Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %22 %467 %2019 %13:%Απρ

Μάιο τα μέτρα αντιμετώπισης του στεγαστικού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εντός Μαΐου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή, μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και την αύξηση των ενοικίων, ανέφεραν ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, οι υπουργοί Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στην συνεδρία οι δύο υπουργοί δέχθηκαν δριμεία κριτική από  την πρόεδρο της επιτροπής, βουλευτές και εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων γιατί, όπως αναφέρθηκε, παρά τις δεσμεύσεις για ετοιμασία προγραμμάτων και κινήτρων μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο ακόμη δεν έχει εξαγγελθεί οτιδήποτε.
Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική είπε ότι οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, της οποία η πρόεδρος της επιτροπής Ελένη Μαύρου διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Πρόσθεσε ότι τα υπό επεξεργασία προγράμματα του υπουργείου, επικεντρώνονται στον άξονα παροχής προσιτής στέγης με επιδοτήσεις, αξιοποίηση γης μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, πολεοδομικά κίνητρα και στεγαστικά σχέδια. Η λύση στο πρόβλημα των ψηλών ενοικίων, ανέφερε, είναι η προσφορά περισσότερων διαμερισμάτων και σπιτιών στην αγορά.
Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε ότι σύμφωνα με νέα μελέτη που έχει εκπονηθεί, από το 2014 που έγινε η προηγούμενη μελέτη, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 40% στη Λεμεσό και κατά 33% στη Λευκωσία. Θα προωθηθούν , είπε, ανάλογες αυξήσεις στην επιδότηση ενοικίου στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στους αιτητές πολιτικού ασύλου. Η κυρία Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε ότι οι περιπτώσεις αστέγων αντιμετωπίζονται άμεσα με την παραχώρηση στέγης σε ξενοδοχεία. Σήμερα, είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ούτε ένας άστεγος.
Εκπρόσωπος του Κινήματος  ΕνΕργώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει γιατί, ενώ έχει προνοήσει για θέματα ανάπτυξης δεν έχει κάνει οτιδήποτε για τον απλό πολίτη. Η κυβέρνηση, είπε, περιορίζεται σε εξαγγελίες, θα και μελέτες. Το ίδιο αποτυχημένες, πρόσθεσε, είναι και πολιτικές των κομμάτων.
Η πρόεδρος της επιτροπής  Ελένη Μαύρου μίλησε για απαράδεκτη στάση του υπουργού Εσωτερικών γιατί, ανέφερε, ενώ υπήρξε δέσμευση για ανακοίνωση σχεδίων μέχρι τον Ιανουάριο, ακόμη και σήμερα μίλησε για πολιτικές που θα γίνουν χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. Μπορεί, πρόσθεσε οι υπηρεσίες να απαμβλύνουν το πρόβλημα αλλά δεν δίνουν λύσεις.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων  Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι με τον  τρόπο που ενεργεί η κυβέρνηση  δίνει λύσεις ατ-χοκ ανά περίπτωση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, καθυστερεί στην εφαρμογή ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Σύνταξη: Νίκος Σχίζας