Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %01 %372 %2019 %10:%Απρ

Ευρωζώνη: Στη βαθύτερη ύφεση ο μεταποιητικός τομέας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνεχίστηκε και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο.

Ο κλάδος βίωσε τον πιο επώδυνο μήνα του εδώ και έξι χρόνια, όπως αποκάλυψαν τα οριστικά στοιχεία της IHS Markit, σε μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να ενισχύσει τα σενάρια για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμη.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση των 19 οικονομιών, που μοιράζονται το ευρώ, διολίσθησε τον περασμένο μήνα στις 47,5 μονάδες από 49,3 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2013, η οποία και κινείται κάτω του ορίου των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.
Ο επιμέρους δείκτης παραγωγής έκανε βουτιά από τις 49,4 στις 47,2 μονάδες, επίσης ναδίρ έξι ετών. Με τους ταχύτερους ρυθμούς της εξαετίας συρρικνώθηκαν και οι νέες παραγγελίες, ενώ τα εργοστάσια περιόρισαν τις αγορές πρώτων υλών και άρχισαν να αποθηκεύουν προϊόντα, που έμειναν απούλητα.
Ζοφερή είναι η εικόνα για τον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις και την έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη στο μέτωπο του Brexit. Ο γερμανικός PMI έκανε βουτιά στις 44,1 μονάδες από 47,6 τον Φεβρουάριο. Ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης, με τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν τη μεαγλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2009.

Πηγή: naftemporiki.gr