G7: Όλα όσα θα συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο

Η ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομικά κρατών (G7) συνέρχεται φέτος στην Γαλλία για την ετήσια σύνοδό της.

Από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου, οι επικεφαλής των 7 μεγαλύτρερων οικονομιών θα βρεθούν στην παραθαλάσσια πόλη Μπιαρίτς. Το euronews εξετάζει τα ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων της G7 αλλά και τι αναμένεται μετά την περυσινή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν της περυσινής συνόδου.

Τι είναι η G7;

Η G7 είναι μία ανεπίσημη ομάδα επτά κρατών που συζητά οικονομικά και διεθνή ζητήματα σε ετήσια βάση. Σε αυτήν συμμετέχουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα σχηματίστηκε το 1975 ως Ομάδα των Έξι, προκειμένου να συζητώνται οι οικονομικές πολιτικές μεταξύ ανεπτυγμένων κρατών. Έναν χρόνο μετά στην ομάδα προστέθηκε και ο Καναδάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επίσης μέλος της ομάδας, χωρίς, όμως, να αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της. Μεταξύ 1998 και 2014 στην ομάδα συμμετείχαν 8 χώρες, με την συμμετοχή της Ρωσίας να παγώνει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, που για πολλά κράτη θεωρείται παράνομη.

Στο τέλος κάθε συνόδου που πραγματοποιείται στην χώρα που κατέχει εκ περιτροπής την προεδρία, εκδίδεται ένα κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τα ζητήματα στα οποία η σύνοδος κατέληξε σε συμφωνία.

Τι περιμένουμε από το Μπιαρίτς

Διεθνή οικονομικά ζητήματα, όπως η τεχνολογία, το εμπόριο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένονται, σύμφωνα με οικονομολόγους, να αποτελέσουν τα βασικά ζητήματα στην φετινή Σύνοδο. Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα αλλά και την ΕΕ, καθώς και η διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία η ΕΕ έχει προτείνει ως υποψήφια την Κρισταλία Γκεοργκίεβα, στέλεχος της Τράπεζας της Βουλγαρίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το νέο κρυπτο-νόμισμα του Facebook, Libra αναμένεται επίσης να συζητηθεί μετά την ανακοίνωση από την Γαλλία των πλάνων της να δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας της G7 για τα κρυπτονομίσματα, η οποία θα ερευνά περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και ζητημάτων προστασίας των καταναλωτών, σε ζητήματα που άπτονται των κρυπτονομισμάτων.

Η διεθνής φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών θα μπορούσε να είναι επίσης ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος, αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 τον Ιούλιο, έχει ήδη υπάρξει μία πρώτη συμφωνία για την διεθνή φορολόγηση. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε πως θα επιβάλλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά με αφορμή την φορολόγηση των εταιριών πληροφορικής από την Γαλλία.

Δεν είναι λίγοι, όμως και εκείνοι οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι η σημασία της Συνόδου δεν θα πρέπει να υπερτιμάται.

«Πρακτικά, η G7 υποβαθμίστηκε με την εμφάνιση της G20 ως βασικό μέσο για την συνεργασία στην διεθνή οικονομική πολιτική το 2008», αναφέρει ο Νίκολας Βερόν, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Peterson για την Διεθνή Οικονομία και συνεργάτης του think tank Bruegel, με έδρα τις Βρυξέλλες.

«Για παράδειγμα, αν σκεφτείτε τα σημαντικά ζητήματα στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, όπως τον ρόλο του ΔΝΤ, την οικονομική ρύθμιση και τα διεθνή οικονομικά γενικώς, θα δείτε πως τα τελευταία 10 χρόνια αποτελούν κυρίως θέμα της G20 και όχι της G7».

Όπως και να 'χει, η φετινή Σύνοδος αναμένεται να έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πρώτες συναντήσεις, όπως αυτή που πιθανόν θα έχει ο αμερικανός πρόεδρος με τον Μπόρις Τζόνσον μετά την ανάληψη από τον τελευταίο της βρετανικής πρωθυπουργίας.

Η περυσινή G7

H σύνοδος των G7 του 2018, στο Charlevoix του Καναδά κατέληξε με τον Τραμπ να αποσύρει την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε κοινοποιήσει στα social media μία φωτογραφία της Συνόδου, στην οποία οι ηγέτες είχαν περικυκλώσει τον Ντόναλντ Τραμπ, με την ένταση να είναι εμφανής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφυγε από την Σύνοδο πριν οι επικεφαλής των κρατών συζητήσουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με την κ. Μέρκελ να χαρακτηρίζει την κίνηση "απογοητευτική και κάπως θλιβερή".

«Εργάστηκα σκληρά για έναν συμβιβασμό, και είχαμε μακρά μάχη. Και μετά, η απόσυρση, μέσω twitter, είναι, φυσικά, κάτι απογοητευτικό και κάπως θλιβερό».

Ο Τραμπ στην περασμένη σύνοδο ζήτησε την επαναφορά της Ρωσίας στη G7, ενώ το 2017, οι ηγέτες σημείωσαν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε διαδικασία αναθεώρησης των πολιτικών τους για την κλιματική αλλαγή, και έτσι δεν μπορούσαν να επαναδεσμευτούν στην Συμφωνία του Παρισιού.

Οι διαφωνίες αυτές πολύ πιθανό να ανακύψουν και στην φετινή σύνοδο.

«Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα δύσκολο κλίμα αυτή την στιγμή με τον χαρακτηρισμό της Κίνας από τον Τραμπ ως χειραγωγού νομίσματος και την κατάσταση με το εμπόριο... δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην Ομάδα των 7 στα πιο σημαντικά ζητήματα της ατζέντας. Επομένως δεν περιμένω κάτι σημαντικό ή ιδιαίτερα εποικοδομητικό από την Σύνοδο», ανέφερε ο Βερόν.

Το ζήτημα της Ανισότητας

Η Γαλλία ως προεδρεύουσα στην Σύνοδο της G7 για το 2019 διάλεξε ως θέμα την μάχη κατά της Ανισότητας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε για το θέμα της Συνόδου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, «ο καιρός που μία ομάδα πλούσιων χωρών μπορούσε μόνη της να ορίσει τις ισορροπίες του κόσμου, έχει παρέλθει προ πολλού», είχε δηλώσει τότε, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρόσκληση που απηύθυνε φέτος η Γαλλίας και σε τρίτες χώρες για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται «τέσσερις κύριοι εταίροι», η Αυστραλία, η Χιλή, η Ινδία και η Νότιος Αφρική και τέσσερις Αφρικανοί εταίροι: η Μπουρκίνα Φάσο, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη και η Ρουάντα.

Πώς επηρεάζεται η τοπική κοινωνία;

Η σύνοδος λαμβάνει χώρα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου για την πόλη του Μπιαρίτς. Όπως ανέφερε η υπηρεσία τουρισμού της πόλης, η Σύνοδος αναμένεται να επηρεάσει διάφορες λειτουργίες της πόλης, όμως βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες προκειμένουν οι έμποροι και οι καταστηματάρχες να είναι έτοιμοι για αρκετές ημέρες.

Έχουν θεσπιστεί δύο ζώνες ασφαλείας. Η πιο κοντινή στην παραλία, είναι αυτή που θα έχει και το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Κάτοικοι και καταστηματάρχες θα πρέπει να επιδείξουν το απαραίτητο σήμα για να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή.

«Είναι τρελό», αναφέρει ένας τοπικός έμπορο στο France 2. «Θα ήταν ωραία να γίνει Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Αλλά στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού... Πολλοί έμποροι δεν θα επιβιώσουν της G7.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.