Αντιδράσεις στη Βρετανία για σχέδιο οχημάτων

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να έχει απαγορεύσει την πώληση οχημάτων βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ έως το 2040, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους οδηγούς να αρχίσουν να αγοράζουν ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.


 
Ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ είπε ότι η χώρα «δεν μπορεί να συνεχίσει» με οχήματα βενζίνης και ντίζελ λόγω της ζημιάς που προκαλούν στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. «Δεν υπάρχει εναλλακτική από το να αγκαλιάσουμε τη νέα τεχνολογία», πρόσθεσε ο κ. Γκόουβ.
 
Η κυβέρνηση έχει επισημάνει 81 κύριες οδικές αρτηρίες σε 17 πόλεις όπου απαιτείται άμεση δράση για μείωση των ρύπων, καθώς παραβιάζονται τα όρια που έχει θέσει η ΕΕ με κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.
 
Σε αρχική φάση το κυβερνητικό σχέδιο περιορισμού των ρύπων προβλέπει οικονομική ενίσχυση των τοπικών αρχών με 255 εκατομμύρια λίρες ώστε να τροποποιήσουν το σχέδιο κυκλοφορίας οχημάτων σε ορισμένες περιοχές, να αφαιρέσουν τα σαμαράκια από το οδόστρωμα, να προσαρμόσουν τη συχνότητα αλλαγής των φαναριών ή να προβούν σε τοποθέτηση καταλυτών στα πιο ρυπογόνα οχήματα ντίζελ.
 
Ως έσχατη λύση, ωστόσο, το κυβερνητικό σχέδιο επιτρέπει την επιβολή αυστηρών περιορισμών στην κυκλοφορία των οχημάτων ντίζελ ή και την επιβολή φόρου ρύπανσης.
 
Παρά το αίτημα οργανώσεων αυτοκινητιστών, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν παρέχει τη δυνατότητα να δίνεται αποζημίωση σε οδηγούς οχημάτων ντίζελ που ανταλλάζουν τα αυτοκίνητά τους με λιγότερο ρυπογόνα οχήματα.
 
Ο αριθμός των οχημάτων ντίζελ στους βρετανικούς δρόμους έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2000 και μετά ξεπερνώντας σήμερα τα 10 εκατομμύρια, καθώς πολλοί εκμεταλλεύτηκαν την κατάργηση του τέλους καυσίμων για τα οχήματα ντίζελ από την τότε κυβέρνηση των Εργατικών. Η καύση ντίζελ είχε κριθεί ότι προκαλούσε μειωμένη έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, έκτοτε ωστόσο έχει αποδειχθεί πως τα οχήματα ντίζελ εκπέμπουν το βλαβερό διοξείδιο του αζώτου που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά, καρδιακές προσβολές και κρίσεις άσθματος.
 
Σε γενικές γραμμές το σχέδιο της κυβέρνησης έχει γίνει δεκτό ως ένα θετικό βήμα προς μείωση της ρύπανσης. Ωστόσο, πέρα από το αίτημα οργανώσεων αυτοκινητιστών για πρόγραμμα αντικατάστασης των οχημάτων ντίζελ, η οργάνωση ΑΑ σημειώνει ότι η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα εντός δυόμισι δεκαετιών θα δημιουργήσει πρωτοφανή πίεση στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Παράλληλα, το περιοδικό Which? Car που καλύπτει θέματα καταναλωτών στην αγορά αυτοκινήτου, σημειώνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι αυτή τη στιγμή πιο ακριβά και λιγότερο πρακτικά. Σημειώνει ότι μόνο το 4% των νέων πωλήσεων οχημάτων στη Βρετανία αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και ότι υπάρχουν ανησυχίες για το κατά πόσο θα υπάρχει εγκαίρως επαρκής αριθμός σημείων φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.
 
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace επίσης έκανε λόγο για θετική απόφαση, αλλά τόνισε ότι το 2040 θα είναι πολύ αργά για να απαγορευθεί η πώληση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.
 
Το Κόμμα των Πρασίνων, τέλος, ζήτησε να προστεθούν μεταξύ άλλων στο κυβερνητικό σχέδιο ζώνες μηδενικής εκπομπής ρύπων.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΑΑΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.