Τυχόν αστικές ή ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από το πόρισμα για τον Συνεργατισμό μελετά η κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην επιθυμία να επιστραφούν ακίνητα της πρώην ΣΚΤ στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην υπευθυνότητα να διαχειριστεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής τράπεζας, ώστε να έρθουν στα ταμεία του κράτους χρήματα των φορολογούμενων που διατέθηκαν για τη συγχώνευση, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με τις έρευνες που γίνονται από τη Νομική Υπηρεσία για τυχόν αστικές ή ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα, επικοινωνία εκτός και από αυτής που αφορά τη σημερινή απόφαση».
Ερωτηθείς αν κάποια από τις εκατοντάδες ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού έχουν πωληθεί σε ιδιώτες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια διαδήλωση από κάποιους συμπολίτες μας, χίλια ή δυο χιλιάδες άτομα. Την ίδια ώρα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα, 50-70 χιλιάδες άνθρωποι που είδαν τις καταθέσεις τους να διαφυλάσσονται. Να διαφυλάσσονται στη Συνεργατική Τράπεζα, κάτι που δεν ήταν δεδομένο από τη στιγμή που ήταν μια τράπεζα με 7 δις ΜΕΔ και 10 δις καταθέσεις.
Αυτές οι αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών διασώθηκαν με τις αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση. Λέμε διασώθηκαν διότι είναι γνωστό ποιο είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Τραπεζική Ένωση για μια τράπεζα όπως η Συνεργατική.
Με την απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση, δαπανώντας πολλά χρήματα των φορολογούμενων, πολλά χρήματα, δισεκατομμύρια διατέθηκαν, διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις, και επίσης ήρθε στην κυριότητα του κράτους σχεδόν το σύνολο των ΜΕΔ και περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα ακίνητα αξίας 599,8 εκ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση με απόφαση στις 20 Φεβρουαρίου είχε διευκρινίσει ότι θα ξεκινήσει μια λεπτομερής αξιολόγηση αυτής της περιουσίας με σκοπό μέρος της να διατεθεί είτε σε κοινότητες είτε να χρησιμοποιηθούν από δημόσιες υπηρεσίες είτε να διατεθούν για χρήση κοινής ωφελείας. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε υπόψη τη βούληση της Κυβέρνησης να διατεθούν κάποια από αυτά τα ακίνητα για κοινωφελείς σκοπούς στις τοπικές κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα και την ευθύνη της Κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, και τα ακίνητα και τα ΜΕΔ και κάποιες εταιρικές συμμετοχές της ΣΚΤ που ήρθαν στην κυριότητα του κράτους, με υπεύθυνο τρόπο ώστε να ανακτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κεφάλαια που χρηματοδοτήθηκαν από τον φορολογούμενο πολίτη. Είναι πλαστό το δίλημμα αν η Κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει περισσότερα ή λιγότερα από αυτά τα ακίνητα διότι αυτά είναι περιουσία του κυπριακού λαού.
Επομένως, με υπευθυνότητα, με φειδώ, με αίσθημα ευθύνης ότι ακίνητα που μπορούν να εξυπηρετήσουν κοινωφελή σκοπό θα ήταν καλά να πάνε στις κοινότητες ή οργανωμένα σύνολα, θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι σε αυτή τη συζήτηση.
Η διεκδίκηση στο όνομα των παλιών ιδιοκτητών, δυστυχώς, δεν έχει έδαφος. Παλαιοί ιδιοκτήτες του Συνεργατισμού ήταν πρώτα από όλα οι δανειολήπτες. Ενδεχομένως και οι δανειολήπτες που έχουν τα 7 δις ΜΕΔ. Αυτή η λογική δεν έχει πλέον καμιά νομική βάση από το 2013-14 όταν ο Συνεργατισμός μετατράπηκε με μνημονιακές αποφάσεις σε μια τράπεζα.
Το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία, ήδη έχουν υποβληθεί κάποια αιτήματα και στο μέτρο που είναι εφικτό και επιθυμητό θα διατεθούν ακίνητα σε κοινότητες, σε κάποια σύνολα, χωρίς, όμως να υπάρχει κάποια υποχρέωση της Κυβέρνησης, όλα αυτά τα ακίνητα που είναι περιουσία των φορολογούμενων πολιτών, να διατεθούν εξ ονόματος των πρώην δικαιούχων».
Πρόσθεσε ότι «είναι αυτονόητο ότι κάποια από αυτά τα ακίνητα θα αξιοποιηθούν για να επιστραφούν χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που διατέθηκαν για την απόφαση της συγχώνευσης της Συνεργατικής Τράπεζας. Παραμένει γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των ακινήτων – και τα δεδομένα μελετώνται στο Υπουργείο Οικονομικών – θα διατεθεί σε κοινότητες».
Επεσήμανε ότι «το να απλοποιούμε, να σχηματοποιούμε και να φωνάζουμε συνθήματα δεν βοηθά. Η συζήτηση αυτή είναι ευαίσθητη, διότι μιλούμε για περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου πολίτη. Αν κάποια εκποιηθούν είναι για να επιστρέψουν τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη.
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι προτεραιότητα δεν είναι να διασφαλίσουμε τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους πολίτες, αλλά για να διασφαλίσουμε τις επιθυμίες κάποιων μικρότερων ομάδων, αυτό είναι μια άποψη.
Η Κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην επιθυμία να επιστραφούν τέτοια ακίνητα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην υπευθυνότητα να διαχειριστεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων – ΜΕΔ, λίγα εξυπηρετούμενα δάνεια, ακίνητα και εταιρικές συμμετοχές της πρώην ΣΚΤ – ώστε να έρθουν στα ταμεία του κράτους χρήματα των φορολογούμενων που διατέθηκαν για τη συγχώνευση της ΣΚΤ».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:30

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων αυτοκινήτων
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Ετοιμάζεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα η Τουρκία
05:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.