Πρόδρομος Προδρόμου:Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι, ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές από πλευράς Τουρκικής Κυβέρνησης για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ καλά γνωστό ότι, ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, με συμφωνίες που έχουν γίνει με όλα τα γειτονικά κράτη για τον καθορισμό της ΑΟΖ και σε συνεργασία με πολύ μεγάλες εταιρείες που διεθνώς δραστηριοποιούνται, πάντα στη βάση του διεθνούς δι καίο υ.
Εκείνο που λείπει είναι η Τουρκία, αν θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω από όλα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Και βεβαίως αυτά όλα που εκφέρονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μας διαφωτίζουν για την απάντηση της Τουρκίας στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ μέσα από διαπραγματεύσεις και στη βάση της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό είναι μέρος της ΑΟΖ. Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπου υπήρξε συμφωνία για το ότι θα ισχύει η διεθνής Συνθήκη των Ηνωμένων εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί».
Ερωτηθείς για την αναχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Γιαβούς» από τα ανοικτά της Καρπασίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θέλουμε προς το παρόν να κάνουμε εκτιμήσεις. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι, εφόσον φτάσουμε στον επιζητούμενο στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ,και αυτό το υπενθύμισε με πολύ εμφαντικό τρόπο ο ΓΓ του ΟΗΕ με την τελευταία του δήλωση - δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και ούτε βεβαίως οι προκλήσεις που προαναγγέλλει για την Αμμόχωστο».
Ερωτηθείς για τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και τη συνάντηση που αναμένεται να έχει, μεταξύ άλλων, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για περαιτέρω συντονισμό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πολύ σημαντική η μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, η συμμετοχή και η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, όπου θα θέσει τα διάφορα ζητήματα στη διεθνή κοινότητα, αλλά και η συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Μετά τη δήλωση του κ. Γ κουτέρες, βλέπουμε ότι ο ΓΓ επιμένει στην πρωτοβουλία του και αυτό φυσικά το χαιρετίζουμε διότι ο Πρόεδρος από την αρχή με καλή θέληση αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ και έχει συνεργαστεί για τους όρους αναφοράς.
Υπήρξε κατ΄αρχήν συμφωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 9 Αυγούστου και μετά παρενέβη η Τουρκία, η οποία βλέπουμε ουσιαστικά να προσπαθεί να ακυρώσει τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς. Ο κ. Γκουτέρες υπήρξε σαφής καλώντας όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να συνεργαστούν και να επιτρέψουν να καταλήξουμε στους όρους που είναι το προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και άλλες επαφές, όπως με τους Μόνιμους Αντιπροσώπων των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα ξέρουμε καλύτερα ποια θα είναι η συνέχεια σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες.
Έγινε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, έγινε συνεννόηση ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη.
Γνωρίζουμε ότι εκεί θα υπάρξει ακόμη μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας. Έχει μάλιστα συμφωνηθεί ότι, μετά από αυτή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να γίνει επικαιροποίηση των κοινών σχεδιασμών καθώς και ο συντονισμός που πάντα υπάρχει ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις».
Σε ερώτηση αν θα τεθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κατά τις επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος θα θέσει βεβαίως όλα τα θέματα με την ευκαιρία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση και με επίκεντρο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Προφανώς θα φανεί και ο ρόλος, και οι κωλυσιεργίες και οι παρελκυστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία».

 

Πηγή:ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.