Γλυπτό φάλαινας στην Αγία Νάπα για συλλογή πλαστικών συσκευασιών

Με στόχο τη συλλογή πλαστικών συσκευασιών, τοποθετήθηκε χθες βράδυ στον παραλιακό πεζόδρομο, στην Αγία Νάπα το γλυπτό- φάλαινα με τίτλο «Ευδοκία» που κατασκευάστηκε από μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου για την εκστρατεία «Keep our Sand and Sea Plastic Free».

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χρίστος Ζαννέττου είπε πως «ο Δήμος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και γι’ αυτό σχεδιάζει και υλοποιεί διάφορες δράσεις με στόχο την μηδενική παραγωγή αποβλήτων, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτηρίων και τον εμπλουτισμό του πρασίνου του Δήμου με δενδροφυτεύσεις. Το αποτέλεσμα των δράσεων αυτών είναι η βράβευση του Δήμου τα τελευταία χρόνια ως Πράσινη Πόλη της Κύπρου στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία και η ένταξη της Αγίας Νάπας στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων της Κύπρου του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης».

Ο κ. Ζαννέττου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Δήμος «συνεργάζεται με το TUI Care Foundation, to Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού στα πλαίσια του έργου «Keep our Sand and Sea Plastic Free», με στόχο την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν πέραν από την προστασία των θαλασσών μας, στο να καταστεί η ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Αμμοχώστου Αειφόρος τουριστικός προορισμός».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή του έργου για την τοποθέτηση του γλυπτού «Ευδοκία» στο παραλιακό μέτωπο, που θα συμβάλει, όπως είπε «στην περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού Φίλιππος Δρουσιώτης ανέφερε ότι «παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για τις τουριστικές εταιρείες και προορισμούς να προχωρήσουν και να ηγηθούν της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Το έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” είναι εδώ για να συνεργαστεί με την τουριστική βιομηχανία της Επαρχίας Αμμοχώστου και να συμβάλουν στην μείωση του πλαστικού μιας χρήσης».

Πρόσθεσε ότι «η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη λύση του προβλήματος. Σήμερα στην μετά τον COVID-19 εποχή, τονίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά η σημασία που πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή του αειφόρου τουρισμού» είπε και σημείωσε πως «η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, που υποστηρίζει ισάξια τους πυλώνες της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, είναι και η μορφή η οποία είναι ιδανική για τον τουρίστα».

Εξάλλου η συντονίστρια του Έργου «Keep our Sand and Sea Plastic Free» Παναγιώτα Κουτσόφτα ανέφερε εξέφρασε «ιδιαίτερη αισιοδοξία που οι μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου, δηλαδή η αυριανή γενιά που θα αναλάβει τα ινία, είναι ευαισθητοποιημένοι για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και αποφάσισαν να μετατραπούν σε ενεργούς πολίτες και να αναλάβουν δράση».

Πρόσθεσε ότι «το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η απόρριψη πλαστικών με τους ίδιους ρυθμούς, οι θάλασσες μέχρι το 2050 θα περιέχουν, σε βάρος, περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια. Ακόμα εάν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 οι θάλασσες θα περιέχουν ένα τόνο πλαστικού για κάθε 3 τόνους ψαριών».

Κάθε λεπτό, συνέχισε «καταλήγουν περίπου 33.800 πλαστικά απόβλητα στα νερά της Μεσογείου και περίπου το 80% των αποβλήτων που συλλέγονται στις παραλίες της Κύπρου είναι πλαστικά. Τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχονται από την στεριά και οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή είναι τραγικές, αφού εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και χιλιάδες θαλάσσια ζώα να πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ μέσω της τροφικής αλυσίδας τα πλαστικά μπορούν να καταλήξουν ακόμη και στο πιάτο μας, με άγνωστες μέχρι στιγμής επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ομάδα του Scuba Diving Support Center προέβη σε καθαρισμό του βυθού της θαλάσσιας περιοχής που βρίσκεται πίσω από το χώρο όπου τοποθετήθηκε το γλυπτό.

Ο Δήμος Αγίας Νάπας και η Οργανωτική Επιτροπή του έργου επέδωσαν αναμνηστική πλακέτα στην καθηγήτρια – εικαστικό Νικολέττα Ερωτοκρίτου η οποία ενθάρρυνε τα παιδιά να δημιουργήσουν το γλυπτό – φάλαινα.

Αναμνηστικές πλακέτες αντηλλάγησαν επίσης μεταξύ του Δήμου Αγίας Νάπας και του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού για τη αλληλοστήριξη και την μεταξύ τους αγαστή συνεργασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.