Νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας το 2016

Το 2016 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί με αρκετή διαφορά, με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Αυτό ανακοίνωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοπέρνικος.
Η Αρκτική ήταν η περιοχή που σημείωσε την πιο απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων μερών της Αφρικής και της Ασίας, επίσης βίωσαν ασυνήθιστη ζέστη. Αντίθετα, μερικά μέρη της Νότιας Αμερικής και της Ανταρκτικής ήταν πιο ψυχρά από το κανονικό.
Η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία το 2016 κατά μέσο όρο ήταν 14,8 βαθμοί Κελσίου, ή 1,3 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι πριν από την Βιομηχανική Επανάσταση, όταν ξεκίνησε η ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων, αναφέρει η κοινοτική υπηρεσία.
Το 2015, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη έως δύο βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, προωθώντας παράλληλα μια σαρωτική στροφή από τα ορυκτά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια.
Οι θερμοκρασίες πέρυσι έσπασαν το ρεκόρ του 2015 σχεδόν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου, ενισχυμένες από τη συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και από το φυσικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το Φεβρουάριο του 2016 και μόνο, οι θερμοκρασίες ήταν 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αναφέρει η έκθεση. Η άνοδος της θερμότητας προκαλεί πιο έντονες και συχνές πυρκαγιές, καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και πιο ισχυρές νεροποντές που διαταράσσουν τις προμήθειες νερού και τροφίμων.
Τα δεδομένα είναι σε συμφωνία με αυτά του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, της κύριας αρχής για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, που θα δημοσιεύσει τη δική του έκθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.