Νέα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα από την πανδημία, ανακοίνωσε ο Υπ. Γεωργίας

To Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενεργοποιεί το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020, παραχωρώντας επιπλέον στήριξη στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος έχει πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Καδή να διαβεβαιώνει ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα συνεχίσει τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις για διασφάλιση της βιωσιμότητας αγροτικού τομέα.
 
Ειδικότερα, ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε την προκήρυξη του Μέτρου 21 του ΠΑΑ για στήριξη αγροτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με συνολικό κονδύλι €3,65 εκατομμυρίων, ενώ αναμένεται η προκήρυξη άλλων δύο μέτρων με άλλες €900.000. Τα μέτρα αυτά έρχεται να προστεθούν σε 27 οριζόντια και εξειδικευμένα μέτρα ύψους που υπερβαίνουν τα €15 εκατ. τα οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο για στήριξη του αγροτικού τομέα.
 
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον αγροτικό μας κόσμο ότι παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και τις επιπτώσεις των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στους αγρότες μας και θα συνεχίσουμε τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις μας, ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα», ανέφερε κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων στήριξης ο κ. Καδής και τόνισε: «Άλλωστε, ένα από τα μαθήματα που πήραμε λόγω της πανδημίας ήταν και το πόσο σημαντικός είναι ο αγροτικός τομέας στη διασφάλιση της επάρκειας και ποιότητας τροφίμων σε περιόδους κρίσεων».
 
Με το Μέτρο 21 το οποίο προκηρύχθηκε μέσω του ΠΑΑ 2014-2020 θα στηριχθούν οι μόνιμες καλλιέργειες σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 400 μέτρων με €2,2 εκατ, τα λαχανικά, αρωματικά φυτά και φράουλες με €650.000, η αμπελουργία, οινοποιήσιμες, επιτραπέζιες και παραδοσιακές ποικιλίες με €500.000, καλλιέργειες καρπουζιών με €250.000 και η ελαιοκαλλιέργεια σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 400 μέτρων με €50.000.
 
Παράλληλα, ο κ. Καδής ανακοίνωσε πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η προκήρυξη άλλων δύο μέτρων για ενίσχυση της χοιροτροφίας με €750.000 και του οινοποιητικού τομέα με €166.000.
 
Η υποβολή αιτήσεων για τα σχέδια ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα με τους δικαιούχους να μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά. Τη διαδικασία υλοποίησης των μέτρων αναλαμβάνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).
 
Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση των σχεδίων στήριξης έγινε από το Τμήμα Γεωργίας, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι σε μια προσπάθεια επικέντρωσης στους γεωργούς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, καθώς και για σκοπούς δικαιότερης κατανομής και διαφάνειας ως προς τις ενισχύσεις που θα παραχωρηθούν, επιλέχθηκε η μέθοδος της διασύνδεσης του ποσού ενίσχυσης με την έκταση της εκμετάλλευσης. «Ως αποτέλεσμα, καταβάλλεται μεγαλύτερη ενίσχυση στους γεωργούς με την μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση», εξήγησε.
 
Αναλύοντας το σχέδιο ο Βοηθός Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Ανδρέας Ευαγγέλου είπε πως δικαιούχοι είναι όσοι υπέβαλαν αίτηση στο Σχέδιο Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης του ΚΟΑΠ για το 2020 ενώ η οροφή της ενίσχυσης καθορίστηκε στις €7.000 ανά δικαιούχο.
 
Εκ μέρους των Αγροτικών Οργανώσεων, ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας είπε πως τα μέτρα ανακουφίζουν τον αγροτικό μας κόσμο.
 
«Δεν λύνουν όλα μας τα προβλήματα εν πάση περιπτώσει, αλλά ανακουφίζουν τον αγροτικό τομέα, που είναι ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής» είπε και τόνισε με τη σειρά του ότι με τη πανδημία απεδείχθη ότι μόνο ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, είναι εκείνος που έχει σώσει όλες τις χώρες και την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Μέτρο 21 και για το 2021-2022
 
Σε ερώτηση για το νέο ΠΑΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου, ο κ. Καδής είπε πως οι κανονισμοί για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική συζητούνται μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας πως μέσα στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται η αξιοποίηση μέτρων που μπορεί να καλύψουν έκτακτες ανάγκες.
 
«Για το 2021 – 2022 που ουσιαστικά είναι η μεταβατική περίοδος μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ίδιο μέτρο το οποίο αξιοποιήσαμε μέχρι σήμερα, το Μέτρο 21 με κάποιες οροφές», είπε και συμπλήρωσε: Πρόθεση μας είναι εάν και όταν παρουσιαστεί ανάγκη να μελετήσουμε και πάλι αυτή την ανάγκη σε συνεργασία και σε διαβούλευση με το αγροτικό κίνημα και τους αγρότες μας για να διαμορφώσουμε μέτρα τα οποία θα καλυφθούν είτε από εθνικούς πόρους είτε μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
 
«Άρα ναι υπάρχει δυνατότητα και για νέα μέτρα όταν αυτό θα κριθεί αναγκαίο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.