Κίνδυνος περαιτέρω χαλάρωσης νόμου για προστασία πουλιών

Λαθροθηρία, παράνομη παγίδευση, καταπάτηση περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτά φαίνεται, σύμφωνα με δελτίο Τύπου οικολογικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος και οι Φίλοι της Γης Κύπρου,  να προωθούν συγκεκριμένοι βουλευτές με μια σειρά προτάσεων για την περαιτέρω χαλάρωση του νόμου των πουλιών με σκοπό την ικανοποίηση μερίδας κυνηγών και παγιδευτών, οι οποίες κάθε άλλο παρά την προστασία των άγριων πουλιών έχουν ως στόχο.

Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, οι συγκεκριμένες προτάσεις, που θα συζητηθούν σε κλειστή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, αγνοούν παντελώς την ευρωπαϊκή νομοθεσία και φέρνουν την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Οι συγκεκριμένες προτάσεις βουλευτών είναι αποτέλεσμα πρόσφατων πιέσεων από μερίδα κυνηγών και παγιδευτών και αποσκοπούν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους» σημειώνεται.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνονται, σύμφωνα πάντα με τις οικολογικές οργανώσεις, τα εξής: . Μείωση του εξώδικου πρόστιμου σε €200 για το αδίκημα της παράνομης κατοχής συγκεκριμένων προστατευόμενων ειδών, μεταξύ αυτών το αμπελοπούλι, ο μελισσοφάγος, ο κοκκινολαίμης κ.ά. που θηρεύτηκαν παράνομα με νόμιμα μέσα π.χ. κυνηγετικό όπλο, ή με παράνομα μέσα όπως ξόβεργα, προωθώντας έτσι την παράνομη θήρευση αυτών των προστατευόμενων αποδημητικών ειδών.
• Να γίνει ‘αδίκημα’ η τυχόν παρεμπόδιση της άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κυνηγούς να καταγγέλλουν άλλα πρόσωπα με το πρόσχημα ότι επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους ‘εκ προθέσεως’.
• Δυνατότητα να δίνεται άδεια εκπαίδευσης σκύλων για τους μήνες Μάρτιο με Μάιο, προκαλώντας τεράστια ενόχληση στα πουλιά κατά την περίοδο φωλεοποίησης τους.
• Νομιμοποίηση κατοχής θηράματος ολόχρονα (αντί για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου), προωθώντας και ευνοώντας έτσι τη λαθροθηρία.
• Δυνατότητα διακανονισμού πληρωμής εξωδίκου σε δόσεις όταν αυτό υπερβαίνει τα 1000 ευρώ, μειώνοντας και αποδυναμώνοντας έτσι τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των εξωδίκων μετά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.
«Πρόκειται για τις χειρότερες προτάσεις νόμου που έχουμε δει ποτέ για συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με τον Νόμο περί προστασίας και διαχείρισης αγρίων πτηνών», δήλωσε ο Τάσος Σιαλής, Συντονιστής Εκστρατειών του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου. «Αντί οι βουλευτές μας να καταθέτουν προτάσεις νόμων που να διασφαλίζουν την προστασία και διαχείριση των πουλιών, προωθούν προτάσεις νόμου σε κλειστές συνεδρίες οι οποίες ευνοούν τη λαθροθηρία και την παράνομη παγίδευση και καταπατούν την περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Ελπίζουμε το ευρύτερο κοινό να αφυπνιστεί και να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτές τις καταστροφικές προτάσεις» πρόσθεσε.
«Είμαστε μάρτυρες σε ένα ακόμα θέατρο του παραλόγου όσο αφορά την προστασία της φύσης, με προτάσεις νόμου που δεν οριοθετούν την κυνηγετική δραστηριότητα, και δεν προωθούν αποτρεπτικές χρηματικές ποινές σε παράνομες δραστηριότητες. Πότε σε άλλο κράτος η διέλευση στη φύση «αστυνομεύεται» από κυνηγούς που υποστηρίζουν ότι ο απλός κόσμος που απολαμβάνει τη φύση παρεμποδίζει την κυνηγετική δραστηριότητα και επηρεάζει το θήραμα. Η φύση είναι δικαίωμα όλων’, δήλωσε η Νατάσα Ιωάννου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Φίλοι της Γης Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.