Διοικητής ΚΤΚ: Οι τράπεζες να εξετάσουν τον χειρισμό όσων μείνουν εκτός ΕΣΤΙΑ

Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις μέχρι σήμερα αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου και κάλεσε τις τράπεζες να εξετάσουν τον τρόπο χειρισμού όσων ενδεχομένως μείνουν εκτός του σχεδίου.
 
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της ΚΤΚ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι οι αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ για αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), στα μέσα Νοεμβρίου ήταν γύρω στις 1050 από τις οποίες πολλές δεν ήταν επαρκώς συμπληρωμένες και αντιστοιχούσαν σε αξία γύρω στα €206εκ. Όπως είπε, από τα στοιχεία που υπήρχαν στις 31 Μαρτίου 2019, το σύνολο των δυνητικών δανειοληπτών που πιθανώς να δικαιούντο να ενταχθούν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ ήταν πέραν των 13,800 με συνολική αξία στα 2,7 δισ. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί, ωστόσο οι αριθμοί είναι πολύ πιο κάτω από τους δυνητικούς δανειολήπτες του Σχεδίου.
 
«Με βάση τα ως τώρα απογοητευτικά ευρήματα, οι τράπεζες οφείλουν να εξετάσουν τον τρόπο χειρισμού όσων ενδεχομένως μείνουν εκτός Εστία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η ΚΤΚ θα αναμένει την πρόταση των τραπεζών μέσω του τριετούς τους πλάνου για τη διαχείριση των ΜΕΧ αλλά και τον χειρισμό τους για αυτό ειδικά το χαρτοφυλάκιο δανείων, που θα παρουσιάσουν στους επόπτες.
 
Αναφερόμενος στους λόγους που μπορεί να επεξηγούν το χαμηλό αριθμό αιτήσεων, αναφέρθηκε σε προσδοκίες που υπάρχουν στον κόσμο για καινούριο και καλύτερο σχέδιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα πλάνα. Η θέση της ΚΤΚ, πρόσθεσε, είναι πως το σχέδιο είναι αυτό και πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο κόσμος.  Είπε επίσης ότι οι περιορισμένες αιτήσεις, ενδεχομένως να δείχνουν  ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου δεν θέλει να αποκαλύψει τα πραγματικά του περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι πραγματικά ευάλωτοι μπορεί να θεωρήσουν ότι θα απορριφθούν από το σχέδιο, κάτι που όπως είπε είναι κρίμα γιατί πρέπει να προσδιοριστούν τουλάχιστον για περαιτέρω χειρισμό. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της γραφειοκρατίας που μπορεί να δυσκολεύει τον δανειολήπτη και είπε πως θα εξεταστεί αν πρέπει κάτι να αλλάξει στο μηχανισμό της ΚΤΚ.


Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:09

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.