ΥΣ:Τροποποιητικό νομοσχέδιο με στόχο την πάταξη φοροδιαφυγής

Τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο ενισχύει τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους και τη δυνατότητα ενάσκησης αποτελεσματικού φορολογικού ελέγχου, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του σώματος, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο σημαντικό, σημειώνοντας πως μια πτυχή του αφορά την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους όσοι έχουν εισόδημα, και όχι μόνο από όσους έχουν εισόδημα πάνω από τα 19,5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, που είναι το αφορολόγητο όριο.

Ανέφερε ακόμη πως μια δεύτερη πρόνοια αφορά την υποχρέωση από το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα να δέχονται ηλεκτρονική πληρωμή, δηλαδή πληρωμή με κάρτα. Πρόσθεσε πως και αυτό το μέτρο, που θα ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θα ενισχύσει τον φορολογικό έλεγχο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως εισάγεται επίσης πρόνοια που ευθυγραμμίζει τη μη πληρωμή φόρου εισοδήματος με τη μη πληρωμή ΦΠΑ. Είναι ποινικό αδίκημα η μη πληρωμή ΦΠΑ, θα πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα και η μη πληρωμή επιβεβαιωμένου φόρου εισοδήματος, σημείωσε.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ένα σημαντικό τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο ενισχύει τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, ενισχύει τη δυνατότητα ενάσκησης αποτελεσματικού φορολογικού ελέγχου".

Πρόσθεσε πως "μια πτυχή αφορά την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους όσοι έχουν εισόδημα και όχι μόνο από όσους έχουν εισόδημα πάνω από τα 19,5 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο που είναι το αφορολόγητο όριο".

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως "πρόκειται για μια ολιγόλεπτη εργασία μέσα από την ηλεκτρονική οδό εκ μέρους όλων μας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της φορολογικής βάσης και προκειμένου να αποκαλυφθούν ουσιαστικά όσοι φοροδιαφεύγουν".

Σημείωσε πως μια δεύτερη πρόνοια αφορά την υποχρέωση από το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα, να δέχονται ηλεκτρονική πληρωμή, δηλαδή πληρωμή με κάρτα.

"Δεν θα είναι υποχρέωση ασφαλώς του καταναλωτή να πληρώνει με κάρτα, αλλά αν το επιθυμεί ο καταναλωτής να πληρώσει με κάρτα θα είναι υποχρέωση της επιχείρησης να δέχεται κάρτα. Και αυτό το μέτρο, το οποίο θεωρούμε θα ενθαρρύνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θα ενισχύσει τον φορολογικό έλεγχο", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Εισάγεται επίσης, πρόσθεσε, πρόνοια που ευθυγραμμίζει τη μη πληρωμή φόρου εισοδήματος με τη μη πληρωμή ΦΠΑ. "Είναι ποινικό αδίκημα η μη πληρωμή ΦΠΑ, θα πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα και η μη πληρωμή επιβεβαιωμένου φόρου εισοδήματος", είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

"Με αυτές τις αλλαγές και κάποιες άλλες επιμέρους αλλαγές ενισχύεται η δυνατότητα φορολογικού ελέγχου και περιορίζεται το περιθώριο της φοροδιαφυγής", ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δεν αλλάζει οτιδήποτε παρά μόνο το όριο.

Ερωτηθείς για τις δικαστικές αποφάσεις που αναμένονται για το θέμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια δήλωση. "Επίκειται η απόφαση του δικαστηρίου. Η Δημοκρατία, μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, έχει καταθέσει την υπεράσπισή της", σημείωσε.

Επεσήμανε πως η πολιτική θέση της κυβέρνησης, και όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά της πολιτείας, η οποία έχει εγκρίνει νόμο προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών, "μια αποκατάσταση που έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του 2022 θα υπάρξει πλήρης άρση των αποκοπών".

"Θεωρούμε πως αυτή η σταδιακή άρση των αποκοπών διασφαλίζει και τη σταθερότητα της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών", κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:46

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.