ αυτά που πάνε με άλλους τρόπους. Παρομοίως, εργαζόμενοι που πάνε δουλειά με το ποδήλατο, αιτούνται λιγότερες άδειες ασθένειας.  Αν όλοι οι ενήλικες της Ευρώπης περπατούσαν η ποδηλατούσαν για επιπρόσθετα 15 λεπτά την μέρα, θα αποφεύγαμε περισσότερα από 100,000 κρούσματα πρόωρων θανάτων  τον χρόνο, που συνδέονται με ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα.

Χρηματοδότηση.  Η ποδηλασία, συνέχισε, μπορεί να συνεισφέρει σε πολλές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε χιλιάδες βιώσιμες θέσεις εργασίας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. μειώνοντας τους ρύπους και αυξάνοντας την αποδοτικότητα της ενέργειας.

Έτσι λοιπόν και εμείς με έμφαση στον ποδηλάτη, προωθούμε μέσω των σχεδιασμών μας, διάφορα πακέτα δράσεων για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και της ποδηλασίας γενικότερα, αρκετά από τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Υπουργός. "Υλοποιούνται ποδηλατικές υποδομές με κοινοτική συγχρηματοδότηση, καθώς και συνδυαστικά με την κατασκευή νέων οδικών υποδομών, ενώ στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονούνται για κάθε πόλη της Κύπρου, δίδεται έμφαση στον σχεδιασμό ποδηλατικού δικτύου".

Παράλληλα, είπε, προωθείται η ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για όλη τη χώρα, καθώς και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Προώθηση της Χρήσης του Ποδηλάτου, το οποίο θα αναδείξει τα οφέλη της ποδηλασίας στον τομέα των μεταφορών, του περιβάλλοντος, της υγείας, της παιδείας του χωροταξικού σχεδιασμού, του τουρισμού και της οικονομίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση του Συμβουλίου Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου από το 2016, το οποίο αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου για όλα τα θέματα σχετικά με το ποδήλατο.  Πρέπει να σημειωθεί, ότι το Συμβούλιο πρωτοστατεί  στη διοργάνωση της «Εκστρατείας Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου» η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Σκοπός της εκστρατείας, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών. είναι η γνωστοποίηση της νέας νομοθεσίας για τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων και η προώθηση του ποδηλάτου ως ενός εναλλακτικού μέσου μεταφοράς για τις μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Ευελπιστούμε ότι, μέσω αυτής, όχι μόνο θα ενθαρρύνουμε την ποδηλασία ως κοινωνική συνήθεια και σωματική άσκηση, αλλά παράλληλα θα αυξήσουμε το ποσοστό της χρήσης του ποδηλάτου και θα διαψεύσουμε την πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά οχήματα είναι η μόνη επιλογή μετακίνησης, κατέληξε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της Επιτρόπου Πειρβάλλοντος, Ιωάννας Παναγιώτου, η οποία ήταν μεταξύ των ομιλητριών, η «Εκστρατεία Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου» διοργανώνεται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μέσω του Συμβουλίου Προώθησης Χρήσης του Ποδηλάτου.
 
Στο Συμβούλιο συμμετέχει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος το οποίο ανέλαβε τον συντονισμό των δράσεων της Εκστρατείας «Κινήσου Έξυπνα» που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την έναρξη των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας  και θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:47

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.