Εναρμονιστικά νομοσχέδια για τη διαχείριση αποβλήτων ενέκρινε το Υπουργικό

Πέντε εναρμονιστικά τροποποιητικά νομοσχέδια μέσω των οποίων προωθείται η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, η μείωση της υγειονομικής ταφής και των αρνητικών της επιπτώσεων και η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία δημοσιεύει το ΓΤΠ, με την έγκριση των τροποποιητικών νομοσχεδίων επιδιώκεται η εναρμόνιση της κυπριακής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, αφενός μέσω της πρόληψης και μείωσης της παραγωγής αποβλήτων και αφετέρου μέσω της μείωσης των αρνητικών συνεπειών της παραγωγής και μη ορθολογικής διαχείρισής τους.

Με την τροποποίηση των νομοσχεδίων που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, αναφέρεται, «προωθείται η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων, η μείωση της υγειονομικής ταφής και των αρνητικών της επιπτώσεων και η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία».  

Συγκεκριμένα, με τα νομοσχέδια καθορίζονται «νέοι φιλόδοξοι στόχοι για τη χωριστή συλλογή και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών έως το 2035».

Όπως προστίθεται, υιοθετούνται «οι ευρωπαϊκοί στόχοι για προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του συνόλου των δημοτικών αποβλήτων σε ποσοστά 55% μέχρι το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% μέχρι το 2035. Υιοθετείται επίσης ο στόχος της ανακύκλωσης του 65% των αποβλήτων συσκευασίας». 

Προβλέπεται επίσης, ο σταδιακός περιορισμός της υγειονομικής ταφής των δημοτικών αποβλήτων στο 10% έως το 2035 και επεκτείνονται οι υποχρεώσεις χωριστής συλλογής, εκτός από τα ανακυκλώσιμα ρεύματα αποβλήτων που σήμερα συλλέγονται χωριστά, στα οργανικά απόβλητα μέχρι το 2023, τα κλωστοϋφαντουργικά και τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα μέχρι το 2025. 

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η ανακοίνωση, εισάγονται νέες πρόνοιες που αφορούν στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και μείωση της δημιουργίας αποβλήτων ενώ καθορίζονται και οι ελάχιστες απαιτήσεις που θα πρέπει να πληρούν τα συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Τα τροποποιητικά νομοσχέδια μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία της Κύπρου τις πρόνοιες των νέων οδηγιών της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, αναφέρεται.



** Η είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:51

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.