Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %11 %523 %2020 %14:%Σεπ

Φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα για μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα καλαμάκι από μπαμπού, ένα μεταλλικό παγούρι και μια επαναχρησιμοποιούμενη υφασμάτινη τσάντα θα αποκτήσουν με τη νέα σχολική χρονιά όλοι οι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, στο πλαίσιο της φιλοπεριβαλλοντικής εκστρατείας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας «Εσύ ποιο Π επιλέγεις, το Περιβάλλον ή το Πλαστικό».Τα τρία φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου σε διάσκεψη Τύπου στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού, αναφέροντας ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά τη Δευτέρα και «θέλουμε να είναι η αρχή μιας προσπάθειας να περιορίσουμε το πλαστικό μιας χρήσης από τη ζωή μας, γιατί το πλαστικό απειλεί την ποιότητα και ίσως και την ίδια τη ζωή μας».

Υπέδειξε ακόμη πως στόχος είναι, με το τέλος της σχολικής χρόνιας τον Ιούλιο του 2021, να είμαστε έτοιμοι για την οδηγία της ΕΕ για κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης, ενώ υπενθύμισε πως οι Κύπριοι, παρά τη μείωση κατά 80% της πλαστικής σακούλας, κρατούν μια «θλιβερή πρωτιά», αφού πετούν διπλάσια κιλά στερεών αποβλήτων -  κυρίως πλαστικών - από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε, με πρωτοβουλία της Μονάδας για την Εκπαίδευση Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ξεκινά την εκστρατεία προβάλλοντας το δίλημμα «πλαστικό ή περιβάλλον».

Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως το Υπουργείο επενδύει στη νεολαία μας και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως οι νέοι θα συμβάλουν, «γιατί αυτή η προσπάθεια, για έναν κόσμο με λιγότερη πλαστική ρύπανση, είναι το αύριο και είναι ο δικός τους κόσμος».

Αρχικά, εξήγησε, τα φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα θα δοθούν σε όλους τους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και ευχήθηκε όπως η εκστρατεία θα επεκταθεί στη συνέχεια.

Το ζητούμενο, είπε, δεν είναι μόνο η μείωση του πλαστικού αλλά η αντικατάσταση του με προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και υπέδειξε ότι το σχολείο, ως κοινότητα μάθησης και οργανικό κύτταρο της κοινωνίας, αποτελεί το πρώτο πεδίο και επίπεδο συλλογικής δράσης για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, ο Υπουργός Παιδείας τους κάλεσε να πρωταγωνιστήσουν στη διαμόρφωση κουλτούρας για το περιβάλλον και την αειφορία και παραλαμβάνοντας την υφασμάτινη τσάντα, το καλαμάκι και το παγούρι, να μεταδώσουν μέσα από το παράδειγμα της καθημερινής τους ζωής, το μήνυμα για λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης.

Την ίδια ώρα ο κ.Προδρόμου ανέφερε πως η δράση αυτή θα ενισχυθεί την ερχόμενη εβδομάδα με την παραχώρηση υφασμάτινων επαναχρησιμοποιούμενων μασκών σε όλα τα παιδιά στα σχολεία, μια χορηγία του ΟΠΑΠ, ώστε να αποφευχθεί η χρήση συνθετικών μασκών μιας χρήσης.

Λεπτομέρειες γύρω από την εκστρατεία «Εσύ ποιο Π επιλέγεις, το Περιβάλλον ή το Πλαστικό;», έδωσε η επικεφαλής της Μονάδας για την Εκπαίδευση Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Αραβέλλα Ζαχαρίου.

Ακολούθως ο Υπουργός Παιδείας επιθεώρησε αίθουσες διδασκαλίας του Λανιτείου και είχε συνομιλία με εκπαιδευτικούς, όπου άκουσε τις θέσεις τους και τους προβληματισμούς τους γύρω από τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ