Υφ.Τουρισμού: Καλεί τουριστικούς πράκτορες να αναπτύξουν κοινά πακέτα

Στο νέο έργο του Υφυπουργείου Τουρισμού για ανάπτυξη κοινών τουριστικών πακέτων με γειτονικές χώρες, με στόχο και την προσέλκυση νέων αγορών με τις οποίες δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση, επικεντρώθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στην ομιλία του στην 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA).


 
Σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών με της με γειτονικές χώρες για το θέμα των κοινών τουριστικών πακέτων, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, είπε ότι συμφωνήθηκε σε πολιτικό επίπεδο ότι θα προωθούνται σε κάποιες αγορές οι χώρες από κοινού, με κάποιες κοινές διαδρομές. Παράλληλα κάλεσε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να προχωρήσουν στον καθορισμό των πακέτων που θα προωθηθούν από κοινού, αναφέροντας ότι έχει ήδη γίνει μια προεργασία.
 
Τα κοινά πακέτα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, αποτελούν λύση για ανάπτυξη του τουρισμού της Κύπρου σε μακρινές αγορές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε αγορές με τις οποίες δεν υπάρχει απευθείας πτήση όπως η Γαλλία. Σημείωσε ότι ήδη κάποια πακέτα που περιλαμβάνουν Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ πωλούνται στην Κίνα.
 
Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στο διαφαινόμενο πρόβλημα της αποδυνάμωσης παραδοσιακών αγορών όπως αυτές τις Ρωσίας και τη Βρετανίας και τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν σοβαρά νέες αγορές. Το Υφυπουργείου, πρόσθεσε κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις και έκανε έκκληση προς τον ACTA να το υποστηρίξει. Όπως είπε, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος είναι σημαντικές αγορές, ενώ μέσω αυτών των χωρών θα μπορούσαν να έρχονται στην Κύπρο και τουρίστες από άλλες χώρες. Σημείωσε ότι η Γαλλία έχει πέντε πτήσεις την ημέρα προς τη Βηρυτό η οποία είναι σε αεροπορική απόσταση 20 λεπτών από την Κύπρο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 50 πτήσεις την εβδομάδα προς Τελ Αβίβ που αντιστοιχούν σε 10,000 επισκέπτες.

«Είναι υποχρέωσή μας να δούμε πως μπορούμε μέσω άλλων χωρών να αναπτύξουμε και αυτές τις αγορές», είπε.
 
Όσον αφορά τις φετινές αφίξεις είπε ότι φαίνεται πως μέχρι το τέλος της χρονιάς ο εισερχόμενες τουρισμός θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα, ωστόσο ανέφερε πως δεν τον ικανοποιεί το γεγονός ότι ο τουριστικός τομές αναγκάστηκε να δώσει σοβαρές εκπτώσεις για να πετύχει τα νούμερα αυτά.
 
Παράλληλα είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τη νέα νομοθεσία των τουριστικών πρακτόρων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο κατάληξη και να προωθηθεί στην Βουλή.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Υφυπουργείο στηρίζει την έκθεση «Ταξίδι» και κάνει προσπάθειες να φέρει περισσότερες χώρες σε αυτήν από τη γύρω περιοχή, ώστε να δοθούν περισσότερες επιλογές και στον εξερχόμενο τουρισμό.
 
ΚΕΒΕ: Ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της τουριστικής πολιτικής της Κύπρου
-----------------------------------------------------------------------------------------
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος Τουρισμού του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Γιώργος Λεπτός έκανε λόγο για ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της τουριστικής πολιτικής της Κύπρου. Όπως είπε, οι φετινές επιδόσεις της τουριστικής περιόδου κυρίως με τη μείωση στα έσοδα, καταδεικνύουν τις προκλήσεις και την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως το branding, η ανανέωση του τουριστικού προϊόντος, η αντιμετώπιση της εποχικότητας, η δημιουργία έργων υποδομής, η υποστήριξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, η αεροπορική συνδεσιμότητα και η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού μέσω της ενίσχυσης της ποιότητα εξυπηρέτησης.
 
Σε σχέση με τον εξερχόμενο τουρισμό, είπε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για το κόστος εισιτηρίων, ιδιαίτερα προς την Ελλάδα, ενώ όπως είπε, αναμένεται η μελέτη για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.
 
Πρόεδρος ACTA: Έκκληση προς όλα τα Υπουργεία να στηρίξουν τον τουρισμό
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος του ACTA Βασίλης Σταματάρης απήυθυνε έκκληση προς όλα τα Υπουργεία και συνολικά την Κυβέρνηση να στηρίξουν με πρωτοβουλίες τον τουρισμό. Όπως είπε όλα τα Υπουργεία πρέπει να συμβάλουν στην προώθηση του τουρισμού και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τα διάφορα προβλήματα και να μην τα διορθώνουμε».
 
Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν γίνεται το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκινά με μειωμένο προϋπολογισμό για διαφήμιση και προβολή στο Υφυπουργείου Τουρισμού. Προς την Υπουργό Μεταφορών ανέφερε ότι μετά και το κλείσιμο της τελευταίας αεροπορικής εταιρείας στη Κύπρο, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο συζητούν ώστε να βρουν λύση για την αφερεγγυότητα των αεροπορικών εταιρειών,  χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Έκανε επίσης έκκληση στο Υπουργείο Εξωτερικών να δημιουργήσει την ηλεκτρονική έκδοση θεώρησης εισόδου.

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει οδηγίες σε όλα τα Υπουργεία να δώσουν την απαιτούμενη στήριξη στο Υφυπουργείο Τουρισμού, αναφέροντας ότι η γραφειοκρατία δεν έχει χώρο στην τουριστική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού είπε ότι παρόλο που η τουριστική σεζόν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά θα υπολείπεται της περσινής τουλάχιστον όσον αφορά τα έσοδα. Όπως είπε, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι αφίξεις τουριστών μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ανήλθαν στα 2.1 εκ. επισκέπτες στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (-0.1%). Τα τουριστικά έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 έφτασαν στα €653 σχεδόν εκατ. και είναι λιγότερα κατά 3.6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Παράλληλα, ο κ. Σταματάρης αναφέρθηκε και στον εξερχόμενο τουρισμό, λέγοντας ότι παρουσιάζεται διψήφιος αριθμός αύξησης στα ταξίδια των Κυπρίων μετά τη κρίση.
 
Ο κ. Σταματάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό που έχει πλέον καταλυτικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου. Αναφερόμενος στις προκλήσεις του τουρισμού, τόνισε ότι στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι να καταστεί η Κύπρος μέχρι το 2030, ένας αειφόρος ολόχρονος ταξιδιωτικός προορισμός, που θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει πέραν των 5 εκατ. τουριστών ετησίως. Επιτυγχάνοντας αυτό τον στόχο, πρόσθεσε, θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την οικονομία, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας τις θετικές επιπτώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και διατηρώντας τον τουρισμό ως τον κύριο οικονομικό πνεύμονα της χώρας μας.
 
Χαιρέτισε εξάλλου την πολιτική κινήτρων για τον τουρισμό που εφάρμοσε η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ωστόσο ότι είναι απαραίτητη η καλύτερη στόχευση. Είπε επίσης ότι ο τουρισμός απαιτεί πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να αποδώσει καρπούς και ότι χρειάζεται η αναγκαία υποδομή και οικονομική ενίσχυση. 

Κατά τη συνέλευση, ο ACTA θέλοντας να τιμήσει τον τελευταίο Υπουργό Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη του απένειμε ειδική πλακέτα για την πολύχρονη και ουσιαστική στήριξη του στο Σύνδεσμο και τον τουρισμό.

 Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΓΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:35

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.