Κουγιάλης:Στήριξη για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στηρίζει κάθε προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Κουγιάλης.

Στον χαιρετισμό του την Παρασκευή στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Μελιού στον Καλοπαναγιώτη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν για την ανάδειξη και προώθηση του κυπριακού μελιού αλλά και του τομέα της μελισσοκομίας.
Σημειώνοντας ότι το μέλι  ήταν και συνεχίζει να είναι, αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας διατροφής, με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό, είπε ότι το Υπουργείο στηρίζει τη μελισσοκομία στην Κύπρο και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί η παραδοσιακή αυτή απασχόληση και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί το εισόδημά των μελισσοκόμων.
Πρόσθεσε ότι με βάση το Μητρώο Μελισσοκόμων του Τμήματος Γεωργίας κατά την περίοδο 2016-2017 ανέρχονται στους 673 με τον  αριθμό των μελισσιών να φτάνει στις 43.143.
"Αναγνωρίζοντας τις προοπτικές του τομέα της μελισσοκομίας, έχουμε θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητες μας ως Κυβέρνηση την ενεργό συμμετοχή της μελισσοκομίας σε όλα τα αναπτυξιακά Προγράμματα, είτε αυτά είναι εθνικά, είτε ευρωπαϊκά, είτε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και άλλους Οργανισμούς", είπε.
Μέσα από τη κατάρτιση Εθνικών Μελισσοκομικών Προγραμμάτων που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας, ανέφερε ο Υπουργός, εφαρμόζονται από το 2005 μέχρι σήμερα και έχουν δαπανηθεί πέραν των 2 εκ. ευρώ.
Συμπλήρωσε ότι στα πλαίσια εφαρμογής του Μελισσοκομικού Προγράμματος για τα έτη 2014-2016, το ποσοστό απορρόφησης του εγκεκριμένου κονδυλίου ανήλθε στο 98%, ενώ διανύουμε το πρώτο έτος του νέου τριετούς Μελισσοκομικού Προγράμματος 2017-2019, με ανάλογες δράσεις και ύψος δαπανών, που ανέρχονται περίπου στις €600.000.
Παράλληλα είπε ότι για δεύτερη χρονιά φέτος, εφαρμόζεται το αγροπεριβαλλοντικό μέτρο, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά τη «Διαχείριση των μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά». Το καθεστώς αυτό είναι πενταετούς διάρκειας με συνολικό ύψος ενίσχυσης 2 εκ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην ετοιμασία σχεδίου που αφορά το πετρέλαιο κίνησης για τους μελισσοκόμους που ασκούν τη νομαδική μελισσοκομία, του οποίου η έγκριση αναμένεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Τέλος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλεται μέσα από  τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και την επένδυση για περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.