ΓΕΣΥ: Ιδιωτικά νοσηλευτήρια – διχάζει η κάλυψη

Συνάντηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας θα έχει το μεσημέρι ειδική επιτροπή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, προκειμένου να πάρει περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Στις 9 Ιανουαρίου, ο ΠΑΣΙΝ απάντησε θετικά στην πρόταση του ΟΑΥ, υπό την προϋπόθεση να δοθούν οι απαιτούμενες εγγυήσεις από πλευράς του κράτους, όσον αφορά τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Χθες, ύστερα από πρόταση του υπουργού Υγείας, το Υπουργικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να καλύψει τυχόν ελλείμματα τα οποία θα προκύψουν, με ποσό το οποίο φθάνει στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Με την απόφαση της Κυβέρνησης για κάλυψη ενδεχόμενων ελλειμμάτων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πάει περίπατο η βασική αρχή του ΓεΣΥ για σφαιρικό προϋπολογισμό και συγκράτηση των δαπανών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.  
Επισήμανε ότι αρχικά το κράτος κάλυπτε τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων και τώρα και αυτά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.  
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τον Ιουνίου, με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, η Κύπρος θα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο τομέα της υγείας, ξεπερνώντας το 12% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, είπε, η Κύπρος προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες υγείας, καθότι όπως ανέφερε, υπάρχει κακοδιαχείριση στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημείωσε ακόμη, ότι η κάλυψη των ελλειμμάτων αποτελεί αντικίνητρο για τη σωστή διαχείριση, για να προσθέσει πως το Σχέδιο Υγείας το οποίο εφαρμόζεται δεν είναι αυτό που σχεδιάστηκε και υποσχέθηκαν ότι θα εφαρμόσουν οι κυβερνώντες.  
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε παράλληλα, ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν έχει πείσει ότι
μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις του συστήματος.  
"Έχει στηθεί ένα μεγάλο πάρτι στο ΓεΣΥ και το κόστος το πληρώνει ο κύπριος φορολογούμενος", ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Υπουργός Υγείας

Σε καμία περίπτωση ως Κράτος δεν καλύπτουμε τα ελλείμματα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, απάντησε ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο και σχολιάζοντας επικρίσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αλλά την τήρηση των οικονομικών δεδομένων που απορρέουν από το μνημόνιο.
Η απόφαση αυτή εξήγησε, λήφθηκε προληπτικά, προκειμένου εάν κατά τις διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προκύψει η ανάγκη για περισσότερα χρήματα, ο ΟΑΥ να έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί.  
Ερωτηθείς σχετικά με τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στο Σύστημα και κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων για πάρτι σε βάρος των πολιτών, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημείωσε ότι έχουν εντοπιστεί τέτοια φαινόμενα και επισήμανε πως κάποιοι θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κάλεσε τον ΟΑΥ να προβαίνει σε πιο αυστηρούς ελέγχους και επισήμανε ότι από τον Οκτώβριο θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.
Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος κινδυνεύει να έχει αρνητική πρωτιά όσον αφορά τις δαπάνες στο τομέα της υγείας, ο Υπουργός ανέφερε πως με τα νέα δεδομένα η χώρα βρίσκεται ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις δαπάνες να ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος, Ιωάννα Νικολάου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:22

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.