Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %25 %632 %2020 %17:%Σεπ

Με απομάκρυνση σκουπιδιών από ακτές και βυθό η Κύπρος γιόρτασε τη Μεσογειακή Ημέρα Ακτής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απομακρύνοντας σκουπίδια από ακτές και βυθό και μετατρέποντας τα σε έργα τέχνης γιόρτασε η Κύπρος τη Μεσογειακή Ημέρα Ακτής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που μετέδωσε στο ΓΤΠ, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας «AKTΗ», γιόρτασαν μαζί τη Μεσογειακή Ημέρα Ακτής στις 25 Σεπτεμβρίου, προωθώντας τη δράση #potavristou με απολογισμό 5,5 τόνους σκουπίδια. Η δράση αυτή στηρίχτηκε από την Πρέσβειρα Ακτής 2019 Ξένια Λοϊζίδου.

Σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, με την κ. Λοϊζίδου, ενημερώθηκε για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της δράσης, η οποία υλοποιήθηκε με τη συμβολή 546 εθελοντών σε όλη την Κύπρο.  Ο Υπουργός ενημέρωσε την κ. Λοϊζίδου ότι το Υπουργείο του βρίσκεται στην διάθεση της ΑΚΤΗΣ καθώς και όλων των περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για ανάπτυξη από κοινού πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο εορτασμού της «Μεσογειακής Ημέρας Ακτής», το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε βίντεο με θέμα την «Έκθεση έργων τέχνης κατασκευασμένων από θαλάσσια απορρίμματα».

Στο βίντεο παρουσιάζονται αξιοθαύμαστα έργα καλλιτεχνών και μαθητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, τα οποία κατασκευάστηκαν από θαλάσσια απορρίμματα που συλλέχθηκαν από παραλίες και τον βυθό της Κύπρου. Τα έργα αυτά εκτίθενται στο Κάστρο της Πάφου, στοχεύοντας έτσι στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στέλλοντας το δικό του μήνυμα μέσα από το βίντεο, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, αναφέρει πως: «Ο καθένας μας και όλοι μαζί, μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.  Η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων απορριμμάτων, καθώς και η πολύ προσεκτική και ορθολογική διαχείρισή τους, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η προστασία και η διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ευθύνη και δικαίωμα όλων μας, αλλά και υποχρέωση μας έναντι των μελλοντικών γενιών».

Η συγκεκριμένη δράση συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου MELTEMI, που συγχρηματοδοτείται από το Interreg Balkan-Mediterranean 2014-2020.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)