Πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στον Δήμο Ύψωνα

Με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στις μονάδες ΧΥΤΥ και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους που ο πολίτης καλείται να πληρώσει στα τέλη σκυβάλων, ο Δήμος Ύψωνα προχωρεί στην εφαρμογή προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη χρήση QR codes.

Το εγχείρημα είναι πιλοτικό, θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια έξι μηνών, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει δωρεάν από δυο σκυβαλοδοχεία των 110 λίτρων - ένα για χαρτί και ένα για συσκευασίες PMD - σε 100 νοικοκυριά τα οποία θα εκφράσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Με βάση τη συχνότητα με την οποία θα ανακυκλώνουν τα νοικοκυριά, θα παραχωρούνται μονάδες οι οποίες στο τέλος του έτους θα εξαργυρώνονται υπό τη μορφή έκπτωσης στο λογαριασμό για τα τέλη σκυβάλων, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30% για όσους ανακυκλώνουν συστηματικά.

Πέραν του μειωμένου κόστους, στην πλήρη ανάπτυξη της εφαρμογής, τα υποστατικά που συμμετέχουν θα καταγράφονται σε βάση δεδομένων, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σωστού προγραμματισμού της διαδρομής των σκυβαλοφόρων, μειώνοντας έτσι το χρόνο περισυλλογής (κάθε Κυριακή) και την άσκοπη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια των σκυβαλοφόρων.

Η όλη ιδέα προήλθε μετά από τον διαγωνισμό της ΑΤΗΚ "Smart City Hackathon", τον οποίο κέρδισε η νεοσυσταθείσα εταιρεία Ecofy, και που αφορούσε νέους προγραμματιστές και την ανάπτυξη εφαρμογών που βοηθούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην καθημερινή της λειτουργία.

Ο Δήμος κάλεσε την ομάδα των νέων αυτών ανθρώπων, που χρηματοδοτούνται από την εταιρεία IDEA, να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα στα όρια του Ύψωνα, με βάση την εφαρμογή τους, την οποίαν θα εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα οι ιδιοκτήτες των υποστατικών που συμμετέχουν και έτσι να ενημερώνουν το σύστημα κάθε φορά που γεμίζει το σκυβαλοδοχείο.

Μετά το πέρας της εξάμηνης πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, στόχος είναι να ενταχθούν σε αυτό και άλλα υποστατικά του Δήμου, ανέφερε ο Παντελής Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος εξετάζει την επέκταση του και στην ανακύκλωση του γυαλιού "αφού σήμερα δεν γίνεται κατ` οίκον συλλογή αλλά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κόστη σε ένα νοικοκυριό, λόγο του βάρους του".

Την πρωτοβουλία του Δήμου Ύψωνα χαιρέτησε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, διαμηνύοντας πως το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στέκεται δίπλα στο Δήμο και προσδοκεί στην επιτυχία του προγράμματος, που αποτελεί, όπως είπε, ένα καλό παράδειγμα και για άλλες τοπικές αρχές.

"Ο Δήμος Ύψωνα επιχειρεί να εφαρμόσει ένα σύστημα σωστής διαχείρισης των αποβλήτων και όχι μόνο ενός ρεύματος αλλά όλων των ρευμάτων, παίρνοντας πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας μεθόδους που δίνουν τη δυνατότητα εργοδότησης νέων ανθρώπων που καινοτομούν στον τόπο μας", συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, ο Δήμαρχος Ύψωνα παρουσίασε και τις δράσεις που προωθεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και οι οποίες αφορούν την ανταποδοτική οικιακή κομποστοποίηση καθώς και τη μείωση στα τέλη σκυβάλων σε επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν συστήματα ποιότητας και είναι πιστοποιημένες.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ.Γεωργίου, σε πρόσφατη του συνεδρία, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε όπως δοθεί επιπλέον έκπτωση της τάξης του 20% στα τέλη σκυβάλων όσων νοικοκυριών αποδεδειγμένα εφαρμόζουν την οικιακή κομποστοποίηση. Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2018.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος επεξεργάζεται μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν ή έχουν συστήματα διαχείρισης σκυβάλων, ανέφερε ο Δήμαρχος, και υπέδειξε ως παράδειγμα την πρόταση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος για μείωση κατά 20% των τελών σκυβάλων, σε όσες επιχειρήσεις είναι πιστοποιημένες, είτε με σύστημα ποιότητας ISO 14001, είτε με το σύστημα EMAS.

Οι δράσεις του Δήμου Ύψωνα επεκτείνονται μέσα και από εκστρατείες ανάπτυξης περιβαλλοντικής και κοινωνικής συνείδησης, όπως η εκστρατεία που άρχισε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου, για περισυλλογή πλαστικών πωμάτων, που θα πωληθούν και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αγορά τροχοκαθισμάτων σε δημότες.

"Ως Δήμος, τους τελευταίους μήνες, έχουμε χαράξει μια νέα στρατηγική στην περιβαλλοντική πολιτική, αφού έχουμε αναγνωρίσει την αδυναμία των περασμένων χρόνων στο να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες μας στα θέματα αυτά", είπε ο Παντελής Γεωργίου και πρόσθεσε πως "έχουμε πρώτοι ξεκινήσει, σε συνεργασία με φαρμακεία της περιοχής, την ανακύκλωση οικιακών φαρμάκων, δημιουργήσαμε τρία σημεία ανακύκλωσης στο Δήμο και έχουμε δημιουργήσει ένα σημείο στον Άγιο Σιλά όπου οι δημότες μπορούν να μεταφέρουν τα ογκώδη αντικείμενα ή κλαδέματα τους, χωρίς καμία χρέωση".

Ο Δήμος Ύψωνα στοχεύει επίσης να καταστεί και να πιστοποιηθεί ως ο πρώτος Δήμος της Επαρχίας Λεμεσού με σημαία Green Office, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων αλλά και πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων στα γραφεία του Δήμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:38

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.