Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %31 %511 %2019 %13:%Οκτ

Υπ. Εσωτερικών: Μεγαλύτερη πρόκληση το μεταναστευτικό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το μεταναστευτικό, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για το υπουργείο  Εσωτερικών τα επόμενα χρόνια ανέφερε  ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό  του υπουργείου για το 2020 στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Είπε ότι  οι παράτυποι μετανάστες ανέρχονται το 3,5% του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που η απορρόφηση μεταναστών δεν ξεπερνά το 0,1%. Απαίτηση της Κύπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, είναι η μετεγκατάσταση πέντε χιλιάδων μεταναστών σε άλλες χώρες μέλη και η αντιμετώπιση γενικά των μεταναστευτικών ροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Ο κύριος Πετρίδης ανέφερε  ότι οι αιτητές ασύλου ανέρχονται στις 15 χιλιάδες, ενώ δέκα χιλιάδες έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί πρόσφυγες. Εκανε λόγο για κυκλώματα που διακινούν παράτυπους μετανάστες και δρουν στο τουρκικό έδαφος, τα οποία παρά τις δεσμεύσεις της Αγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

Στον προϋπολογισμό του 2020 περιλαμβάνονται έργα που αφορούν  την αναβάθμιση του χώρου προσωρινής φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, και του κέντρου φιλοξένας στην Κοφίνου και την επέκταση του συστήματος παράκτιας παρατήρησης.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται στα 569 εκατομμύρια  ευρώ από τα οποία τα 251 εκατομμύρια  ευρώ ή 42% αποτελούν αναπτυξιακές δαπάνες.

Πηγή: Νίκος Σχίζας