Μάιο τα μέτρα αντιμετώπισης του στεγαστικού

Εντός Μαΐου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή, μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και την αύξηση των ενοικίων, ανέφεραν ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, οι υπουργοί Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στην συνεδρία οι δύο υπουργοί δέχθηκαν δριμεία κριτική από  την πρόεδρο της επιτροπής, βουλευτές και εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων γιατί, όπως αναφέρθηκε, παρά τις δεσμεύσεις για ετοιμασία προγραμμάτων και κινήτρων μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο ακόμη δεν έχει εξαγγελθεί οτιδήποτε.
Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική είπε ότι οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, της οποία η πρόεδρος της επιτροπής Ελένη Μαύρου διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Πρόσθεσε ότι τα υπό επεξεργασία προγράμματα του υπουργείου, επικεντρώνονται στον άξονα παροχής προσιτής στέγης με επιδοτήσεις, αξιοποίηση γης μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, πολεοδομικά κίνητρα και στεγαστικά σχέδια. Η λύση στο πρόβλημα των ψηλών ενοικίων, ανέφερε, είναι η προσφορά περισσότερων διαμερισμάτων και σπιτιών στην αγορά.
Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε ότι σύμφωνα με νέα μελέτη που έχει εκπονηθεί, από το 2014 που έγινε η προηγούμενη μελέτη, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 40% στη Λεμεσό και κατά 33% στη Λευκωσία. Θα προωθηθούν , είπε, ανάλογες αυξήσεις στην επιδότηση ενοικίου στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στους αιτητές πολιτικού ασύλου. Η κυρία Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε ότι οι περιπτώσεις αστέγων αντιμετωπίζονται άμεσα με την παραχώρηση στέγης σε ξενοδοχεία. Σήμερα, είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει ούτε ένας άστεγος.
Εκπρόσωπος του Κινήματος  ΕνΕργώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει γιατί, ενώ έχει προνοήσει για θέματα ανάπτυξης δεν έχει κάνει οτιδήποτε για τον απλό πολίτη. Η κυβέρνηση, είπε, περιορίζεται σε εξαγγελίες, θα και μελέτες. Το ίδιο αποτυχημένες, πρόσθεσε, είναι και πολιτικές των κομμάτων.
Η πρόεδρος της επιτροπής  Ελένη Μαύρου μίλησε για απαράδεκτη στάση του υπουργού Εσωτερικών γιατί, ανέφερε, ενώ υπήρξε δέσμευση για ανακοίνωση σχεδίων μέχρι τον Ιανουάριο, ακόμη και σήμερα μίλησε για πολιτικές που θα γίνουν χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. Μπορεί, πρόσθεσε οι υπηρεσίες να απαμβλύνουν το πρόβλημα αλλά δεν δίνουν λύσεις.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων  Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι με τον  τρόπο που ενεργεί η κυβέρνηση  δίνει λύσεις ατ-χοκ ανά περίπτωση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, καθυστερεί στην εφαρμογή ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Σύνταξη: Νίκος Σχίζας

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.