Επ. Εμπορίου: Προς αποδοχή αναπομπής και νέας πρότασης νόμου για καταχρηστικές ρήτρες

Προς την κατεύθυνση της αποδοχής της αναπομπής του νόμου για την προστασία πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες και έγκρισης νέας πρότασης νόμου με διαφοροποιημένο προοίμιο, κινείται η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου.

Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία διά του εκπροσώπου Δημήτρη Λυσάνδρου ξεκαθάρισε πως ακόμη και η διαφοροποιημένη πρόταση νόμου παρουσιάζει προβλήματα συμβατότητας και το ενωσιακό δίκαιο, αλλά και συγκρούεται με το Σύνταγμα.

Η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί εκ προοιμίου να τοποθετηθεί, είπε, σημειώνοντας πως αν η Βουλή απορρίψει την αναπομπή τότε η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να αναφέρει το νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, που συνήλθε για να εξετάσει την αναπομπή, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, έθεσε τις εναλλακτικές που υπάρχουν.
 
«Η θέση της εκτελεστικής εξουσίας είναι ξεκάθαρη, αν η Βουλή επιμείνει (στην απόρριψη της αναπομπής) αλλά με τρόπο που αίρονται οι συγκρούσεις με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο, (ο Πρόεδρος), ασχέτως των όποιων διαφωνιών, δεν θα έχει επιλογή παρά να το υπογράψει.
 
«Αν από την άλλη η Βουλή επιμένοντας δεν φροντίσει να αρθούν τα αντισυνταγματικά κωλύματα τότε ο Πρόεδρος θα κάνει αναφορά του νόμου», είπε.
 
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως η εκτελεστική εξουσία δεν συμφωνεί με την πρόταση και ότι η διαφωνία του ΥΠΟΙΚ είναι καταγεγραμμένη και δεν είναι άσχετη με τις συνταγματικές πτυχές και τη συμβατότητα των προνοιών της πρότασης με το ενωσιακό δίκαιο.
 
«Δεν μπορεί να λαμβάνει είτε η εκτελεστική εξουσία ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτική θέση ασχέτως με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο. Άσχετα αν κάποιος διαφωνεί, οφείλει το θέμα της συμβατότητας να έχει καθοριστικό λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής άποψης», είπε.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Κυπριανού είπε πως ετοιμάστηκε αναδιαμορφωμένη πρόταση νόμου με διαφοροποιημένο προοίμιο, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου.
 
Ο ίδιος ο κ. Ιωάννου εισηγήθηκε στην Επιτροπή όπως γίνει αποδεκτή η αναπομπή του νόμου και επανέλθει το Σεπτέμβριο με αναδιατυπωμένη πρόταση, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας.
 
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως το προοίμιο παρουσιάζεται βελτιωμένο, για να προσθέσει ωστόσο πως η ΚΤΚ δεν θα είχε ένσταση νοουμένου ότι η πρόταση είναι προς την ορθή κατεύθυνση και δεν υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.