Απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού «Ανακύκλωσε και Δημιούργησε»

Απονεμήθηκαν σήμερα τα βραβεία του 2ου διαγωνισμού «Ανακύκλωσε & Δημιούργησε», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, με υποστηρικτή το Δήμο Λάρνακας. Το πρώτο βραβείο κέρδισε το έργο «Κουκλοθέατρο και Φιγούρες: Φαντάσου η Φύση να απεργήσει» του Δημοτικού Σχολείου της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, η Φωτεινή Καλογήρου Χατζηκυριάκου, Διευθύντρια του Ιδρύματος ανέφερε ότι στον 2ο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 19 συνολικά σχολεία και τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από τα παιδιά «έχουν αξιολογηθεί βάσει καινοτομίας, δημιουργικότητας, ποσοστού χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών και της φιλικότητας προς το περιβάλλον των συνδετικών υλικών. Σήμερα με αυτή την έκθεση επιβραβεύουμε όχι μόνο το τελικό έργο τέχνης, αλλά και την όλη διαδικασία για να φτάσει μέχρι εδώ δηλαδή την ομαδικότητα, τη δημιουργία, την ελευθερία καλλιτεχνικής σκέψης και έμπνευσης».
Πρόσθεσε ότι «οι ομάδες των σχολείων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο έργο τέχνης, από ανακυκλώσιμα υλικά, με ένα θέμα το οποίο έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να προωθηθεί η τέχνη, η δημιουργικότητα και η ομαδικότητα, ενώ παράλληλα προάγεται και η εναλλακτική χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος».
Ανέφερε ακόμα ότι η παρουσίαση των έργων, υπό μορφή έκθεσης και η απονομή των βραβείων διεξάγεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν τον Διαγωνισμό, τους κριτές «τους διευθυντές και τους δασκάλους τέχνης των σχολείων, που αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία αλλά και τα ίδια τα παιδιά για την αστείρευτη φαντασία τους».
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, που απένειμε το πρώτο βραβείο, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο θεσμό του διαγωνισμού», σημειώνοντας ότι «τα παιδιά χρησιμοποιώντας για τα έργα τους ανακυκλώσιμα υλικά, αντιλαμβάνονται τη χρηστικότητα και την αξία των αντικειμένων και στη συνέχεια τα βάζουν ξανά στον κύκλο της ζωής».
Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι και η βασική ιδέα της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπαίνουμε πλέον σε μια τέτοια οικονομική φιλοσοφία. Οι μικροί μαθητές ασχολούμενοι με αυτό το θέμα, θα μπορέσουν να παράξουν στη παραγωγική διαδικασία καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα βγουν στην αγορά και θα συμβάλουν τόσο στην οικονομία όσο και στη προστασία του περιβάλλοντος».
Φέτος σημείωσε η κ. Παναγιώτου υπάρχει καινοτομία, μεγαλύτερες και πιο σύνθετες κατασκευές, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα υλικά ενώ υπάρχουν και στοιχεία πολιτισμού αφού ορισμένα έργα αφορούν τον πολιτισμό άλλων χωρών. Οι μαθητές έχουν κατασκευάσει και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, δηλαδή ένα ρολόι και ένα φωτιστικό και βλέπουμε ότι η φαντασία και η καινοτομία είναι κάτι εξελισσόμενο», είπε, εκφράζοντας την προσδοκία την επόμενη χρονιά να δούμε κάτι πιο σημαντικό.  
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας που ανέγνωσε ο αντιδήμαρχος Ιάσωνας Ιασωνίδης ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση του Ιδρύματος «έχει στόχο να προωθήσει και να προάγει τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Δράσεις όπως αυτές, δίνουν το έναυσμα και την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να δημιουργούν με ελευθερία και μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και αυτό εξάλλου διαφαίνεται καθαρά στα έργα των παιδιών».
Πρόσθεσε ότι «η σπουδαιότητα της ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης είναι αναγκαία, ειδικά σε νεαρές ηλικίες. Για αυτό ο Δήμος Λάρνακας και το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους Επαρχίας Λάρνακας, θα συνεχίσουν να διοργανώνουν και να ενισχύουν προγράμματα ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης».
Ο Δήμαρχος Λάρνακας συνεχάρη το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, τους χορηγούς που στήριξαν τον διαγωνισμό και όλους τους συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό, σημειώνοντας πως τα παιδιά δίνουν «ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να διασώσουμε ενεργεία και πόρους χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα μας».
Το πρώτο βραβείο κέρδισε το Δημοτικό Σχολείο Αμερικάνικης Ακαδημίας Λάρνακας για το έργο «Κουκλοθέατρο και Φιγούρες: Φαντάσου η Φύση να απεργήσει», είναι μήκους 2.52 μέτρων, πλάτους 63 εκατοστών και ύψους 1,60 μέτρων.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Στέλλα Αδάμου δασκάλα στο σχολείο, «τα παιδιά μοιράστηκαν τις ιδέες τους και σκέφτηκαν ότι έπρεπε να κατασκευάσουν κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και αργότερα, να μην είναι δηλαδή απλά ένα έργο που θα αφεθεί στην άκρη. Τα παιδιά έγραψαν μάλιστα και ένα έργο για την ανακύκλωση, το οποίο θα παίξουν με τους άλλους συμμαθητές τους, χρησιμοποιώντας το κουκλοθέατρο που έφτιαξαν».
Πρόσθεσε ότι για την κατασκευή του έργου εργάστηκαν 7 παιδιά της 4ης τάξης για δύο περίπου μήνες και χρησιμοποιήθηκαν περίπου 440 μεγάλα και 130 μικρά μπουκάλια νερού, αυγοθήκες, χαρτονένια ρολά, χαρτί, χαρτόνια, κουτιά παπουτσιών, κουμπιά, καλάμι, ξυλάκι παγωτού και ξυλάκι από μαλλί της γριάς, σπάγκος, πλαστικό πιάτο, παλιά χρησιμοποιημένα σφουγγάρια, νερομπογιές, κόλα σιλικόνης και διάφανη κολλητική ταινία.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στον Κ.Β’ Δημοτικό σχολείο Αθηένου για το έργο «Μαμά σ’ αγαπώ» και η Ελένη Σιούφτα δασκάλα του σχολείου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «το θέμα της κατασκευής είχε συζητηθεί από όλα σχεδόν τα παιδιά του σχολείου και τελικά επιλέγηκε μία φιγούρα που αναπαριστά τη μητέρα ύψους δύο μέτρων. Στη συνέχεια τα παιδιά εισηγήθηκαν την κατασκευή ενός κοριτσιού ύψους 1,60μ., δύο σκυλάκια 50 εκ. και ένα δέντρο ύψους 1,80μ. προκειμένου το έργο να αναπαριστά πλήρως τον κόσμο της μητέρας».
Πρόσθεσε ότι για την κατασκευή εργάστηκαν για δυόμιση περίπου μήνες εθελοντικά 153 παιδιά όλων των τάξεων του Σχολείου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων πλαστικά μπουκάλια και πώματα, υφάσματα, κασόνια, εφημερίδες και περιοδικά, τενεκεδάκια, μεταλλικό σύρμα, καρφοβελόνες, χρησιμοποιημένα σακούλια, πλαστικά γάντια και κουβάς, σπασμένα παιγνίδια ακόμα και κρεμάστρα καθαριστηρίου.  
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο Δημοτικό σχολείο Λιβαδιών για το έργο «Το Χαρούμενο Λιβάδι» και όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η δασκάλα του σχολείου Τασούλα Χριστοφή - Κωμοδρόμου «τα παιδιά εμπνεύστηκαν το έργο από το χωριό, αφού προερχόμενα από τα Λιβάδια ήθελαν να φτιάξουν ένα χαρούμενο, ονειρικό λιβάδι στο οποίο θα θέλαμε όλοι να ζήσουμε. Δώσαμε μεγάλη σημασία σε όλα τα στοιχεία της φύσης και τα χρώματα με το γαλάζιο να αναπαριστά ένα ποταμάκι λαμβάνοντας κεντρικό ρόλο στο έργο, αφού τα Λιβάδια διασχίζονται από τρεις ποταμούς».
Πρόσθεσε ότι με πολύ μεράκι, φαντασία και δημιουργικότητα και τα 261 παιδιά του σχολείου εργάστηκαν για ένα περίπου μήνα. Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν παλέτα, μπουκάλια, φελλοί, βαμβάκι, πλαστικά κουταλάκια, πώματα, κανναβίτσα, μαλλί, κορδονάκια, κουκουνάρια, μανταλάκια, χαρτομάντηλα, πλαστικά ποτηράκια, αποξηραμένοι καρποί, αυγοθήκες, χαλίκια, πινέζες, καλάμια, ζυμάρι, μεταλλικό σύρμα και αλευρόκολλα.
Με έπαινο βραβεύθηκαν τα Δημοτικά Σχολεία Χοιροκοιτίας, Προδρόμου Κ.Β, Μοσφιλωτής, Καμάρων, Αγίου Λαζάρου Β’, Σωτήρος, Αθηένου Κ.Α, Αραδίππου Γ’ και Αραδίππου Α’.
Πιστοποιητικό συμμετοχής στον διαγωνισμό έλαβαν τα Δημοτικά Σχολεία Βορόκλινης, Δροσιάς Κ. Β, Αγίων Αναργύρων «Μιχάλης Κακογιάννης», Αγίου Λαζάρου Α, Κοφίνου,  Ξυλοτύμπου Β’ και Τρούλλων.
Η έκθεση με τα έργα θα παραμείνει ανοικτή στο κτίριο του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.