Πώληση δανείων €4 δισ. ευρώ από Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Στα €4 δισεκατομμύρια αναμένεται να ανέλθουν τα δάνεια που θα πωλήσουν συνολικά η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.



Σε ενημέρωσή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Διοικητής είπε ότι δεν υπήρξε μεγάλη μεταβολή στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) τους τελευταίους μήνες και αυτό που αναμένεται είναι τα δύο μεγάλα ορόσημα, που είναι είναι οι προσπάθειες των δύο μεγάλων τραπεζών να πωλήσουν δάνεια. Όπως είπε, για την Τράπεζα Κύπρου, αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα, είπε ότι δεν έχει ακόμα υπόψη του ημερομηνίες.

Όπως ανέφερε και οι δύο τράπεζες μαζί αναμένεται να πωλήσουν δάνεια συνολικούς ύψους περίπου €4 δισεκατομμυρίων, κάτι που θα απαλλάξει τις τράπεζες από πέραν του 10% των προβληματικών δανείων τους και θα τους επιτρέψει να ασχοληθούμε με επιχειρησιακά θέματα.
 
Περί τα τέλη Φεβρουαρίου η απάντηση της ΕΚΤ για τον μηχανισμό της ΚΤΚ για τις εκποιήσεις
------------------------------------
Γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η τελική θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον μηχανισμό αντιμετώπισης παραπόνων για τις εκποιήσεις που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενημέρωσε τη Δευτέρα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι η διαβούλευση με την ΕΚΤ άρχισε στις 6 Δεκεμβρίου, με την αποστολή από την ΚΤΚ μιας λεπτομερούς περιγραφής του μηχανισμού. Στη συνέχεια ζητήθηκε από την ΕΚΤ το νομοσχέδιο και αφού το έλαβε, έστειλε ένα ανεπίσημο έγγραφο με κάποιες πρώτες σκέψεις τους.

Σημειώνοντας ότι η διαβούλευση με την ΕΚΤ είναι άκρως απόρρητη, ο Διοικητής είπε ότι σε γενικές γραμμές η ΕΚΤ συμφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, προσθέτοντας ότι αναφέρεται ότι για δύο θέματα πρέπει να γίνει διαβούλευση της ΚΤΚ με το Υπουργείο Οικονομικών. Η διαβούλευση ΚΤΚ και ΥΠΟΙΚ προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατόπιν αυτής, συμπλήρωσε, το νομοσχέδιο θα σταλεί πίσω στην ΕΚΤ γύρω στις 6-7 Φεβρουαρίου, η οποία αναμένεται να απαντήσει γύρω στις 20-21 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι η ανάλυση που έγινε είναι για να μην επηρεαστούν δυσμενώς οι τράπεζες, αλλά παράλληλα να βρίσκει και το δίκαιό του ο κόσμος.

Περαιτέρω ο Διοικητής εξέφρασε την πρόθεσή του να καλέσει τα μέλη της Επιτροπής στην ΚΤΚ μόλις υπάρχει αντίληψη για την τελική θέση της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι έχει σταλεί εγκύκλιος στις τράπεζες για τα παράπονα που δέχονται από δανειολήπτες και πώς τα αντιμετώπισαν με προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, ώστε να εξεταστεί τι μέτρα θα ληφθούν.

ΕΣΤΙΑ: Στις 1150 οι πλήρεις αιτήσεις
----------------------------------
Στις 5638 ανήλθαν οι αιτήσεις  για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ από τις οποίες, ωστόσο μόλις οι 1150 είναι πλήρως συμπληρωμένες με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ μέχρι τώρα γύρω στις 90 έχουν προωθηθεί για εξέταση στο Υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στις 31/12/2019 είχαν κατατεθεί 5638 αιτήσεις με σύνολο αξίας €1,7 δις περίπου.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι είναι πρώιμο να υπάρξει αυτή τη στιγμή ακριβής εικόνα για το πόσες από αυτές τις αιτήσεις θα μπορέσουν να προχωρήσουν με το ΕΣΤΙΑ, και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ περί το 10% των αιτήσεων στο ΕΣΤΙΑ εμφανίζονται ως μη βιώσιμες. Η θέση του ΥΠΟΙΚ είναι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης να γίνει προσπάθεια ένταξής τους σε άλλα κοινωνικά προγράμματα του κράτους, αλλά όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε αυτό το στάδιο, γίνονται ωστόσο κάποιες σκέψεις.

Σημειώθηκε παράλληλα ότι μέχρι να πάρουν οι αιτητές την τελική απάντηση για το ΕΣΤΙΑ, προστατεύονται από εκποίηση της κατοικίας τους.

Εκ μέρους συνδέσμων προστασίας πρώτης κατοικίας και δανειοληπτών, αναφέρθηκαν κάποια τεχνικά ζητήματα όπως η παρουσία ΜΕΜΟ σε κάποιες περιουσίες ή τι γίνεται σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου δανείου που έχει μπει στο ΕΣΤΙΑ και συμφωνήθηκε όπως γίνουν κάποιες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι το θέμα του μηχανισμού της ΚΤΚ για τις εκποιήσεις αναμένεται να οδηγηθεί για συζήτηση στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Για το ΕΣΤΙΑ ανέφερε ότι όσον αφορά τους μη βιώσιμους δανειολήπτες θα πρέπει η Κυβέρνηση να τους προτείνει συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης του δικού τους ΜΕΔ για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, αν απορριφθούν από το σχέδιο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι με την υποβολή περίπου  5600 αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ περίπου ανάλογος αριθμός οικογενειών δεν κινδυνεύει για εκποίηση, ενώ πρόσθεσε ότι με απόφαση του Υπουργικού θα εκπονηθεί κάτι διαφορετικό για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, ώστε να μην υπάρξει το φαινόμενο των αστέγων στην Κύπρο. Εξέφρασε την ελπίδα μεγάλος αριθμός αιτητών να μπορέσει τελικά να ενταχθεί στο σχέδιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε αναφορικά με το ΕΣΤΙΑ, ότι τα αποτελέσματα είναι κατώτερα από αυτά που εκτιμούσε η Κυβέρνηση που ανέβαζε αρχικά τον αριθμό των δικαιούχων σε 15000 και 12000. Παράλληλα είπε ότι το σχέδιο έχει λάθος προσανατολισμό γιατί οι πρώτοι που θα έπρεπε να καλυφθούν είναι οι μη βιώσιμοι που εξακολουθούν να είναι ακάλυπτοι.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η αποτυχία του ΕΣΤΙΑ μαζί με την έλλειψη σχεδίου για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα δημιουργήσει σύντομα πρόβλημα αν δεν ληφθούν μέτρα. Όπως είπε θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη δέσμη μέτρων για να αποτραπεί το φαινόμενο των μαζικών εκποιήσεων.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:19

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.