Στην παρουσία του Υπ. Γεωργίας απονεμήθηκαν σε τελετή στην Πάφο οι Γαλάζιες Σημαίες

Πραγματοποιήθηκε το πρωί, στην παραλία των Σημοτικών Μπάνιων στην Κάτω Πάφο, η Τελετή Απονομής των Γαλάζιων Σημαιών, την οποίαν διοργάνωσαν ο Δήμος Πάφου σε συνεργασία με τον Εθνικό Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και τον Οργανισμού CYMEPA. 



Στην εκδήλωση παρέστη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε πως η γαλάζια σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός και αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια.

Μέσα από τον θεσμό αυτό, ανέφερε ο κ. Καδής, με πρωτεργάτη τον Οργανισμό CYMEPA και στενό συνεργάτη το Τμήμα Περιβάλλοντος, βραβεύονται παραλίες, οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση, είπε, για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η «εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων σε αυτήν. 
  
Σύμφωνα με τον κ. Καδή, για την κολυμβητική περίοδο του 2017, η οποία είχε διάρκεια από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 113 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, στην Κύπρο ελέγχθηκαν 113 παράκτια ύδατα κολύμβησης από τα οποία λήφθηκαν 991 δείγματα. Ένα ποσοστό 98% από τα δείγματα αυτά ήταν «καλής ή άριστης ποιότητας». Σημαντικό επίτευγμα της Κύπρου, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καδής, είναι ότι σε 62 παραλίες από τις 113 των περιοχών νερών κολύμβησης, πέραν από την εξαιρετική ποιότητα των νερών, πληρούνται 32 επιπρόσθετα κριτήρια, με αποτέλεσμα να βραβεύονται με γαλάζια σημαία. 

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως πέραν από τη συμβολική αξία της απονομής ενός ευυπόληπτου διεθνούς περιβαλλοντικού βραβείου, η σημερινή τελετή έχει ουσιαστικό περιεχόμενο που μπορεί και πρέπει να δώσει τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ενα πρώτο μήνυμα – όπως είπε- είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει και μπορεί να ανταποκρίνεται στη βασική αναγκαιότητα της σύγχρονης κοινωνίας που θέλει την ποιότητα ζωής να συνδέεται στενά με το καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, σημαντικό στοιχείο του οποίου είναι οι ακτές και βέβαια η θάλασσα. 

Η σημερινή τελετή, συνέχισε, είναι το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσπάθειας και ταυτόχρονα η αφετηρία για μια πιο εντατική επιδίωξη του στόχου-συνθήματος μας: Καθαρές παραλίες για καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Ενα δεύτερο βασικό μήνυμα, είπε ο κ. Φαίδωνος, είναι ότι οι παράλιες πόλεις και περιοχές της χώρας μας έχουν τις δυνατότητες να αποκτήσουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόσωπο που στα κύρια χαρακτηριστικά του να περιλαμβάνει την αρμονική συνύπαρξη της οικονομικής ανάπτυξης με ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Ενώ ένα τρίτο μήνυμα είναι ότι η Γαλάζια Σημαία δεν ενισχύει μόνο το κύρος και το γόητρο της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού αλλά αναβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν, το οποίο καθίσταται έτσι περισσότερο ποιοτικό και, κατά συνέπεια, πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό.

Καταλήγοντας, ο κ. Φαίδωνος είπε πως αποτελεί πεποίθησή του ότι οι σημαίες που παρέλαβαν σήμερα θα συμβάλουν στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και των ξένων επισκεπτών, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργό συμβολή τους στην προσπάθεια για καθαρό και υγιεινό περιβάλλον και ειδικά για καθαρές και ασφαλείς παραλίες.

Σημειώνεται πως η επαρχία Πάφου εξασφάλισε και για το 2018, 16 γαλάζιες σημαίες. Η γαλάζια σημαία θα κυματίζει στην Πάφο, στις παραλίες Δημοτικά Μπάνια, Βρυσούθκια Α, Βρυσούθκια Β, Αλυκές, Παχύαμος και Φάρος. Στη Γεροσκήπου στη Δημοτική παραλία και Παχύαμος 1, στην Πόλη Χρυσοχούς στη Δημοτική Παραλία και Δασούδι, στο Νέο Χωρίο οι παραλίες Σούλι, Ξησταρόκαμπος και Χάλαβρο και στην Πέγεια οι παραλίες Κόλπος Κοραλλίων, Λαουρού και Καφίζη. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πάφου.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:38

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου και θα αποδοθούν
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.