Βουλή: Πρώτος αυτόνομος προϋπολογισμός

Ο πρώτος αυτόνομος προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων για το 2020 προβλέπει συνολικές δαπάνες 47 εκ. εκ των οποίων 19,5 εκ. προορίζονται για την ανέγερση του νέου κτηρίου για τη Βουλή.

Ο Προϋπολογισμός της Βουλής παρουσιάστηκε και συζητήθηκε την Πέμπτη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και όπως ανέφερε, ο Γενικός Διευθυντής του Νομοθετικού σώματος, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και θα ενταχθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020.

Ο κ. Σωκράτους αφού υπενθύμισε πως είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός της Βουλής που κατατίθεται μετά την τροποποίηση του Συντάγματος για οικονομική αυτονόμηση του νομοθετικού σώματος, πρόσθεσε πως κατά την ετοιμασία του τηρήθηκαν τα όρια  που ορίων δαπανών που καθορίστηκαν από την Εκτελεστική Εξουσία και υπάρχει περιθώριο για την περίπτωση που θα προκύψουν έκτακτα έξοδα.

Συγκεκριμένα και με βάση την σχετική γραπτή τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή, ο Προϋπολογισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων για το οικονομικό έτος 2020 προβλέπει συνολικές δαπάνες €46.923.543 (τακτικές δαπάνες €27,3 εκ. και αναπτυξιακές δαπάνες €19,6 εκ.).

Από το σύνολο των προϋπολογισθεισών δαπανών, οι κυριότερες πρόνοιες αφορούν: ποσό ύψους €5.031.818 που αντιστοιχεί στις βουλευτικές αποζημιώσεις και στα επιδόματα βουλευτών, ποσό ύψους €7.669.702 σε μισθούς του προσωπικού, ποσό ύψους €3.766.555 σε λειτουργικές δαπάνες, ποσό ύψους €19.040.000 για το νέο κτίριο της Βουλής, ποσό ύψους €10.999.091 για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, από το οποία τα €6.649.451 αφορούν τακτική χρηματοδότηση, €4.008.000 αφορούν μίσθωση υπηρεσιών για κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, €314.640 αφορούν επιχορήγηση των οργανώσεων νεολαίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων και €27.000 αφορούν την κάλυψη των συνεισφορών των κομμάτων στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της Ε.Ε.

Κατά τις τοποθετήσεις – ερωτήσεις Βουλευτών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, ζήτησε ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν το νέο κτήριο της Βουλής και για το κτήριο Σπίτι του Πολίτη που τείνει σε αποπεράτωση.

Ζήτησε επίσης να διεξαχθεί έρευνα για το ύψος της χορηγίας προς τα κόμματα και το σύνολο των απολαβών που έχουν τα κόμματα και οι βουλευτές στην Κύπρο σε σχέση με άλλα εθνικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και ειδικά για τις δυνατότητες που παρέχονται για συνεργάτες.

Περαιτέρω παρατήρησε πως αντιμετωπίζονται ζητήματα υποστελέχωσης της Βουλής.

Τα χρονοδιαγράμματα για το νέο κτήριο της Βουλής ζήτησε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου.

Απαντώντας ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι το σπίτι του πολίτη θα είναι έτοιμο εντός Νοεμβρίου, θα παραδοθεί και θα λειτουργήσει. Πρόσθεσε πως θα υπάρχει δυνατότητα στους πολίτες που θέλουν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στην Βουλή να επισκέπτονται τα χώρο και πως θα υπάρχει δυνατότητα δεξιώσεων.

Αναφορικά με  το νέο κτήριο είπε πως υπεβλήθηκαν 2 πρόσφορες, με την χαμηλότερη να είναι  πολύ ψηλότερη από το εκτιμώμενο κόστος ανέγερσης (κατά 36%,) και για αυτό ακυρώθηκε η διαδικασία.
Πρόσθεσε πως έγιναν διαβουλεύσεις για να βρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους και υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις. Πρόσθεσε πως  γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν αυτές οι εισηγήσεις και αναμένεται σε 1 με 1,5 μήνα να προκηρυχθούν νέες προσφορές. Το νέο χρονοδιάγραμμα θα είναι αποπεράτωση σε 4 χρόνια από την κατακύρωση της προσφοράς.

Δεν υπάρχει κοινοβούλιο στον κόσμο που να μην διαθέτει αξιοπρεπές κτήριο κοινοβουλίου, είπε ο κ. Σωκράτους προσθέτοντας πως μέχρι τώρα κάναμε μόνο προσθήκες στο παλιό κτήριο.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η τελευταία έρευνα  που έγινε για τους μισθούς των βουλευτών σε άλλα κοινοβούλια κατέδειξε πως οι Κύπριοι Βουλευτές ήταν στο μέσο.  Είπε ακόμα πως γίνεται διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε τα επιδόματα των Βουλευτών να ενταχθούν στην αντιμισθία τους, αλλά διευκρίνισε είμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης

Ο κ. Σωκράτους είπε ακόμα πως η αναλογία προσωπικού σε Βουλευτές είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με άλλα κοινοβούλια. Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση, πρόσθεσε αναφέροντας ότι 30 κενές θέσεις βρίσκονται στη διαδικασία πλήρωσης. Ανέφερε περαιτέρω πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν αρκετές προσλήψεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην τεχνολογική αναβάθμιση και είπε πως η βελτίωση της ιστοσελίδας της Βουλής θα εξεταστεί με την πρόσληψη λειτουργών στο τμήμα επικοινωνίας.

Συνεχίζοντας είπε πως η χρήση των υπολογιστών στην Ολομέλεια, πρέπει να επεκταθεί και στις Επιτροπές για να μην υπάρχει η χρήση έντυπου υλικού και σημείωσε ότι έγινε αναβάθμιση της σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι εκκρεμεί η ετοιμασία και η ψήφιση νομοθεσίας που θα προνοεί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων και για την εγκαθίδρυση αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου με σκοπό τη διασφάλιση της πλήρους οικονομικής αυτονομίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εξήγησε πως η νομοθεσία θα ετοιμαστεί από τις υπηρεσίες της Βουλής και θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση με τη μορφή πρότασης νόμου. Διευκρίνισε πως η ψήφιση της νομοθεσία δεν είναι προαπαιτούμενη για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης εξέφρασε ικανοποίηση επειδή συζητήθηκε ο πρώτος αυτόνομος προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου και για το γεγονός ότι σε αυτόν περιλαμβάνεται κονδύλι για το νέο κτήριο της Βουλής, που όπως είπε αν προχωρήσουν όλα κανονικά, σε 4 χρόνια από την κατακύρωση της προσφοράς η Βουλή θα έχει νέο κτήριο.

 

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.