Προ των πυλών η εξαγορά της ΕΤΕ από Αstrobank

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου από την Astrobank μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας due diligence.

Σημαντική εξέλιξη για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις τα δύο μέρη είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της ΕΤΕ Κύπρου σε δικό της υποκατάστημα, ένας όρος ο οποίος είχε τεθεί από την Astrobank, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας ήθελε διακαώς, πριν ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕ, να υπάρχει στο τραπέζι καθαρός ισολογισμός.

Η διοίκηση της τράπεζας και οι ιδιοκτήτες του λιβανέζικου ομίλου που είναι οι μεγαλομέτοχοι της Astrobank προχώρησαν πρόσφατα στην εξαγορά της Universal Savings Bank (USB) επιβεβαιώνοντας τη δεδηλωμένη στρατηγική που είχαν εξαγγείλει εδώ και δύο χρόνια για ανάπτυξη της τράπεζας και μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων.

Εκπρόσωπος της Astrobank που ρωτήθηκε σχετικά από τη StockWatch είπε ότι η τράπεζα αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν επιβεβαιώνoυμε, αλλά και ούτε διαψεύδουμε» τις πληροφορίες που διέρρευσαν σε σχέση με το ενδιαφέρον της για εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από άτομα που έχουν γνώσει των εν εξελίξει διεργασιών και συμμετέχουν σε αυτές είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι του διαλόγου παραμένουν σε εκκρεμότητα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Σημαντικό κομμάτι, πέραν από το τίμημα, για να επιτευχθεί η συμφωνία εξαγοράς, είναι οι όροι για τις εγγυήσεις και εξασφαλίσεις που θα παραχωρηθούν από πλευράς ΕΤΕ.

Ο λιβανέζικος όμιλος Holding M. Sehnaoui SAL (HMS), είχε εξαγοράσει μαζί με άλλους επενδυτές το 2016 την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου την οποία έχει μετονομάσει σε Astrobank.

Οι ιδιοκτήτες του ομίλου ήταν οι μεγαλομέτοχοι της USB και το τραπεζικό περιβάλλον είχε προδικάσει το μέλλον της πρώην Universal Bank, ευθύς μετά που η οικογένεια Sehnaoui εξαγόρασε την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου.

Η διοίκηση είχε τονίσει παλαιότερα ότι η εξαγορά της USB θα αποτελούσε ακόμη ένα σημαντικό εργαλείο για να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης της τράπεζας και να αυξηθούν τα εισοδήματα της.

Η αρχή αυτή, όπως η διοίκηση αφήνει να διαρρεύσει, είναι ότι θα ισχύσει και στην περίπτωση οποιασδήποτε εξαγοράς άλλου τραπεζικού ιδρύματος.

Τα σημερινά δεδομένα, πάντως, ενδεχομένως να αλλάξουν αν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ΕΤΕ Κύπρου καθώς θα προστεθούν στο μισθολόγιο της άλλοι περίπου 220 υπάλληλοι που θα προέλθουν από την Εθνική.

Εκπρόσωπος της ηγεσίας της ΕΤΥΚ επιβεβαίωσε στη StockWatch ότι η συντεχνία απέστειλε πριν λίγες μέρες εγκύκλιο προς τα μέλη της στην Εθνική Τράπεζα με αφορμή τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για εξαγορά της ΕΤΕ Κύπρου από την Astrobank.

Η συντεχνία ενημέρωσε τα μέλη της ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και όπως πάντα γνώμονας της θα είναι, όπως τονίζεται, η διασφάλιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων τους, ανεξάρτητα πια θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Oι πληροφορίες φέρουν την Αstrobank να διευρύνει την παρουσία του δικτύου της σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου.

Πρόσφατα, το ΔΣ και οι μεγαλομέτοχοι της Astrobank ενίσχυσαν με νέα κεφάλαια την τράπεζα ώστε να επιτευχθεί η εξαγορά της USB, μία κίνηση που αποδεικνύει, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, την εμπιστοσύνη που έχουν οι μεγαλομέτοχοι της προς την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Η Εθνική Τράπεζα, που έχει παρουσία στην Κύπρο από το 1910, διαθέτει στο νησί 10 υποκαταστήματα.

Το συνολικό ενεργητικό της ΕΤΕ Κύπρου είναι περίπου στα €800 εκ. Τα υπόλοιπα δανείων ανέρχονται στα €747 εκ. και οι καταθέσεις στα €572 εκ.

Το 2016 η ΕΤΕ Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη ύψους €4,4 εκ.

Του Λεύκου Χρίστου/Stockwatch

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:23

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.