Μέρα της Γης: Δράσεις και μηνύματα για τερματισμό της χρήσης πλαστικού

Πριν από 48 χρόνια, στις 22 Απριλίου 1970, 22 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις αρνητικές επιπτώσεις των 150 χρόνων βιομηχανικής ανάπτυξης. 48 χρόνια μετά η καθιερωμένη πλέον Μέρα της Γης είναι πλέον μια τεράστια παγκόσμια εκδήλωση κάθε χρόνο, από τις μεγαλύτερες μέρες δράσης στον κόσμο, με τη συμμετοχή πέραν του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών σε 192 χώρες.

Φέτος τα μηνύματα και οι δράσεις επικεντρώνονται στην κινητοποίηση του πλανήτη για την εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης μαζί με παγκόσμια ρύθμιση για τη διάθεση πλαστικών ειδών.

Το δίκτυο EDN - Earth Day Network- θα εκπαιδεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τους άλλους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση και τη διάθεση πλαστικών, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης των ωκεανών μας, του νερού και της άγριας ζωής, καθώς και για το αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων ότι η αποσύνθεση των πλαστικών δημιουργεί σοβαρά παγκόσμια προβλήματα.

Μέρος των πλαστικών που χρησιμοποιούμε ανακυκλώνεται , ωστόσο πολύ μεγάλο μέρος καταλήγει σε σκυβαλότοπους μολύνοντας το υπέδαφος ή απλά απορρίπτεται και καταλήγει στους υδροφορείς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ``Chemistry & Biology`` το πλαστικό μπορεί να μείνει στο περιβάλλον για δύο χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερα. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι πλαστικές σακούλες και μπουκάλια εντοπίστηκαν στα πλέον βαθύτερα στρώματα των ωκεανών. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 οι ωκεανοί και οι θάλασσές μας θα έχουν περισσότερα πλαστικά αντί ψάρια.

Πέραν της κινητοποίησης για το πλαστικό, διάφορες οργανώσεις ανά το κόσμο κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και για τις κλιματικές αλλαγές, την μεγάλη απόρριψη και σπατάλη τροφίμων και την μόλυνση των υδάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.