Επενδύσεις ΑΠΕ στα 224 δισ. ευρώ το 2016

Μάλιστα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι επενδύσεις σε νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν περίπου διπλάσιες από αυτές σε ορυκτά καύσιμα, με 264,8 δισεκατομμύρια δολάρια (224 δισεκατομμύρια ευρώ) να επενδύονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως το 2016.

Το 2016 προστέθηκε παγκοσμίως περισσότερη παραγωγική δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας από αυτή όλων των ορυκτών καυσίμων μαζί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της παγκόσμιας κατάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το REN21, το Δίκτυο Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα, με έδρα το Παρίσι.

Μάλιστα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι επενδύσεις σε νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν περίπου διπλάσιες από αυτές σε ορυκτά καύσιμα, με 264,8 δισεκατομμύρια δολάρια (224 δισεκατομμύρια ευρώ) να επενδύονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως το 2016.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μειώνεται, και από όλες τις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η ηλιακή ενέργεια ήταν η πιο δημοφιλής το 2016.

Η καύση πετρελαίου και άλλων καυσίμων με βάση τον άνθρακα παράγει διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Η μετάβαση στις πηγές καθαρής ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί μόνο να βοηθήσει το περιβάλλον, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για την αυξανόμενη τάση, καθώς το κόστος των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας είναι πλέον ανταγωνιστικό σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια έχει επίσης κάποια περιβαλλοντικά μειονεκτήματα. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών, και στην Κίνα, αυτή η ενέργεια παράγεται συχνά μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Η διαδικασία απαιτεί πολύ νερό, παράγει τοξικά χημικά και μπορεί να εκθέσει τους εργαζομένους σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Οι περικοπές των τιμών που προέρχονται από την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών στο εξωτερικό, αποτέλεσαν τεράστιο όφελος για τη βιομηχανία, αλλά ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά πράσινες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.