Τρία χρόνια ανακύκλωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Τρία χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός της ανακύκλωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, το οποίο έχει, επίσης, εφαρμόσει πρόγραμμα και για ιατρικά απόβλητα.


Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης είναι ενθαρρυντικά, καθώς, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Νοσοκομείου, Σπύρος Γεωργίου, τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό ανταποκρίνονται στην προσπάθεια.

Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, για την ανακύκλωση του χαρτιού, των μπουκαλιών, γυαλιού και άλλων ειδών, η Διεύθυνση του Νοσοκομείου τοποθέτησε κάδους τόσο στον εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου, αλλά και στον κάθε όροφο του κρατικού νοσηλευτηρίου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως από τους μικρούς κάδους τα ανακυκλώσιμα είδη μεταφέρονται στους μεγάλους κάδους για να τα παραλάβει η εταιρεία της Green Dot. 

Επεσήμανε, επίσης, πως πριν την έναρξη ανάληψης των πρακτικών ενεργειών, το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ενημερώθηκε εκτενώς για το πρόγραμμα ανακύκλωσης. 

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως ο θεσμός της ανακύκλωσης έχει αγκαλιαστεί τόσο από τους δημότες αλλά και το προσωπικό του Νοσοκομείου, ενώ δεσμεύτηκε πως η Διεύθυνση θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της συνέχισης του θεσμού προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανακύκλωση όλων των υλικών που εμπίπτουν στις κατηγορίες προς ανακύκλωση.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των ιατρικών αποβλήτων που από το 2012 που ανέλαβε ως Διευθυντής του Νοσοκομείου είχε εφαρμοστεί, ο κ. Γεωργίου  είπε πως η κατηγορία των ιατρικών αποβλήτων αφορά κυρίως τα αιχμηρά, υγρά και στερεά μολυσμένου χαρακτήρος.

Αυτά – όπως είπε – συγκεντρώνονται βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει το Κράτος με ιδιωτική εταιρεία και ακολούθως αυτή προσέρχεται και τα παραλαμβάνει. Επεσήμανε δε, πως η ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον εγκυμονεί πολλούς κινδύνους .

Εξάλλου, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τις ποσότητες που συγκεντρώνονται για ανακύκλωση στο ΓΝ Πάφου, ο Χριστόδουλος Μανώλη, Τεχνικός Λειτουργός της Green Dot, ανέφερε πως για το θέμα των συσκευασιών λόγω της φύσης του προγράμματος και των συλλογών, οι οποίες γίνονται στις τοπικές αρχές, δεν προσμετρούνται ούτε κατανέμονται ποσότητες ανά υποστατικό ή ανά επιχείρηση, ανά οργανισμό ή ανά Νοσοκομείο. Συλλέγονται – όπως είπε- συλλογικά οι ποσότητες των συσκευασιών και κατανέμονται ανά τοπική αρχή. 

Εξυπηρετούμε το Νοσοκομείο Πάφου όπως και άλλα υποστατικά στην Πάφο αλλά δεν μετρώνται οι ποσότητες κάθε ενός υποστατικού, είπε.

Ο κ. Μανώλη επεσήμανε ωστόσο πως όσοι ενδιαφέρονται να μετρήσουν από μόνοι τους τον όγκο των υλικών που ανακυκλώνουν η Green Dot είπε πως έχει κάποιες φόρμουλες ανά υλικό με τις οποίες προσφέρεται βοήθεια για την μέτρηση του όγκου των υλικών. 



** Το ρεπορτάζ εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:24

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.