Στενή παρακολούθηση του τομέα των ακινήτων συστήνει η ΚΤΚ

Στενή παρακολούθηση του τομέα των τιμών κατοικιών στην Κύπρο και εγρήγορση για τις εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συστήνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) που εξέδωσε σήμερα τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών για το 1ο τρίμηνο του 2019.


 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα)  κατέγραψε τριμηνιαία  αύξηση 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, κινούμενος ανοδικά για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο.
 
Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,7%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο.
«Ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία, παράλληλα με την ανάκαμψη διαφόρων μακροοικονομικών δεικτών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας», αναφέρει η ΚΤΚ, για να τονίσει πως «εντούτοις, απαιτείται στενή παρακολούθηση του τομέα και εγρήγορση στις εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ΜΕΔ».
 
Οι δείκτες τιμών διαμερισμάτων και οικιών σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,9% και 0,6%,αντίστοιχα.
 
Σε ετήσια βάση όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν άνοδο.  Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στη Λεμεσό με 4,5%.
 
Στις τιμές διαμερισμάτων για πρώτη φορά η Λάρνακα με 9,5% σημείωσε μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη Λεμεσό (7,3%).
 
«Η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες, τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση, οι ξένες επενδύσεις  και ο νέος εγχώριος δανεισμός συμβάλλουν στην ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών», αναφέρει η ΚΤΚ, σημειώνοντας πως οι τιμές διαμερισμάτων φαίνεται να ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα γενικότερα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ως επένδυση σε σχέση με τις οικίες (σύμφωνα  με  στοιχεία  του RICS2).
 
Ώθηση στις τιμές της Λάρνακας ελέω ΚΕΠ
-----------------------
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, αν και στην Λεμεσό οι ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων παραμένουν ψηλές, εντούτοις παρουσιάζουν «μικρή επιβράδυνση».
               
«Αντίστοιχα ψηλές αυξήσεις παρουσιάζονται πλέον εκτός από τη Λεμεσό και στις τιμές διαμερισμάτων στη Λάρνακα, οι οποίες, σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση της ΚΤΚ, οφείλεται σε  συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, όπως και στην περίπτωση της Λεμεσού», σημειώνει η ΚΤΚ.

Στις εν λόγω περιοχές, προσθέτει η ΚΤΚ, φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη δραστηριότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αλλά και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών μόνιμης διαμονής (permanent residence).
 
Σημειώνει πως οι πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών, οι οποίες γίνονται για σκοπούς συμμετοχής στο ΚΕΠ, χρηματοδοτούνται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε περιορισμένο βαθμό.

Η ΚΤΚ επισημαίνει εξάλλου, πως οι ξένες επενδύσεις, που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές επηρεάζουν τις διακυμάνσεις και την ανομοιογένεια στις τιμές κατοικιών μεταξύ επαρχιών.

Μεταβολές ανά επαρχία
-----------------------
Σε τριμηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σημείωσε αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου που σημείωσε μικρή μείωση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά 1,5% στη Λεμεσό, 1,1% στη Λάρνακα, 1% στην Πάφο και 0,3% στη Λευκωσία, ενώ στην Αμμόχωστο καταγράφηκε μικρή μείωση 0,4%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό καταγράφηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 5,4%, στη Λάρνακα 3,2%, στην Αμμόχωστο 2,4%, στη Λευκωσία 1,5% και στην Πάφο 1,3%.

Όσον αφορά τις τιμές οικιών, καταγράφηκαν τριμηνιαίες αυξήσεις στη Λεμεσό (1,6%), στη Λευκωσία (0,5%), στη Λάρνακα (0,4%) και Πάφο (0,1%).

Αντίθετα, στην επαρχία Αμμοχώστου καταγράφηκε μείωση 0,3%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές  οικιών σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό οι τιμές οικιών αυξήθηκαν κατά 4,5%, στη Λευκωσία κατά 1,7%, στην Αμμόχωστο κατά 1,5%, στη Λάρνακα 1,4% και στην Πάφο κατά 0,7%.
 
Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 3,8%στη Λάρνακα, στην Πάφο 1,7%  και στη Λεμεσό 1,1%. Τριμηνιαία  μείωση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο κατά 1,1%, ενώ στη Λευκωσία κατέγραψαν σχετική σταθεροποίηση (-0,1%). Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν για ακόμη ένα τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στις επαρχίες Λάρνακας (9,5%) και Λεμεσού (7,3%).

Οι  τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 6,7%,στην Αμμόχωστο, 1,8% στην Πάφο και 1,3%στη Λευκωσία.

Εξάλλου, η ΚΤΚ ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα βασίζονται στον επικαιροποιημένο Δείκτη Τιμών Κατοικιών της ΚΤΚ όπως έχει  διαμορφωθεί μετά από αναθεώρησή του, η  οποία είχε στόχο στην διατήρηση της αντιπροσωπευτικότητάς του.

Οι αλλαγές του δείκτη την περίοδο που καλύπτει η αναθεώρηση, δηλαδή από το πρώτο τρίμηνο του 2017 και εντεύθεν, ήταν μικρές, αναφέρεται.
 
Πηγή:(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:33

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.