Η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και το κράτος

Η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και το κράτος, αναφέρει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό της στη σημερινή έκθεση εργασίας που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με την πλατφόρμα «Ergodotisi», με θέμα «Cyprus Career Expo 2019», τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους της Υπουργού, ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, όπως μετέδωσε το ΓΤΠ.

«Μόνο με τη συνεργασία και τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, θα είναι εφικτό να ενταχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός ανέργων σε μια ποιοτικής μορφής απασχόληση, να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και, γενικότερα, η κοινωνική συνοχή και ευημερία του κράτους», προσθέτει.

Σημειώνει ότι η έκθεση στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που αναζητούν εργασία παρέχοντας την ευκαιρία για έγκαιρη, έγκυρη και ποιοτική πληροφόρηση, ενημέρωση και καθοδήγηση για τις υφιστάμενες ευκαιρίες απασχόλησης στην Κύπρο.

«Η καινοτόμα αυτή ιδιωτική πρωτοβουλία θα συμβάλει, ουσιαστικά, στην αντιμετώπιση της ανεργίας αφού θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ εργοδοτών που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό και ατόμων που αναζητούν εργασία διευρύνοντας τις δυνατότητες άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων μερών. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια είναι η επαναφορά της οικονομικής ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας μέσω της προώθησης διάφορων μέτρων, όπως είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, της ερευνητικής καινοτομίας και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου νεανικής καινοτομίας /επιχειρηματικότητας», αναφέρει.

Οι επενδύσεις στην καινοτομία, την ευρεσιτεχνία, την έρευνα, τη διαρκή κατάρτιση και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, συνεχίζει η κ. Αιμιλιανίδου, «θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αξιοποίηση της δημιουργικότητας και των σύγχρονων και συσσωρευμένων γνώσεων που κατέχουν οι νέοι μας και, γενικότερα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας μας».

Όπως αναφέρει, το Υπουργείο Εργασίας δεν σταμάτησε τις εντατικές προσπάθειές του για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, τόσο των νέων όσο και άλλων ευάλωτων ομάδων του εργατικού δυναμικού, μέσω της προώθησης ενεργητικών μέτρων πολιτικής απασχόλησης και κατάρτισης, παρόλο που το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει συνεχή καθοδική τάση φθάνοντας στο 8,6% κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2018.

«Παράλληλα με τα ενεργά μέτρα πολιτικής απασχόλησης που προσφέρει το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταβάλλεται προσπάθεια για ενημέρωση των νέων, αναφορικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη σχετικά με την εκπαίδευση και την απασχόλησή τους. Στόχος είναι να δώσουμε στους νέους τα απαραίτητα εφόδια και την έμπνευση να διερευνήσουν όλες τις πιθανότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων, έτσι ώστε να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες της κινητικότητας στην εργασία και την μάθηση εντός της ΕΕ», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν μέχρι το 2025 στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αφορούν τον επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κλάδο, τους τομείς της διανομής και των μεταφορών, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

«Στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας κατά την περίοδο 2008-2013, αναμένεται σταθεροποίηση μέχρι το 2025. Αύξηση των θέσεων εργασίας αναμένονται επίσης στους τομείς της παραγωγής και διανομής ενέργειας, στους τομείς της παραγωγής οπτικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και μηχανοκίνητων οχημάτων», καταλήγει η κ. Αιμιλιανίδου, στον χαιρετισμό της.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:08

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.