Γ.Ε. Δικαιολογείται η καταχώρηση έφεσης – όλες οι δηλώσεις

Δικαιολογείται η καταχώρηση έφεσης επί των τριών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, διότι, πρόσθεσε, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τα οικονομικά του κράτους.

Τέτοιου είδους θέματα, πρόσθεσε, θα πρέπει να τυγχάνουν τελικής κρίσης από το ανώτατο δικαστικό Σώμα.
Σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κώστας Κληρίδης είπε επίσης, ότι εισηγήθηκε όπως μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, για την οποία θα ζητηθεί επίσπευση, υποβληθεί αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.  
Σημείωσε, ακόμη, ότι η Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα, ώστε οι τρεις εφέσεις, εκδικαστούν από την πλήρη ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Κληθείς να πει ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της έφεσης, ο κύριος Κληρίδης είπε ότι κανένας νομικός και πολύ περισσότερο ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν θα συμβούλευε καταχώρηση έφεσης, εάν δεν υπήρχαν πιθανότητες επιτυχίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις επί δύσκολων θεμάτων συνταγματικής φύσεως, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα.
Σε ερώτηση κατά πόσον επηρεάζονται οι απολαβές των δικαστών από την απόφαση, ο κύριος Κληρίδης απάντησε ότι δεν επηρεάζονται καθόλου, δεδομένου ότι οι απολαβές τους διασφαλίζονται από άλλο άρθρο του Συντάγματος.
Κληθείς να πει ποιους επηρεάζει η αναδρομικότητα της εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι άποψη της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι δικαιούνται αναδρομική καταβολή, μόνο αιτητές που έχουν προσφύγει.
Έχει σημασία, τόνισε, το πότε προσέφυγε ο καθένας, διότι πάνω στην κάθε ξεχωριστή νομοθεσία έχουν προσφύγει άλλοι το 2012, άλλοι το 2013 και άλλοι το 2017. Ως εκ τούτου, εξήγησε, αναδρομική επιστροφή χρημάτων θα γίνει ανάλογα με το πότε προσέφυγε ο καθένας.

Καθοριστική και επεξηγηματική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου την ενημέρωση από το γενικό εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρότατες πιθανότητες να κηρυχθεί ως συνταγματική η ρύθμιση που έχει αποφασιστεί για τις αποκοπές μισθών και να μην ισχύσει η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις βάσει του Συντάγματος. Εφόσον ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θεωρείται περιουσιακό στοιχείο, γιατί να μην ισχύει το ίδιο για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, για τις καταθέσεις και τα αξιόγραφα, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε πάρα πολύ τεκμηριωμένη και πλήρως ικανοποιητική την ενημέρωση που έγινε από τον γενικό εισαγγελέα, σε σχέση με την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.
Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι πρέπει να ακολουθηθούν τα βήματα τα οποία εισηγείται ο Γενικός Εισαγγελέας και αναλόγως των αποτελεσμάτων να γίνουν άλλες σκέψεις.

Η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Αν και εφόσον αποφασιστεί ότι οι σχετικές ρυθμίσεις ήταν αντισυνταγματικές, συνέχισε, μόνο τότε θα εξεταστεί τροποποίηση του Συντάγματος.
Η όποια προσπάθεια για τροποποίηση του Συντάγματος, τώρα, ανέφερε ο κύριος Παπαδόπουλος, ενδεχομένως να δώσει τα λανθασμένα μηνύματα: Ότι δηλαδή οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή ήταν αντισυνταγματικοί και ενδεχομένως να επηρεαστεί και η εκδίκαση της έφεσης.

Για λεπτομερή και πειστική ενημέρωση από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού του θέματος, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Αυτό το οποίο προέχει, σημείωσε, είναι να αναμένουμε την έκβαση της δικαστική απόφασης και αναλόγως θα ακολουθήσει και ο πολιτικός χειρισμός του θέματος. Δυστυχώς, ανέφερε ο κύριος Σιζόπουλος, καλούμαστε για μία ακόμη φορά να χειριστούμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, λόγω των αργοπορημένων και λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων του παρελθόντος και της ασυδοσίας στον τραπεζικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η οδός που εισηγείται ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας, έχει κάμει ολοκληρωμένη εργασία, από πλευράς νομικής και συνταγματικής άποψης. Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είπε, εάν χρειαστεί θα κάνει και η πολιτεία ή το κοινοβούλιο τις δικές του παρεμβάσεις.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος δήλωσε ότι το  Κίνημα συμφωνεί ότι δεν πρέπει να γίνει καμία άλλη ενέργεια, όπως για τροποποίηση του συντάγματος, προτού εξεταστεί η έφερε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η αίτηση για αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.   

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη, αποφασίστηκε ότι πρώτα θα προχωρήσει η διαδικασία αναστολής εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και η εκδίκαση της έφεσης και μετά θα εξεταστεί εάν υπάρχει ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος. Ως εκ τούτου, είπε, για τα κόμματα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ανάγκη ανάληψης οποιασδήποτε ευθύνης. Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι Οικολόγοι δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση, έναντι μίας κυβέρνησης, την οποία το Κίνημα κρίνει ως αναξιόπιστη.    

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Σημείωσε ότι το ΕΛΑΜ δεν θα τοποθετηθεί στο θέμα, όσο εκκρεμεί η απόφαση της δικαιοσύνης. Θα το πράξει, είπε, αφού πρώτα ανακοινωθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.    

Ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσίασε τη νομική πτυχή και τη διαδικασία, μέσα από την οποία ετοιμάζεται η κατάθεση έφεσης για την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Ανέφερε ότι γίνεται αντιληπτό, πως και οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν ικανοποίηση για τον χειρισμό του θέματος από τον γενικό εισαγγελέα.
Θα πρέπει, πρόσθεσε ο κύριος Προδρόμου, να αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι όπως είναι γνωστό, υπάρχει χρονικό περιθώριο υποβολής έφεσης σαράντα -δύο ημέρες, από την ανακοίνωση της απόφασης.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.