Έρευνα για φάλαινες και δελφίνια στα νερά της Κύπρου

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το ερευνητικό κομμάτι της ακουστικής και οπτικής επιστημονικής έρευνας για κητώδη (φάλαινες και δελφίνια) στα θαλάσσια ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το όλο έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%.
Στο πλαίσιο του έργου, που είναι διάρκειας ενός έτους, έγιναν τρείς ερευνητικές δραστηριότητες (Αύγουστος 2016, Οκτώβριος 2016 και Μάιος 2017) έτσι ώστε να καλυφθεί η εποχικότητα ενός έτους. Οι έρευνες επεκτάθηκαν σε μια περιοχή δυτικά και νότια της Κύπρου μέχρι τα πενήντα ναυτικά μίλια.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που έγινε εξ ολοκλήρου από την ΚΔ. Τα ευρήματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν και αναμένεται να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα για συμπλήρωση των κενών γνώσης που υπάρχουν για τα κητώδη, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία και διατήρηση των ειδών αυτών.
Κύριος στόχος της έρευνας είναι η συλλογή πληροφοριών για κητώδη (φάλαινες και δελφίνια) που συναντώνται στα θαλάσσια ύδατα της ΚΔ για τα είδη, μεταξύ άλλων, Ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), Στενόρυγχο δελφίνι (Steno bredanensis), Ρινοδέλφινο (Tursiops truncates), Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) κλπ και επιπλέον εντοπισμό του είδους φάλαινας φυσητήρα (Physeter macrocephalus), ιδιαίτερα για το μέγεθος των πληθυσμών όλων των ειδών και την εκτίμηση της γεωγραφικής διανομής τους, την αναγνώριση κρίσιμων περιοχών και οικοτόπων και αναγνώριση των κύριων απειλών και πιέσεων σε αυτά.
Επιπρόσθετα το έργο έχει στόχο τη διεξαγωγή οπτικής και ακουστικής έρευνας στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, με οπτική παρακολούθηση και καταγραφές ήχων μέσης συχνότητας σε συγκεκριμένες περιοχές για την εκτίμηση της διανομής και αφθονίας των κητωδών και επιπλέον, καταγραφή ήχων υψηλότερης συχνότητας με σκοπό τον εντοπισμό Ζιφιού (Ziphius cavirostris).

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:56

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.