Έπεσαν οι υπογραφές για άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Ορόσημο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί η σημερινή ημέρα, αφού έπεσαν οι υπογραφές για άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Παράλληλα, υπεγράφη αναθεωρημένο συμβόλαιο για το τεμάχιο «12» μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της κοινοπραξίας Noble Energy, Shell και Delek.
Η άδεια εκμετάλλευσης έχει ισχύ για περίοδο 25 ετών και προνοεί την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά του φυσικού αερίου στον σταθμό υγροποίησης στο Ιντκού της Αιγύπτου και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελετής υπογραφών, χαρακτήρισε την εξέλιξη σημαντική, αφού όπως τόνισε, καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία παραγωγό και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται, τόνισε, για αποτέλεσμα εκτενών διαπραγματεύσεων ενός περίπου έτους και καταδεικνύει πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί βάσει σχεδιασμού, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται.
Οπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, η συμφωνία που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται σε οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, έσοδα που αφορούν 500 εκατομμύρια τον χρόνο για την πενταετία 2020-2025, ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εδραίωση των συνεργασιών με Αίγυπτο, Ηνωμένες Πολιτείες , Ολλανδία, Βρετανία και Ισραήλ.
Πλέον, είπε ο κύριος Λακκοτρύπης, η κοινοπραξία μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας περνά στην επόμενη φάση.
Η πρώτη εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένεται το 2025.
 
Σύνταξη Μάριος Καραολής
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:34

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.