Κομισιόν: Προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,8% για φέτος και 2,5% το 2021

H Kυπριακή Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019, 2,8% το 2020 και 2,5% το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινής οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και τις οποίες παρουσίασε στον Τύπο ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός θα είναι 0,8% το 2020 και 1,2% το 2021 και οι "το αρνητικό ρίσκο στην επίτευξη της πρόβλεψης έχει κατά κύριο λόγο να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες και κυρίως πιθανή επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης κατοικιών και τουριστικών υπηρεσιών".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου αυξήθηκε έντονα το τρίτο τρίμηνο του 2019 (3,4% από έτος σε έτος), λόγω της έντονης εγχώριας ζήτησης. Αλλά "οι καθαρές εξαγωγές, αντίθετα, αποτελούσαν εμπόδιο στην ανάπτυξη". Η Κομισιόν αναφέρει ότι "το οικονομικό κλίμα σταθεροποιήθηκε το 2019 και βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο στις αρχές του 2020" και ταυτόχρονα "το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε ισχυρό στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση, αλλά επιδεινώθηκε στον τομέα των κατασκευών", ενώ "η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο σταθεροποιήθηκαν μέτρια τους επόμενους μήνες".

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν, "η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, δεδομένων των θετικών προσδοκιών της αγοράς εργασίας και των αυξανόμενων μισθών" και ταυτόχρονα "το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ραγδαία στο 7,2% το τρίτο τρίμηνο του 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011".

Στο κείμενο των προβλέψεων για την Κύπρο, η Κομισιόν αναφέρει ότι "οι δημόσιες δαπάνες θα συμβάλουν επίσης στην τόνωση της ανάπτυξης, λόγω της αύξησης των μισθών στο δημόσιον, αλλά και των δημόσιων δαπανών σε σχέση με το νεοσυσταθέν Εθνικό Σύστημα Υγείας". "Η επένδυση σε κτίρια που προορίζονται για κατοικίες αποτελεί βασικό παράγοντα δραστηριότητας και αναμένεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, όπως υποδεικνύει η βελτίωση των βιβλίων παραγγελιών και η αύξηση των οικοδομικών αδειών", δηλώνει η Κομισιόν.

Επιπλέον, η Κομισιόν σημειώνει ότι "τα νέα τραπεζικά δάνεια προς εγχώριες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυξάνονται ελαφρώς", αλλά "οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν αρνητικά" ως προς το ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.

"Εν μέσω του υποβαθμισμένου εξωτερικού περιβάλλοντος και του αυξανόμενου ανταγωνισμού στον τουρισμό από τις γειτονικές χώρες, οι καθαρές εξαγωγές πιθανόν να συνεχίσουν να μειώνονται κατά τους επόμενους μήνες με ελαφρά ανάκαμψη το 2021", προειδοποιεί η Κομισιόν

Συνολικά, "το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% το 2019, 2,8% το 2020 και 2,5% το 2021", καταγράφει η Κομισιόν. Η φθινοπωρινή προβλεψη του Νοεμβρίου του 2019 ήταν 2,9%, 2,6% και 2,3% αντίστοιχα.

Επιπλέον, καταγράφει ότι οι "πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές, ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 0,5% το 2019, ακόμη χαμηλότερος από ό, τι το 2018" και "ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τον χαμηλό πληθωρισμό ήταν η πτώση των τιμών της ενέργειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018". Επιπλέον, ο πληθωρισμός των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών συνέχισε να μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες αυξάνεται, "αντανακλώντας κυρίως την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών που συνδέονται με τη στέγαση".

Τέλος, η Κομισιόν εξηγεί ότι "το αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα αναμένεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, αλλά το ποσοστό θα πρέπει να παραμείνει κάπως περιορισμένο εξαιτίας του φαινομένου του φαινομένου των ενεργειακών επιπτώσεων". Συνολικά, ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει το 0,8% το 2020 και το 1,2% το 2021, καταλήγει το κεφάλαιο για την κυπριακή οικονομία.

 

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.