ΔΕΦΑ: Tο τελευταίο τρίμηνο 2021 η έλευση φυσικού αερίου

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αναμένεται η έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδης, μετά από συνάντηση που είχε το ΔΣ του οργανισμού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε «την ευαρέσκεια του για το γεγονός ότι μετά από αρκετές προσπάθειες για έλευση φυσικού αερίου, είχαμε πλέον ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που είναι σημαντικό για την χώρα τόσο για οικολογικούς λόγους, για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού».

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό και τη διεύθυνση της ΔΕΦΑ για το γεγονός ότι δούλεψαν όλο το καλοκαίρι για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός των υποδομών, είπε.

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Κασσιανίδης είπε ότι κατά την συνάντηση ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφορών για τις υποδομές».

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μια κοινοπραξία η οποία αποτελείται από δύο κινεζικές, δύο ελληνικές και μια νορβηγική εταιρεία, «η οποία έχει δώσει μια καλή προσφορά η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στον προϋπολογισμό ο οποίος έχει προβλεφθεί για το έργο», ανέφερε.

Ο κ. Κασσιανίδης συνέχισε λέγοντας ότι η διαδικασία είναι τώρα στην τελική φάση της, κατά την οποία σύμφωνα με την νομοθεσία, οι άλλοι προσφοροδότες μπορούν να κάνουν ένσταση.

Αν όλα τα πράγματα προχωρήσουν με τον σωστό τρόπο πιστεύουμε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε την σύμβαση με την κοινοπραξία που έχει επιτύχει, «και να ξεκινήσουμε την πορεία έτσι ώστε μέχρι τον Οκτώβριο με Δεκέμβριο 2021 να έχουμε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις υποδομές απάντησε ότι πρόκειται για μια πλωτή μονάδα, μια προβλήτα και κάποιες χερσαίες εγκαταστάσεις.

Το έργο, ανέφερε, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι «θεωρείται έργο ύψιστης στρατηγικής σημασίας, άρα δεν είναι μια ενδιάμεση λύση».

Επίσης, είπε ο κ. Κασσιανίδης, έχουν γίνει προβλέψεις έτσι ώστε η όλη υποδομή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον αν και εφόσον μπορέσουμε να έχουμε και το δικό μας φυσικό αέριο. Η ίδια προβλήτα θα μπορεί όχι μόνο να λειτουργήσει για την εισαγωγή αλλά και για την εξαγωγή φυσικού αερίου όταν καταλήξουμε σε εκείνο το σημείο, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το κόστος του έργου ο κ. Κασσιανίδης ανέφερε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι γύρω στα €300 εκατ. που είναι στο ίδιο επίπεδο με τις προβλέψεις της ΔΕΦΑ. Σημείωσε ότι για το έργο έχει δοθεί ως χορηγία ποσό €101 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, €40 εκατ. θα προέλθουν από την συμμετοχή της ΑΗΚ στην θυγατρική εταιρεία στην οποία θα ανήκουν οι υποδομές ενώ η ΔΕΦΑ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με την ΕΤΕπ και την EBRD καθώς και με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο για το υπόλοιπο ποσό που θα χρειαστεί.

Σε ερώτηση πότε θα έχουμε το πρώτο φυσικό αέριο στην κυπριακή αγορά με ηλεκτροπαραγωγή ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ είπε ότι «ελπίζουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021, σίγουρα πριν το τέλος του 2021».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για υποδομές που αφορούν μόνο μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς απάντησε ότι «σε πρώτη φάση ο στόχος του έργου είναι να φέρει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή». Εξήγησε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την ΑΗΚ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις αδειοδοτημένοι οργανισμοί για να δημιουργήσουν άλλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με φυσικό αέριο, οι οποίοι έχουν ήδη συζητήσει με την ΔΕΦΑ για την δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και συζητούμε είπε, προσθέτοντας ότι μελετάται επίσης σε μελλοντικό στάδιο η εισαγωγή του φυσικού αερίου σε μια δεύτερη φάση στις μεταφορές, στη βιομηχανία αλλά να χρησιμοποιηθεί και για τον ανεφοδιασμό πλοίων.

Ερωτηθείς αν έχουν βρεθεί οι αγορές από τις οποίες θα προμηθεύεται η Κύπρος φυσικό αέριο ο κ. Κασσιανίδης απάντησε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη άλλος διαγωνισμός για την προμήθεια φυσικού αερίου στον οποίο «έχουμε διεθνές ενδιαφέρον και πάλι από πολύ αξιόλογες και δυνατές εταιρείες του χώρου». Η ΔΕΦΑ θα υπογράψει με όλους όσοι πληρούν τις προδιαγραφές έτσι ώστε να μπορούμε και να αγοράζουμε και από την ανοικτή αγορά, αλλά επίσης και μετά την υπογραφή και κατακύρωση της σύμβασης για τις υποδομές θα προχωρήσουμε στις αρχές του άλλου χρόνου σε ακόμα ένα σκέλος του διαγωνισμού για την μεσοπρόθεσμη προμήθεια φυσικού αερίου για τις βασικές ανάγκες, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια προμήθειας.

«Ενδιαφέρον υπάρχει», είπε ο κ. Κασσιανίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανταπόκριση η οποία είχαμε τόσο για τις υποδομές όσο και για την προμήθεια δείχνει ότι η προσπάθεια της ΔΕΦΑ, της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων φορέων να κινήσουν το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο ήταν επιτυχημένη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.