Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %09 %497 %2019 %12:%Δεκ

Κοίτασμα Αφροδίτη: οριοθέτηση θέλει το Ισραήλ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Ισραήλ διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν δεν προηγηθεί διευθέτηση της διαφοράς για την οριοθέτηση του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Γκλόουμπς, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ Ούντι Αντίρι, απέστειλε τον περασμένο μήνα σχετική επιστολή στις εταιρείες Shell, Delek και Noble Energy, που κατέχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη.
Στην επιστολή, ο κύριος Αντίρι τονίζει ότι το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη συμφωνία, για δίκαιη εκμετάλλευση και ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.
Ακολούθως ο κύριος Αντίρι επισημαίνει πως η θέση του Ισραήλ είναι ότι οι αδειούχες εταιρείες δεν μπορούν να αρχίσουν την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τεμαχίου Αφροδίτη - Γισάι, πριν από την κατάληξη σε συμφωνία.
Στο δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας, αναφέρεται επίσης ότι οι κάτοχοι των δικαιωμάτων για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Γισάι που συνορεύει με την Αφροδίτη, καλωσόρισαν την επιστολή της ισραηλινής κυβέρνησης.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ισραηλινού επιχειρηματία, Μπένι Στάινμετζ, μεγαλομετόχου σε μια από τις εταιρίες που κατέχουν δικαιώματα στο Γισάι, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάμνει αρκετά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ισραηλινών εταιριών στο εν λόγω τεμάχιο.
Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η ισραηλινή πλευρά αναμένεται να σχολιάσει το δημοσίευμα και την αποστολή της επιστολής εντός των επομένων ωρών.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής