Το περιβαλλοντικό έργο 'Δεύτερη Φύση' στο πλαίσιο του Πάφος 2017

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, στο πλαίσιο των εκατοντάδων δράσεων και εκδηλώσεών της, πρωτοπορεί με το αρχιτεκτονικό/περιβαλλοντικό έργο «Δεύτερη Φύση» στο Δημόσιο Κήπο της Πάφου.

Με κύριο ζητούμενο την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του κήπου με την πόλη και γενικότερα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, ο Οργανισμός Πάφος 2017 προκήρυξε διαγωνισμό αναζητώντας 7 πρωτότυπες σχεδιαστικά και υλοποιήσιμες προτάσεις, με πρόθεση τη δυνατότητα αναζωογόνησης του Δημόσιου Κήπου στην Πάφο  και τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντα ζωντανού πυρήνα στον ιστορικό ιστό της πόλης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017  Χρίστος Πατσαλίδης. Στην πρόσκληση υποβλήθηκαν 57 προτάσεις από 16 χώρες, είπε, σημειώνοντας πως ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συνδράμοντας έτσι στην επιτυχία της πρόσκλησης. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατέγραψαν, συνέχισε,  έναν πλούσιο προβληματισμό και έδωσαν μία μεγάλη ποικιλία από απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν τεθεί.Ο κ. Πατσαλίδης, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, ανέφερε πως η ΠΠΕ μας δίνει την ευκαιρία να ανοιχτούμε και να επικοινωνήσουμε στον παγκόσμιο.Ακολούθως ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτό το έργο  και όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν με την υποβολή των προτάσεων και έχουν επιλεγεί από την κριτική επιτροπή για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων που φιλοξενήθηκαν σήμερα στο Δημόσιο Κήπο. Επίσης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του τα παιδιά  στο Μουσικό Λύκειο Πάφου, και τα Σχολεία εν Δράσει που φύτεψαν δέντρα σ’ αυτό τον κήπο.Εξάλλου σε δηλώσεις του  κατά την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως για να παράξουμε πολιτισμό σ’ αυτή την πόλη πρέπει να ζωντανέψουμε το κέντρο της πόλης, σημειώνοντας πως επί 13 χρόνια ο Δημόσιος κήπος ήταν κλειστός και εγκαταλελειμμένος.Εάν, είπε, το κέντρο της πόλης δεν ζωντανέψει και δεν αποτελέσει τόπο συνάθροισης και συνάντησης των πολιτών αυτής της πόλης και επαρχίας, τότε δεν μπορούμε να μιλούμε ότι ξαναζωντανέψαμε την πόλη.Ο κ. Φαίδωνος είπε πως τα πρώτα σημάδια είναι θετικά  και αναφέρθηκε στην πλατεία Κέννεντυ που σύντομα θα μετονομαστεί, τις πλατείες γύρω από το Δημαρχείο, την πλατεία 28ης Οκτωβρίου και τον πνεύμονα πρασίνου, τον Δημόσιο Κήπο, που σε ένα περίπου μήνα και επίσημα  θα μεταβιβαστεί στο Κράτος.  

Ο συντονιστής των εκδηλώσεων του Πάφος 2017 Βαλεντίνος Στεφάνου ανέφερε πως οι  προτάσεις που επιλέγηκαν για συμμετοχή προέρχονται από τις ακόλουθες ομάδες αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών από την Κύπρο, Δανία και Κίνα: The Green Cube (Ευδοκία Παπουή/Χριστάκης Παρασκευάς), The Second Life-Fallen Leave (XianLiang, Liang/Wym Poon), Garden Bubbles (Robert B. Trempe), PolyCatOikia (Εμίλιος Κουτσοφτίδης/Gabor Stark), 5. Bloom (Χάρης Σολωμού/Οδυσσέας Γεωργίου/Κυριάκος Κυριακίδης/Μιχάλης Γεωργίου),6. The Green Shower (Ελεονώρα Αντωνιάδου/Ελένη Φλουρή/ Ανδρέας Τσιακλής/Παντελής Παπαδόπουλος),7. Plantmon GO (He Yiwen/Yang Zhou).Είπε ακόμη πως για την επιλογή αυτών των προτάσεων είχε συσταθεί κριτική επιτροπή από το Πάφος 2017 που αποτελείτο από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Κουτσόλαμπο, τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη , την καλλιτεχνική διευθύντρια του Πάφος 2017, Γεωργία Ντέτσερ, τον καλλιτέχνη εικαστικό Γιάννη Οικονόμου και την επίσης εικαστικό Κ.Αντωνίου.

Το έργο αυτό, όπως ανέφερε, γεννήθηκε μέσα από ένα γενικότερο ενδιαφέρον αστικού σχεδιασμού, που αφορά ζητήματα των ανοικτών πόλεων, τους χώρους πρασίνου και γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τα ζεύγη ‘πόλη-φύση’, ‘φύση-άνθρωπος’. Σχετίζεται, δηλαδή επεξήγησε, με τη διαπίστωση πως σήμερα τα ιστορικά και παραδοσιακά κέντρα των πόλεων εμφανίζουν μια υποβαθμισμένη γενικά εικόνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περιοχής είναι, είπε οκ. Στεφάνου,  ο Δημόσιος Κήπος. Με εμφανή την έλλειψη συντήρησής του αποτελεί έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, με αποτέλεσμα να παραμένει ένας μη ελκυστικός χώρος πράσινου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, με ελάχιστα ενδιαφέροντα, προτάσεις για χρήσεις και δραστηριότητες για τους επισκέπτες, πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε, μέσα από αυτή την εικόνα της εγκατάλειψης και τις αδυναμίες του Δημόσιου Κήπου και γενικότερα του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης και αξιοποίησής του, καθώς και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του για ολόκληρη την πόλη.

Σημειώνεται πως οι κατασκευές πραγματοποιήθηκαν  επί τόπου και η δημόσια παρουσίαση τους  έγινε το απόγευμα σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή του προγράμματος «Σχολεία εν Δράσει».

Στο Δημόσιο Κήπο οι εγκαταστάσεις-παγκάκια κατασκευάστηκαν από τον καλλιτέχνη Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο πλαίσιο του έργου «Rebench».Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαμιχαήλ και αναφερόμενος στις κατασκευές είπε πως αυτές έχουν δημιουργηθεί από συμπιεσμένα τενεκεδάκια που μπήκαν σε καλούπι με ρέζι, σημειώνοντας πως είναι η ιδέα το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα σκουπίδια και να τα κάνεις χρήσιμα.Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως για την κατασκευή της μιας εγκατάστασης – παγκάκι χρειάστηκαν ενάμισι με δύο μήνες.Ακολούθως εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις κατασκευές του, δηλώνοντας  πως ευελπιστεί πως αυτές θα δημιουργήσουν μια νέα αντίληψη για το θέμα των σκουπιδιών.Οι τρεις εγκαταστάσεις- παγκάκια τοποθετήθηκαν στο χώρο του δημόσιου κήπου ενώ οι υπόλοιπες θα τοποθετηθούν σε άλλα σημεία της Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.